2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Nyílt adatok

közzétéve: 2011-04-17 23:19

Egy hete hírdette meg az Open Knowledge Foundation az Open Data Challange című pályázatát. De mi is az az Open Data, vagyis a Nyílt Adat?
Nyílt Adat alatt főleg nyílt kormányzati adatokat értek, minden olyan információt, melyet a kormányzat gyűjt, elsősorban a maga céljára, és amely így más szereplők számára is saját céljaikra elérhetővé válik. A Nyitottság pedig azt jelenti, hogy ingyenes bárki számára, aki használni, újrafelhasználni és (újra)értékesíteni akarja. Ebben  a definícióban az is benne van, hogy az adatokat olyan formátumban kell közzétenni, hogy az automatikus feldolgozásra alkalmas legyen, technológiai megszorítások nélkül. A Nyitottság pontosabb értelmezése itt található:  https://www.opendefinition.org/okd/magyar.
Talán érthetőbb lesz a dolog, ha adok egy konkrét példát. Az Egyesült Királyság költségvetését, azaz, hogy hova megy a brit állampolgárok adója, nagyon szemléletesen mutatja be Where Does My Money Go oldal.  Közérthető nyelven, webes grafikus ábrázolással, interaktív módon. De mindez nem lett volna lehetséges, ha a brit kormány nem teszi közzé a költésgvetés adatait nyílt formátumban. Ezek az adatok, és még sok más ezer adatsor megtalálható a kormány által működtetett portlálon. Csak a fantázia szab határt, hogy ezekből az adatsorokat milyen módon prezentáljuk, hogy hasznosítjuk újra, hogy teremtünk hozzáadott értéket, hogy csinálunk belőle üzletet.
Sajnos, romániai példával nem szolgálhatok. Talán a Nemzeti Bank valutaárfolyama lenne egy szerény próbálkozás. De a legtöbb esetben, ahol elektronikus formában érhetők el az adatok, nemhogy megkönnyítenék a hozzáférést, hanem inkább akadályozzák azt. Pl. az e-licitatie.ro-n nemrég vezették be a “captcha” kódot, hogy még véletlenül se lehessen automatikusan feldolgozni a közbeszerzéssel kapcsolatos adatokat. Egy másik hasonló példa a RAR oldalán az időszakos műszaki ellenőrzések (ITP) érvényességének ellenőrzése. Nem is beszélve azokról az adatokról, amelyek csak scannelt formában, vagy csak papíron érhetők el. De ha tudtok pozitív példát is, kérlek szóljatok!
A fent említett pályázat is erre bátorít, hogy javasoljunk nyílt adatot felhasználó alkalmazásokat, projekteket, prezentációkat. És ösztönzi a közintézményeket is, hogy közzétegyenek minél több adatot nyílt formátumban. Remélem, lesz romániai díjazott is, főleg a közintézmények körében!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.