2024. május 4. szombatMónika, Flórián
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

E-szavazunk vagy szavazunk-e?

közzétéve: 2011-04-11 22:43

Többen is kérdezték tőlem az utóbbi hetekben, hogy szerintem lehetséges-e Romániában az e-szavazás bevezetése. Valószínű azért is merült fel (újra) ez a kérdés, mert az Európai Parlament egyik alelnöke (nem az, akire gondoltok! :) ) azt vetette fel egy konferencián, hogy ilyen módszerrel lehetne növelni választási részvételi arányt.

Szerintem technikailag tökéletesen megoldható. Persze jön a kérdés: de mennyire biztonságos, mennyire megbízható? Erre a kérdésre mindig egy kérdéssel válaszolok: és a klasszikus szavazás mennyire megbízható? Tulajdonképpen nem a szavazásban kell, megbíznunk, hanem abban a rendszerben, azokban az intézményekben, és végsősoron azokban az emberekben, akik megszervezik és lebonyolítják a szavazásokat, választásokat.

Jól ismert tény az, hogy az informatikai rendszereket ért támadások, „feltörések” nagyrésze belső hibából, emberi mulasztásból történik. Tehát a technika mindaddig jól működik, míg valaki bele nem avatkozik. Így van ez az e-szavazással is: mindaddig, amíg megbízunk azokban, akik működtetik a rendszert, megbízhatunk az elektronikus szavazás eredményében is. Viszont addig, amíg megvásárolt szavazatokról, választási turizmusról hallunk a kampányban, nincs egy olyan informatikai rendszer, amely garantálni tudná a biztonságot.

Tehát véleményem szerint, technikailag lehetséges nálunk is az e-szavazás bevezetése, de még nem értük el azt a társadalmi érettséget, hogy ez valójában működjön is. Amúgy szerintem, nem sokat segítene a választási részvételen sem. Nagyon kevés az az ember, aki azért nem megy el szavazni, választani, mert nem volt ideje vagy lehetősége. Lehet, hogy 1-2%-ot növelne a választási arányon, de többet nem.

Különben pont a ma esti Realitatea-s show-műsorban tárgyalták röviden ezt a kérdéskört. Már eleve úgy álltak hozzá, hogy ez a PDL ötlete, mert Basescu úgy fogja megcsináltatni a szoftvert, hogy az neki/nekik kedvezzen. Na, ezért nem fog működni nálunk egyhamar.

Egy másik ehhez kapcsolódó hír: az Állandó Választási Hatóság 15 milló lej értékben vásárol informatikai szolgáltatásokat. Persze nem e-szavazásról van szó, hanem csak a választási nyilvántartásról (registrul electoral).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.