2024. május 3. péntekTímea, Irma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Elektronikus ügyintézés román módra

közzétéve: 2011-07-05 09:28

A napokban gazdagabbak lettünk egy újabb fantasztikus elektronikus szolgáltatással: IMMOSS, azaz egyablakos ügyintézés kis- és középvállalkozásoknak (IMM one stop shop). A rendszer nagyon egyszerűen működik: online kitöltöd az űrlapot, majd….kinyomtatod, aláírod és elviszed ahova szükséges (de akár postán is el lehet küldeni). Ezt már nevezem 21. századi, web 2.0-ás interaktív, teljes körű elektronikus szolgáltatásnak!

Arról nem is beszélve, hogy nemrég egy hasonló portál indult el, uniós pénzből fejlesztették: PCU vagy PISEG. Ráadásul a e-Románia portálnak is ez kellene legyen a célja.

Az e-Románia stratégia, amiről nemrég írtam, pont erről kellene, hogy szóljon. És elméletileg, a nyilatkozatok szintjén erről is szól, ez benne az egyedüli pozitív dolog. Azaz az e-Románia stratégiának az kellene, hogy legyen a célja, hogy összekösse és egyesítse az ilyen jellegű kezdeményezéseket, ne hagyja, hogy párhuzamos szolgáltatások jöjjenek létre. Ezenfelül azt kellene, hogy elérje, hogy ha már léteznek különböző online szolgáltatások (mert léteznek igaziak is, mint pl. a Cégnyilvántartó Hivatal – ONRC – szolgáltatásai), akkor azok tényleg egy helyről, egy azonosítóval elérhetőek legyenek, egymás között kommunikáljanak, hogy ne kelljen egy adott pillanatban kinyomtatnunk az űrlapot és postán elküldenünk.

Ehhez a témához tartozik egy érdekes történet. A múlt héten, egy pályázat kapcsán egy hatóság kérte, hogy csatoljunk a dokumentációhoz egy bizonyos akkreditálási bizonyítványt, amit a Munkaügyi Minisztérium ad ki. A minisztérium viszont már évek óta nem ad ki ilyen bizonyítványt, mivel nincs olyan speciális papírjuk, amire kinyomtassák. Felhívtuk a hatóságot, és kiderült, hogy ők tudnak erről, de kérjünk a minisztériumtól egy papírt, amin leírják, hogy nem adnak ki ilyen bizonyítványt. És ami a legérdekesebb: elküldtek nekünk egy ilyen papírt, amit egy másik pályázó szerzett be. Ha már úgyis tudtak a dologról, miért kellett kérni ilyen papírt? És ha már egyszer valakitől megkapták, miért kell mindenkitől kérni ugyanazt? Vagy miért nem kérik ők hivatalosan a minisztériumtól, miért a pályázót, az állampolgárt használják intézmények közötti postásként?

Egy koherens stratégia megoldaná az ilyen és ehhez hasonló dolgokat. Sok esetben nem is kellene nagy informatikai beruházás, csak egy kicsi odafigyelés.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.