2023. szeptember 24. vasárnapGellért, Mercédesz
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
 • Információs társadalom
 • Matrix Business Consulting
 • Igazgató
 • >>
ARCHÍVUM RSS

Digitális sötétség

közzétéve: 2015-06-18 07:48

Ti tudtátok, hogy mától Romániában nincs analóg földi televíziós sugárzás? Vagyis hogy a hagyományos tető- vagy szobaantennákkal nem lehet semmit fogni? Én nem tudtam, tegnap este mondta nekem valaki, hogy hallotta a hírekben, én pedig nem hittem el.

Utánanéztem, és tényleg így van. Tegnap megtörtént Romániában az úgynevezett digitális átállás. Tulajdonképpen csak részben történt meg: lekapcsolták az analóg jelet, de a digitális sugárzás még nem működik. Hát nem lehet mindent egyszerre, nem? És ráadásul ilyen hirtelen.

A magyarországi tévécsatornákon már több mint két éve halljuk a digitális átállásról szóló ismertetőket. Magyarországon a lekapcsolás előtt jó pár hónppal kezdték sugározni a digitális átállásról szóló ismeretőket. Még az is hallott róla és a MinDig TV-ről, aki nem is érti miről van szó. Ezek a hirdetések a mai napig láthatóak mivel csak június 30-án történik meg az analóg lekapcsolás Magyarországon. Nálunk meg egyik napról a másikra, minden bejelentés, figyelmeztetés nélkül, a hónap és a hét közepén (tényleg, vajon miért pont 17-én?), lekapcsolták. És úgy, hogy nincs mit helyette tegyenek. Legalább egy „Soha TV” szolgáltatást elindíthattak volna. A TVR-n pár napja megjelentek valami hírek és hirdetések ezzel kapcsolatosan, amelyben nyugtatják a nézőket, hogy a TVR 1-et június 17 után is lehet majd fogni.

De csak a TVR 1-et. Ugyanis a lakosság 5-7% analóg jelvevővel rendelkezik (szobaantennával vagy tetőantennával), és a nagy „átállás” után ezek az emberek tévéadás nélkül maradtak volna, annak ellenére, hogy fizetik a tv-adót. Ezért, a Kormány, utolsó pillanatban, június 15-én jóváhagyott egy rendeletet, amellyel lehetővé teszi, hogy a TVR 1 műsorát 2016 végéig analóg jeleken is sugározzák. De a többi adót, amit eddig ingyen nézhettek (egyes helyeken 2-3 adót, máshol akár 11-et is), nem foghatják addig, amíg országos szinten el nem indul a digitális szolgáltatás és nem szerzik be a digitális vételhez szükséges eszközöket.

A digitális szolgáltatás különben „pilóta” fázisban van. És hol tesztelik? 4 nagyvárosban: Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron és Iaşi-ban. Pedig az az 5-7%-nyi ember, aki földi sugárzáson keresztül vételezte a tv-adásokat, pont nem itt él nagyrészt, hanem falvakon. De ez már csak hab a tortán.

A lényeg, hogy a digitális átállás, pontosabban az analóg lekapcsolás, megtörtént, előbb mint Magyarországon vagy sok más országban, akik már évek óta „szerencsétlenkednek”.

 

Digitális sötétség bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. andriska hozzászólása:

  A Pro Tv mind reklamozta egy ideje, hogy eccer csak vege… no antenna.

 2. Lacika hozzászólása:

  Semmi gaz mivel TV karos az elmere es egeszsegre ! Tobb ido jut foldmuvelesre es szeretkezesre.

 3. Schillinger Péter hozzászólása:

  Tisztelt Cikkíró!

  Magyarországon a digitális átállás ezelőtt két évvel befejeződött. Két ütemben zajlott le: 2013. július 31-én Nyugat-, Északnyugat-, Közép-Magyarországon, a Dél-Alföldön, illetve Budapesten, október 31-én pedig Északkelet-Magyarországon, illetve a Dél-Dunántúlon kapcsolták ki az analóg műsorjelet.

  Tisztelettel:
  Schillinger Péter
  Dég /Magyarország

  • Somodi Zoltán hozzászólása:

   Köszönöm a helyesbítést!
   A közmédia műholdas SD sugárzása szűnt meg 2015. június 30-án.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.