2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Minek vagy kitéve, ha ellopják az iPhone-od?

közzétéve: 2011-06-27 23:32

A múlt héten, mikor a személyes adatokról írtam, nem is gondoltam, hogy néhány nap múlva saját bőrömön tapasztalom, mit is jelentenek igazán ezek az adatok és ezeknek védelme.

Történt ugyanis, hogy egy bukaresti utcában betörték a parkoló autóm ablakát, és semmi mást nem vettek ki belőle, csak az ott felejtett iPhone-t. Mikor megláttam, hogy mi történt, első reakcióm az volt, hogy felhívtam a mobilszolgáltatót és letiltottam a kártyámat. Ezzel egy rövid ideig meg is nyugodtam, tudván, hogy nincs lehetősége a rablónak további kárt okoznia, nem tud hosszú külföldi hívásokat lebonyolítani az én költségemre.

Viszont aránylag hamar észbe kaptam, hogy az a telefon sokkal többet tudott rólam egy telefonszámnál. Be volt állítva rajta a céges és magán postafiókom, az iTunes alkalmazás fiók, a Facebook, a Skype,… Hirtelen átgondoltam, hogy ezekkel az adatokkal már elég sok mindent kezdhet. Az e-mailekből további adatokat tudhat meg, és tulajdonképpen ellophatja a „virtuális identitásomat” is. Úgyhogy hamar nekiálltam még ott az utca közepén megváltoztatni a különböző jelszavakat. Szerencsére, még időben. Vagy a tolvajnak nem voltak ilyen szándékai.

Ekkor döbbentem rá, hogy mennyire ki vagyunk téve az ilyen és hasonló veszélyeknek.  Elmondhatom magamról, hogy azok közé tartozom, akik tudatosan bánnak a személyes adatokkal, jelszavakkal stb, de persze a kényelmes használatot is figyelembe veszem. Ezért voltak elmentve az email fiókok jelszavai is. Ezek után viszont még jobban fogok vigyázni, még akkor is, ha ez az jelenti, hogy többször kell bepötyögtetnem a jelszavakat. És ezt ajánlom másoknak is.

Minek vagy kitéve, ha ellopják az iPhone-od? bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. B@lint hozzászólása:

    Ezért nem mentem használom a jelszómentés opciót a telefonomban, mindig külön beírom.

  2. B@la hozzászólása:

    Mi a tanulsag ebbol:

    1) a telefont telefonalasra talaltak ki. Mint ahogy a fenykepezogepet fenykepezesre.

    2) aki jatekszerekkel jar es nem kepes ra vigyazni az magara vessen.

    3) aki kiteszi magat kozossegi oldalakra (stb.) es szemelyes adatokat oszt meg az nincs biztonsagban

    4) egy internetre kapcsolodo eszkoz csak akkor van biztonsagba ha :
    – a) a halokabelt kihuztak a gepbol
    – b) ha a WLAN vagy barmilyen kabelnelkuli moduljat kiszereltek belole

    Tessek kerem ezeket megjegyezni ….

    • bOla hozzászólása:

      jaj b@la, de rettenetesen uncsi vagy. a telefont telefonalasra, a fenykepezogepet… itt mar el is aludtam.
      zoltan viszont lehetett volna korultekintobb. mar csak azert is, mert ilyen helyzetekre gondolva talalta ki az apple a passcode lock-ot, amivel az egesz telefon zarolva van. sot, van egy erase data lehetoseg is, amit ha bekapcsolunk, akkor 10 sikertelen passcode probalkozas utan minden adatatot torol a telefonrol. na. persze ez sem bombabiztos, de hat semmi sem az.
      aki pedig fel, az inkabb meg se moccanjon az agybol, mondanam, ki se lepjen a hazbol, de ez sem igazan ervenyes, mert ugye rengeteg haztartasi baleset megeshet, lasd furdoszoba, stb.

  3. Laci hozzászólása:

    iPhone azert iPhone mert ennel sokkal tobbet tud.
    Ha valaha kiprobaltad a http://www.me.com-ot, az Apple szolgaltatasat rajohettel, hogy ha ott van fiokod, hozza tudsz ferni az iPhone-odhoz meg ha ki is van kapcsolva, es ki van veve belole a sim-kartya, letorolhetsz rola minden adatot, kuldhetsz ra sms-t, sot, megkeresheted gps-en, es hogy merre jart az elmult orakban!

    Ugyhogy nem kellett volna a jelszokat valtoztasd, hanem 1 kattintasra formattald a telefonod.. vagy epp elmenj tolvajkeresesbe..

  4. Robi-madom az almat hozzászólása:

    Kedves Zoltan, nagyon sajnalom ami tortent az almajaval. Okostelefonoknal van azert olyan opcio, hogy lezarjuk a telefon menujet, netan ha ellopjak,elveszitjuk, senki nem fer hozza a szemelyes informaciokhoz, ha meg ujrarakjak a szoftot ugyis minden uszik, tehat mi is megusztuk.
    Ajanlok egy uj almat-menuzarral.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.