2024. április 30. keddKatalin, Kitti
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Az ACTA-kukac figyelheti az email-eidet

közzétéve: 2012-01-29 13:28

A napokban több cikk és hír jelent meg az ACTA nevű egyezménnyel kapcsolatban. Hacker-ek európai országok kormányának és az Európai Parlament weboldalait törték fel, Lengyelországban tűntettek, lemondott egy francia EP képviselő. Eközben Boc miniszterelnök és a romániai Informatikai Minisztérium nem tudnak semmit az ACTA-ról.

De mi is ez az ACTA? Anti-Counterfeiting Trade Agreement, azaz Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás. Az ACTA a hamisított termékek és kalózmásolatok kereskedelmének visszaszorítását tűzte ki célul, ami a megállapodást aláíró országok nemzetközi együttműködését is lehetővé teszi. Ez egyezmény célja egy olyan nemzetközi jogi keretet teremteni, amely segítségével az országok hatékony fellépést tudjanak megvalósítani a hamisított termékek, generikus gyógyszerek és interneten továbbított illegális tartalmakkal szemben.

Eddig mind szép és jó, mert senki nem szereti, ha hamisított terméket kap az eredeti helyett, vagy ha saját műveivel mások kereskednek. De van néhány dolog, amely aggodalomra ad okot a megállapodással kapcsolatban. És ezek főleg az internetes tartalmakra vonatkoznak, ez az, ami nagy port kavart fel, és szerintem még csak ezután jön a nagyobb cirkusz.

  1. Titkos előkészítés. Az ACTA tárgyalásai 2006-ben kezdődtek, de csak 2008-ban került nyilvánosságra, mikor a Wikileaks kiszivárogtatott egy ezzel kapcsolatos dokumentumot. Több felkérés ellenére sem közölték a kormányok vagy az EU intézményei a tárgyalás részleteit vagy az előkészületben lévő dokumentumot egészen 2010 áprilisáig. Idén január 26-án pedig majdnem titokban írta alá 22 EU-s tagország, többek között Románia és Magyarország is. Így nem volt lehetőség még közvitára sem egy olyan ügyben, amely sokunkat érint és kapcsolatban áll az alapvető emberi jogokkal.
  2. Laza és homályos megfogalmazások. A megállapodásban sok minden nem egyértelmű. Például az, hogy mit jelent az illegális tartalom, vagy hogy milyen büntetéseket lehet kiszabni bizonyos esetekben. Így tág teret ad a hatóságoknak az értelmezésre, és minden ország másképp ítélheti meg, hogy mi a törvénybe ütköző és hogyan kell büntetni.
  3. Az internetes forgalom figyelésének lehetősége. Az ACTA lehetővé teszi, hogy az internet-szolgáltatók figyeljék, hogy milyen tartalmakat küldünk és fogadunk az interneten, és ezeket az adatokat kiszolgáltassák bírói felhatalmazás nélkül. Olyan ez, mintha minden telefonbeszélgetésünket lehallgatnák azt figyelve, hogy beszélünk-e törvénytelen dolgokról. De mondhatunk egy hétköznapibb példát is. Megveszem a piacon a nénitől a házi tejet, majd hazafele letartóztatnak, mert figyeltek, és tudják, hogy azt illegális körülmények között vettem. A megállapodás azt is lehetővé teszi, hogy a repülőtéren minden magyarázat nélkül átvizsgálják a laptopjainkat, mobiltelefonjainkat illegális tartalom után keresve, és elkobozzák ezeket az eszközöket, ha ilyen tartalmat találnak nálunk.
  4. Drasztikus büntetések. Bizonyos esetekben a dokumentum nagyon szigorú büntetésekre ad lehetőséget. Nem veszi figyelembe a tett súlyosságát. Egy kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ugyan olyan szigorúan büntetnek, ha hamisított gyógyszereket forgalmazol, vagy ha jogtalanul letöltöttél egy filmet az internetről.

Ezért még nem kell megijedni, mert annak ellenére, hogy aláírták a kormányok, nem lép még érvénybe addig, amíg az Európai Parlament 2012. júniusában meg nem vitatja az ACTA-t. És addig még, remélem, lesz lehetőség a vitára, módosításra és tisztázásokra. Viszont mindenképp az ACTA-val egy új korszak kezdődik majd az Internet történetében.

Én pedig nagyon boldog vagyok, mert ez az ACTA-kukac kicsalogatott engem a barlangból, és újra jelentkeztem a Pénzcsinálókon.

Az ACTA-kukac figyelheti az email-eidet bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Budai Laszlo hozzászólása:

    Sajnos az a magyar EP kepviseloink az ACTA mellett foglaltak allast. Zoli, mint volt alamtitkar, elmagyarazhatnad a kedves RMDSZ kepviseloknek, hogy mikent is vannak a dolgok az internettel es az ACTA-val, hatha majd juniusban amikor az EP megvitataja ezt az egyezmenyt akkor mar maskepp allnak hozza a dolgokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.