2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Az elektronikus egészségügyi kártyáról

közzétéve: 2011-05-31 06:45

Azt mondja a Transindex, hogy csak 2013-tól lesz elektronikus egészségügyi kártyánk. Persze, nem ők találták ki, hanem az Egészségbiztosítási Pénztár elnökének múlt héten tett kijelentésére hivatkoznak.

Végre egy jó hír! Őszintén örülök, hogy csak akkorra tervezik a rendszer elindítását, mert így van esély rá, hogy az tényleg működjön is. Végre belátta az Egészségügyi Pénztár is, hogy egy ilyen komplex informatikai rendszert nem lehet 6 hónap alatt „összedobni”.

Sajnos, sokan úgy gondolták, hogy a kártya csak egy műanyag darab, amire ráteszünk egy chip-et, rányomtatjuk a biztosított adatait, és kész is. Pedig ez csak az egyszerűbb része. Ennél sokkal bonyolultabb megépíteni a központi informatikai rendszert, amely kezeli ezeket a kártyákat, és kiépíteni az országos hálózatot, amelyhez kapcsolódnak majd a gyógyszertárak, családorvosok, kórházak kártyaolvasói (és írói?). Persze itt az eszközökön van a lényeg, mert a hálózat az az internet lesz. Ezért fontos egy másik információ is a cikkből, miszerint először csak egy megyében vezetik be, utána terjesztik majd ki országos szintre. Ezt a világon mindenhol így csinálják, bármennyire is tökéletes a tervezés, először tesztelni kell a rendszert egy kisebb területen. Csak mi akartunk olyan okosak lenni, hogy 6 hónap alatt egyből országos szinten elindítjuk.

Hátha ez a hosszabb előkészítési idő arra is lehetőséget ad majd, hogy felülvizsgálják a kártyára (a chip-re) ráírandó adatok mennyiségét. A jelenlegi törvény szerint rajta lesznek a krónikus betegségeink, allergiáink, vércsoportunk, a szervdonációhoz való beleegyezésünk, családorvosunk neve stb. Véleményem szerint a kártya csak egy azonosító kell, hogy legyen, az összes többi adatot a rendszerben kell tárolni (pont úgy, ahogy ez a bankkártyáknál működik). Másképp feltevődik sok olyan kérdés, amire nehéz választ találni: ki fér hozzá bizonyos személyes adatokhoz (pl. betegségeink), ki változtatja a kártyán az adatokat (erre vonatkozott a fenti kérdőjel a kártyaíró eszközök után), mi történik, ha elvesztődik a kártya, stb.

Remélem 2013-ig sikerül ezt is tisztázni, közben pedig elkészül az elektronikus recept és az elektronikus kórlap rendszer is, és így a kártya egy valóban működő és hasznos eszköz lesz, nemcsak egy műanyag darab, amit beteszünk a többi kártyánk közé!

Az elektronikus egészségügyi kártyáról bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Zoli hozzászólása:

    Egy kis kiegészítés itt: https://www.eski.hu/hol/cikkh.cgi?id=2566

    Tehát még Németországban is másfél év szükséges a bevezetéshez, és ezt lépénsenként teszik. Nem is beszélve arról, hogy ők sokkal jobban állnak a háttérben működő informatikai rendszerrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.