2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Skype vagy mobiltelefon

közzétéve: 2011-05-09 22:34

Röviden visszatérek egy korábbi bejegyzésemre, így részben utólag reagálok is a hozzászólásokra (bocs a késésért!)

Az EU digitális politikáért felelős biztosa, Neelie Kroes bejelentette, hogy kivizsgálja, hogy korlátozzák-e a távközlési szolgáltatók az internethez való szabad hozzáférést. Ugyanis, az EU információi szerint vannak olyan esetek, amikor egy mobil-szolgáltató letiltja a Skype-ot, mivel az csökkentené a hagyományos mobiltelefon használatát. Más szolgáltatók meg állítólag előnyben vagy éppen hátrányban részesítenek bizonyos internetes forgalmakat.

Egy kolozsvári ismerősöm készített egy szoftvert, amely egy telefonközpontot szimulál. Van egy kis programocska, amit a számítógépre vagy mobiltelefonra kell felinstallálni, és a központi programhoz csatlakozó emberkék ingyen beszélhetnek egymással (feltéve, ha van internet-kapcsolatuk). Persze, nem nagy filozófia, olyasmi, mint a skype, vagy akármilyen hangos csevegős program, azzal a különbséggel, hogy a felhasználók (főleg cégek) működtetik a szervert. Az ismerősöm ezt a szoftvert csomagba adja: központi program, kliens program, mobiltelefonon és mobilinternet-kártyák (előfizetés). A nagy bánata az, hogy a mobilszolgáltatók nem adnak ingyen vagy olcsó telefont internet-bérlettel is (csak normál telefonelőfizetéssel). Szerintem, ez még érthető, és remélhetőleg nem fogja korlátozni a szolgáltató az internetbérlet használatát ilyen célokra.

Kíváncsian várom tehát az EU-s vizsgálatnak az eredményét (állítólag, év végére fogjuk megtudni). Akkor majd kiderül, hogy mennyire nyitott, semleges és korlátozások nélküli az internetünk!

Addig is, ha ti találkoztatok ilyen esetekkel, írjátok ide meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.