2024. május 4. szombatMónika, Flórián
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Online népszámlálás bukarestiesen

közzétéve: 2011-10-31 00:02

Készültem írni egy blogbejegyzést a magyarországi online népszámlálás sikerességéről. Miközben nálunk nagyon nehezen zajlik ez az összeírás, én már izgultam, hogy össze sem fognak írni, mivel csütörtök estig nem jelentkezett nálam senki, addig Magyarországon egyre több embertől hallottam, hogy interneten „számolják” össze magukat. Ők nem várják a számlálóbiztost, és ami biztos, az (számláló-)biztos :) alapon, kitöltik és elküldik online a kérdőíveket. Az október 17-ei adatok alapján (sajnos ez a legutolsó összesítés) a gazdaságok több, mint 18%-a online küldte el a kérdőíveket. Budapesten ez az arány majdnem 30%. Ez azt jelenti, hogy Budapesten egy számlálóbiztosnak, akinek 100 lakcím volt kiosztva, csak 70-re kellett elmennie, a többi megoldotta magának interneten. És ezzel a lakó is jól járt, mert nem kellett otthon ülnie, amíg valaki megjelenik nála is. Vagy tudott mással foglalkozni, mint a reklámban a fiatallány.

Szóval, éppen készültem megírni az erről szóló bejegyzésemet, mikor olvasom, hogy Romániában is lehet online „népszámlálni”. Hamar meg is nézem, miről van szó. Gondoltam magamban, milyen kár, hogy ezt csak most jelentik be, biztos rosszul is fog működni, az emberek nem fogják tudni használni, és így nagyon kicsi lesz az online kitöltési arány. Pedig egy jó előkészítéssel, szerintem nálunk is el lehetett volna érni egy 15%-os országos arányt. Na, de hamar megnyugodtam, mikor láttam, hogy a román online népszámlálás arról szól, hogy letöltöd az internetről az űrlapokat, kinyomtatod (!!), kitöltöd tollal (!!) és elküldöd postán (!), faxon vagy szkennelve emailen a Polgármesteri Hivatalba. És mindez csak Bukarestben működik. És ráadásul, előre kell jelezned „furcsa” szándékaidat emailen. Arról nem is beszélve, hogy az űrlapokat is csak kis kutatómunka után sikerült megtalálnom a Statisztikai Hivatal honlapján.

Bevallom, utólag nem bánom, hogy hagyományos módon lettem megszámlálva. Ha véletlenül egy picit jobban működött volna az online rendszer, én biztos azt a módszert választottam volna, és akkor szegényebb lettem volna egy nagy élménnyel. Ugyanis a bukaresti számlálóbiztos magyarul köszönt, mikor bejött az ajtón (pedig „ős-bukaresti” román volt, de állítólag készült a látogatásra), csak bólintanom kellett a magyar nemzetiségre és anyanyelvre, közben meg elbeszélgettünk Bolyairól, Nagy Imréről, Horthyról, 1000 éves Magyarországról, stb.

És mindez Bukarestben… offline…..

Online népszámlálás bukarestiesen bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Laci hozzászólása:

    Csak az erdélyi románok nem szeretik a magyarokat. A bukaresti románoknak semmi bajuk a magyarokkal sőt…

    Bukarestben abszalut előny magyarnak lenni.

  2. Laci hozzászólása:

    …abszolút…

  3. Kapusy Daniel hozzászólása:

    Azok szamara, akik esetleg ugy gondojak Zoltan tuloz:

    Kezdjuk ezzel: “Bugetul total alocat pentru Recensamantul populatiei si locuintelor este de 193 milioane de lei” (EUR 45 M)

    Online nepszamlalas, lasd tovabba pl.: https://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/219769/Organizarea-recensamantului-alt-capitol-la-care-Romania-sta-foarte-prost.html: Romania este, ce-i drept, pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste procentul de utilizatori de internet, conform unei statistici a Eurostat pentru anul 2010. Cu toate astea, in ultimul trimestru al anului 2010 Romania s-a clasat pe locul trei in lume intr-un clasament facut in functie de viteza maxima a transferului de date, dupa Hong Kong si Coreea de Sud si inaintea Japoniei, relateaza MEDIAFAX.

    In ciuda acestor date, Institutul National de Statistica de la Bucuresti (INS), autoritatea insarcinata sa se ocupe de recensamantul din 2011, a ales sa nu organizeze vreo forma de recenzare online. Totusi, pe parcursul recensamantului, dupa ce au trecut mai bine de jumatate din zilele in care procesul era programat sa se desfasoare, Prefectura Bucurestiului si INS au pus la dispozitia bucurestenilor un sistem prin care acestia sa se poata recenza online, insa numai dupa un telefon sau un drum la primarie special pentru a primi un cod, lucru care nu s-a regasit in practica vreunui alt stat european in 2011.

    Tovabbi reszletek pl itt: https://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/219501/Afla-totul-despre-recensamantul-online-pentru-bucuresteni.html

    ————————————————-
    Kommunikacio & promocio, lasd tovabba pl.: https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-9328191-recensamantul-populatiei-locuintelor-din-2011-cum-ajuns-softwin-castige-ins-prin-negociere-fara-licitatie-contracte-promovare-fluturasi-pixuri.htm

    # In martie a.c., INS atribuia companiei Softwin, prin negociere fara anunt de participare, un contract de 4,9 milioane RON fara TVA pentru servicii de popularizare (inclusiv materiale auxiliare) pentru recensamantul din octombrie. Contractul acoperea patru categorii de servicii: conceperea si producerea de materializare de popularizare, conceperea si producere de materiale auxiliare, campania media, crearea si mentenanta unui site dedicat RPL 2011.
    # Desi in anuntul de atribuire se mentiona ca acest contract nu poate fi subcontractat, serviciile de publicitate au fost subcontractate societatii Gotcha Concept SRL, agentie de publicitate din Bucuresti, care a avut anul trecut o cifra de afaceri neta de 460.000 de lei si un profit de aproape 8700 lei, potrivit datelor depuse la Ministerul de Finante.
    # Bugetul total alocat pentru Recensamantul populatiei si locuintelor este de 193 milioane de lei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.