Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Goodbye roaming! Szabad barangolás az EU-ban

közzétéve: 2015-06-30 20:58

Hosszas tárgyalások után ma döntés született a EU-n belüli roaming díjak eltörléséről.

 

A jó hír az, hogy ha gyakorlatba ültetik a mai megállapodást, 2017. június 15-től nem kell a barangolásért különdíjat fizetnünk, ha EU-s országokban használjuk a mobilunkat telefonálásra, sms küldésre vagy internetezésre.

A  rossz hír pedig az, hogy egy tavalyi döntés értelmében, már 2015. decemberétől el kellett volna töröljék a roamingdíjakat. Így még majdnem két évet csúszik ez a kétségtelenül jó intézkedés. Addig, 2016. április 30-án lesz még egy kis díjcsökkentés, hogy simább legyen az átmenet.

Ahhoz, hogy érvénybe lépjen a mai megállapodás, szükséges még a tagországok hozzájárulása is. Véleményem szerint, itt már nem lesz akadály.

Természetesen, a mobilszolágltatók nem örültek a döntésnek. Azzal riogadtak, hogy a díjcsökkentés árt a gazdaságnak, nem fog hozzájárulni a munkahelyteremtéshez, illetve a gazdasági növekedéshez. Viszont, ha megnézzük a számokat, láthatjuk, hogy nem teljesen így áll a dolog. Csak 2014. július 1-jétől, amikor átlagban 20%-kal csökkentek a roaming díjak, 53%-kal nőtt a barangolásban kezdeményezett és fogadott percek száma, és 6-szorosára nőtt a roaming adatforgalom (internetezés).

Valószínűnek tartom, hogy a mobilszolgáltatók megpróbálják majd a saját hasznukra felhasználni az új helyzetet. Olyan kecsegtető ajánlatokkal fogják csalogatni az ügyfeleket, amelyek nagyon sok, vagy végtelen roaming-percet vagy roaming-internetet tartalmaznak. Csak arra kell vigyázzunk, hogy lehetőleg 2017 június 1-én ne írjunk alá egy 2 éves szerződést, amelyben havi 5 euróért 2 GB roaming internetet kapunk. :)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.