2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Virtuális identitás(zavar)

közzétéve: 2011-05-23 21:50

A rádióból értesültem, hogy jövőre virtuális identitásom is lesz! Még csak pont ez hiányzott – gondoltam magamban. A rövid hírből megtudom, hogy az Informatikai Minisztérium most gondolkozik egy olyan szoftveren, aminek segítségével a valós azonosság mellett (ami állítólag a személyazonossági), minden román állampolgárnak lesz egy virtuális azonossága is. És ehhez még jön a hardver a miniszter véleménye szerint. Tiszta SF! Érthetetlen, és nagyon ijesztő is: szoftver és hardver, ami virtuális identitást ad!

Pedig tulajdonképpen egy nagyon egyszerű, és normális dologról van szó (ha ők is arra gondoltak, amire én), csak nagyon rosszul fogalmazták meg, adták el a témát. A lényeg, hogy olyan ügyeket is el tudunk majd intézni interneten, amihez ma csak azért kell bemennünk a Polgármesteri Hivatalba, hogy bemutassuk a személyinket, azaz azonosítani tudjuk majd magunkat az interneten is. És ami még fontos, hogy csak egyszer legyen szükséges az azonosítás egy központi weboldalon, és ne minden weboldalhoz, szolgáltatáshoz külön felhasználónév és jelszó tartozzon. Vagyis belépek egy portálra, ott azonosítom magam, és utána intézhetem a közigazgatással való ügyeimeit (mint például a magyarországi Ügyfélkapun). De nem is az azonosításon van a lényeg, hanem az ügyintézésen. Mert az emberek többségét nem az érdekli, hogy van-e virtuális identitása, hanem az, hogy milyen adókat tud befizetni két-három kattintással az interneten, vagy esetleg milyen engedélyeket tud kiváltani sorbaállás nélkül. És az a néhány IT-bolond, akit érdekel, hogy milyen szoftver és hardver van mögötte, az utánanéz.

Az ilyen jellegű kommunikáció csak arra jó, hogy egy jó ötletet már az elején lejárassanak, és utána meg csodálkoznak, hogy a sajtó támadja, és az emberek meg nem használják az e-szolgáltatásokat. Én remélem, hogy útközben korrigálni fognak a kommunikáción, és azt is, hogy jól átgondolják, hogy magát a rendszert hogy valósítsák meg, hogy az tényleg hasznos és használható legyen.

Virtuális identitás(zavar) bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. bando hozzászólása:

    Engem nagyon érdekelne a híres e-romania projekt amit évek óta hangoztat a szaktárca és ma gyakorlatilag semmi sem látszik belőle:
    https://www.romania.gov.ro/
    Pedig az előző miniszterek nagyon bizakodóak voltak:
    Link kivágva
    Az itt említett 2 év lejárt – mit lehet tudni arról az 1,2 milliárd euróról, milyen fázisban van a projekt ?
    Tudomásom szerint az RMDSZ-es időkben is prioritás lett volna az online adófizetés
    https://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/15751/Zsolt-Nagy-Sapte-proiecte-puternice-initiate-in-domeniul-IT-C.html
    És most hadd ne nézzük ezt:
    https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/
    elég szerény eredmény 3 hivatal ennyi idő után …

    Szóval adófizetőként végre nem hangzatos projektekre vagyok kiváncsi, hanem konkrét implementációkra és tényleg érdekel a véleményed akár “bentről” akár “kintről”.
    Előre is köszi.

    • admin hozzászólása:

      Az e-romania projektről szándékomban állt írni, de annyira homályosak ott a dolgok, hogy egyelőre lemondtam róla. De most “közkívánatra” újból felveszem a listámra. :)
      Amúgy ez az elképzelés az előző miniszter, Sandu ötlete, a mostani csak innerciából viszi tovább.
      Az online adófizetés más téma, a Nagy Zsolt által kezdeményezett Virtuális Fizetőablak (Ghiseul Virtual de Plati) pedig megint más. A mostani ghiseul.ro pedig már nem a régi ghiseul.ro. Erre is majd visszatérek.

  2. bando hozzászólása:

    Az előző hozzászólásban volt egy link amire a blogmotor azt mondta, hogy spam-gyanús, megpróbálom újra – holott csak hivatkozás a Ziarul Financiar 2009 junius 17-ei cikkére:

    https://www.zf.ro/business-hi-tech/ministrul-comunicatiilor-dezvoltarea-proiectului-eromania-va-fi-un-business-de-1-2-mld-euro-4559966/

  3. k.a. hozzászólása:

    A “virtual ID” nem ugyanazt jelenti mint a “virtuális identitás”, az “identity” és “identification” mást-mást takarnak. Az angol-román-magyar fordításban ezek kissé összekeveredtek. A “hardver” valószínűleg a hivatalokban felszerelt számítógépeket jelenti, esetleg egy tokent vagy hasonlót amit a felhasználók kapnak. Jó lenne átnézni az eredeti forrásokat, nem szájról szájra adni az információt. Itt egy hotnews cikk is, témához kapcsolódik: https://goo.gl/n1Xuf Ebben meg is nevezik a projektet: “PISEG”. Erre keresve elég sok információt lehet kapni a témáról, például azt, hogy ennek a projeknek része az amiről ez a bejegyzés próbált szólni, a “Punctul de Contact Unic (PCU)”. Nem kell ehhez infóbuzinak lenni.

    • admin hozzászólása:

      Nem a PISEG-ről vagy PCU-ról akartam írni, hanem Vreme miniszter úr egyik nyilatkozatáról, amit csütörtökön adott egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón. Erről itt található egy cikk, ennél eredetibb forrás nincs, mivel a minisztériumnak nem jelent meg ezzel kapcsolatosan hivatalos közleménye: https://www.mediafax.ro/social/vreme-orice-roman-va-avea-si-in-lumea-virtuala-o-identitate-8274929
      Amúgy értem én, hogy mi a hard meg a szoft ebben az összefüggésben, csak azt akartam jelezni, hogy szerintem túl technikai szempontból mutatnak be egy olyan dolgot, amivel kapcsolatosan az átlag állampolgár teljesen másra kíváncsi (ha egyáltalán érdekli).
      A PCU-nak meg a PISEG-nek ehhez nincs köze, de különben ez is egy érdekes téma, majd egyszer erről is írok egy bejegyzésemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.