2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Az Internet bajnokai lettünk

közzétéve: 2011-05-16 22:33

Holnap, május 17, az információs társadalom világnapja. Ebből az alkalomból nagy ajándékot kapott Románia: kiderült, hogy az ország lakóinak 86%-a naponta legalább egyszer internetezik! Ehhez képest az EU-s átlag csak 84%. Legalábbis ezt állítja egy román oldal, amit aztán átvett több más portál és újság is.

Egy kicsit gyanúsnak tűnt ez az adat, mert akárhogy számolgattam, sehogy nem ütötte a széle a hosszát. Ugyanis 5,5 millió nyugdíjas van, legalább 1 millió 3 éven aluli gyermek. Ha csak ezeknek a fele nem internetezik, azaz 3,25 millió ember, máris meghaladtuk a lakosság 14 százalékát.

Utánanéztem a dolgoknak, megkerestem a felmérés eredeti forrását, az Eurobarometer weboldalán. Kiderült, hogy a 86%-ot nem az összlakosságból számolták, hanem csak az internetező emberek köréből. Azaz azok közül, akik havonta legalább egyszer interneteznek, 86%-uk naponta legalább egyszer „megy fel a netre”. Így már egészen más!

Viszont felfigyeltem egy érdekes dologra. Az internetező lakosság 57%-a naponta többször használja a netet, szemben az EU-s 54%-kal. Ez azt jelenti, hogy a romániai internetezők aktívabbak, többet vannak online, mint egy átlag EU-s állampolgár.

Tehát az biztos, hogy nagy igény van az internetre, és rohamosan nő az internetezők száma, de még messze vagyunk a 86%-tól. Amúgy egy másik, IRES által készített felmérés szerint, a romániai internetezők aránya 52%.

 

Az Internet bajnokai lettünk bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. bando hozzászólása:

    És akkor ezzel a számmal mit kezdjünk ?

    https://www.money.ro/circa-80-90prc–din-populatia-romaniei-nu-are-internet-in-banda-larga_964936.html

    ezt maga a miniszter mondta, elvileg jók kell legyenek a forrásai.
    Másfelől, ha egy felmérés reprezentatív, akkor az eredménynek tükröznie kellene a valós piaci helyzetet: pl. a 20 oldalon a szolgáltatóknál abszolút nem ez a helyzet vagy a 26-ik oldalon a böngészők valós aránya sem ez.
    Tudom, hogy sok szubjektív elem is belevegyül az ilyen felmérésekbe, ezért én nem is tartom igazán mérvadónak, éppen azért mert sokszor az egyik felmérés ellentmond a másiknak.

    Amúgy én ezt az 52%-ot nem találtam a felmérésben ami azért elég alapos és szakszerűnek tűni, a fenti megjegyzésekkel.

    • admin hozzászólása:

      Én történetesen ott voltam ezen a konferencián, és nem minden pont így hangzott el. Sajnos ebben a cikkben nagyon sok újságírói hiba van. Már a cím és a cikk első mondata is ellentmond egymásnak, és tovább is vannak tévedések, nagyon pontatlan idézetek. Különben véleményem szerint, a miniszter sem rendelkezik egészen pontos adatokkal, vagy nem tudja őket helyesen bemutatni. Elmúltak sajnos azok az idők, amikor egy minisztertől, illetve újságírótól megfontolt, leellenőrzött, helyes információkat kaptunk. A bejegyzésemben sem az illető felméréssel volt a gond, hanem a cikk szerzője hibázta el a számításokat. De várom, hogy mikor jelenik meg egy hivatalos személy kijelentésében ez a 86%! :)
      A felmérésekről pedig annyit, hogy sokat számít mit tekintünk szélessávnak, mit jelent a lefedettség, illetve a penetráció, és milyen technológiákat veszünk figyelembe.
      A fent említett konferenciáról pedig itt olvashattok egy sokkal helyesebb tudósítást: https://maszol.ro/gazdasag/veszelyes_virtualis_vilag_kepzelet_vagy_valosag_2011_05_17.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.