2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

iPad-es kormány

közzétéve: 2011-05-02 22:24

A magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium múlt héten közölte, hogy 120 darab iPad-et vásárol azért, hogy ezután a miniszterek és államtitkárok papír helyett ezeket az eszközöket használják gyűléseken. Így – a minisztérium számításai szerint – havi másfél-kétmillió forint (kb. 5.700-7.500 euró) spórolható meg.

Nem célom kritizálni a közbeszerzést, ahogy ezt a magyar és román sajtó is örömmel teszi ilyen esetben. Sőt, meggyőződésem, hogy minden ésszerű informatikai beruházásnak helye van, még gazdasági válság idején is (talán ilyenkor még inkább). Viszont, nem vagyok meggyőződve, hogy ezt a projektet az ésszerű kategóriába lehet sorolni, legalábbis, ha csak iPad-ek beszerzéséről van szó, és nem másról is.

A román kormány már 2003-2004-ben vásárolt a minisztereknek kis számítógépeket, ami akkoriban a csúcstechnológiát jelentette. Saját bőrömön volt alkalmam tapasztalni 2007-ben, hogy mennyire használhatatlan egy ilyen eszköz (amit az alábbi képen is láthattok), hogy ha nincs mögötte egy olyan szoftver, és egy olyan rendszer, ami valóban segítené a gyűlésen résztvevők munkáját. Hiába volt meg a kormányülés összes anyaga elektronikus formában, ha azokra nem lehetett megjegyzéseket írni, módosítani azokat, nem lehetett láttamozni. Ülés után pedig nem lehetett azon a számítógépen kiosztani az anyagokkal kapcsolatos munkát a kollegáknak. Ennek pedig az volt az eredménye, hogy egy kb. 5 kilós (sokszor még súlyosabb) papírcsomóval érkeztek a miniszterek a gyűlésre, és ennek kétszeresével távoztak (mert megkapták a „friss” anyagot is közben). Bevallom, én sem tudtam használni a rendszert, pedig én tényleg szeretek kipróbálni minden féle elektronikus kütyüt. Egyetlen haszna az volt, hogy keresni lehetett kulcsszavak után, és így könnyebben megtalálhattam egyes dokumentumokat.

Ez az iPad-es dolog nagyon úgy hangzik, mint a 90-es évek számítógép-beszerzései. Azt hitték, hogy ha van jó számítógép, akkor már rögtön jobban fog menni a munka, és meg lehet majd spórolni milliókat. Remélem, hogy csak a közleményből nem derül ki, hogy pontosan miről van szó, és tényleg hamarosan láthatunk majd papírmentes kormányüléseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.