2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Mobiltelefonos fizetés Bukarestben

közzétéve: 2012-02-07 01:23

Egy hete Bukarestben (is) lehet mobiltelefonnal fizetni a metrójegyet. Kihasználva, hogy a nagy hó miatt otthon hagytam az autómat és metróval mentem be a munkahelyre, kipróbáltam ezt az új fizetési lehetőséget. És működött! :)

Ezt úgy kell használni, hogy egy bizonyos számra küldött sms-sel lehet egy, két vagy tíz jegyet előzetesen megvásárolni. Majd a metró bejáratánál minden belépésnél felhívunk egy adott telefonszámot, odatartjuk a telefont az ott felszerelt eszközhöz (ami az első képen is látható), és már nyílik is a kapu.

Telefonolvasó

Lehet, egy kicsit bonyolultnak tűnik, és az is a klasszikus kártyás megoldáshoz képest, de sokszor hasznos lehet. De a legfontosabb, hogy ez egy lépés a jövő technológiája felé.

Ha megfigyeljük a második képet (amelyet én készítettem, és amiért majdnem meglincseltek, mert állítólag a metrómegállóban nem szabad fényképezni – írja a szabályzat – mondták; ez talán magyarázat lehet a kép gyenge minőségére is. :) ), négy különböző beléptetési módot azonosíthatunk. A nagy zöld doboz a mágnesszalaggal ellátott kartonjegyhez, a narancssárga doboz a Mifare alapú érintésmentes műanyag kártyákhoz, a középső zöld dobozra felszerelt kis doboz a PayPass technológiát használó bankkártyákhoz, illetve a jobb oldali zöld dobozra felszerelt eszköz az előbb említett telefonos fizetéshez használandó.Fizetési lehetőségek

Még leírni is bonyolult, hát még megtanulni használni őket. Mindenki szeretne kevesebb kártyát használni, és sokkal kevesebb ilyen olvasó eszközt látni. A megoldás a mobilfizetés, hisz mobiltelefonja most már majdnem mindenkinek van. Természetesen a mobilfizetés nem a fent leírt bonyolult technológiát jelenti, hanem egy olyan eszközt, aminek segítségével érintés nélkül fizethetünk metróban, autóbuszban, moziban, parkolóban, üzletekben. Ez az NFC technológia, ami hamarosan nálunk is megjelenik a mindennapokban is.

 

Mobiltelefonos fizetés Bukarestben bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Mártonffy Attila hozzászólása:

    Kedves Zoli, csak most olvastam ezt a bejegyzést, és érdekelne, hogy egy év múltán is használják-e ezt a négy beléptetési módot? Mik a tapasztalatok? Ahhoz képest, hogy Budapesten még sehol semmi, ott mindjárt megoldással indítottak .. a ló másik oldala :-)

    • Somodi Zoltán hozzászólása:

      Igen, azóta is használják mind a négy beléptetési módot. Sőt, a tavaly indított sms-es beléptetést pont most, április elsejétől terjesztették ki minden megállóra (eddig csak 7-ben működött kísérleti jelleggel). Állítólag a kísérlet jól sikerült, a hét megállóban több mint 10000-en fizettek sms-sel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.