Somodi Zoltán blogja
 • Információs társadalom
 • Matrix Business Consulting
 • Igazgató
 • >>
ARCHÍVUM RSS

Hiábavaló informatikai rendszerek európai uniós támogatással

közzétéve: 2016-02-02 18:21

A tegnap egyik apai teendőim közben döbbentem rá, hogy milyen jól működik a román bürokrácia.

A gyereknevelési támogatáshoz szerettem volna leadni az iratcsomót. Igen, egy “csomó” irat kell hozzá. Ráadásul nagy része olyan, amit egy másik közintézmény adott ki valamikor. Felkészültem, elvégeztem a “házi feladatokat”, interneten és barátoktól megérdeklődtem, hogy mi szükséges, és azt hittem, mindem rendben lesz. Előkészítettem a gyerek születési bizonyítványát, eredetiben és másolatban, a házassági bizonyítványt, eredetiben és másolatban, a feleségem és az én születési bizonyítványomat, eredetiben és másolatban, a feleségem és az én személyimet, eredetiben és másolatban, munkahelyi igazolást, banki igazolást. De mindez nem volt elég, mert még kellett volna a Nyugdíjpénztártól a szociális alapba befizetett összegről is bizonylat. Állítólag egy hete módosítottak a szabályzaton, „egyszerűsítettek”.

Végül is egy kis kitérővel aránylag egyszerűen megoldódott az ügy, de elgondoltam, mennyivel egyszerűbb lett volna ha:

 1. minden olyan papírt, amit állami intézmény adott ki, az illető intézménytől kérték volna (ami egyes esetekben ugyanannak az intézménynek másik osztálya). Ezzel a fenti iratcsomót egyharmadára lehetett volna csökkenteni
 2. a Nyugdíjpénztár működő informatikai rendszeréből ők kérdezték volna le a befizetett összeg értékét. Ezt különben a Pénzügytől is le lehet kérdezni, ott is van működő informatikai rendszer
 3. elfogadják az interneten lekérhető igazolást, mivel tavaly a Nyugdíjpénztár egy nagyon szép projektet fejezett be, amelyben 5 millió (!) euróért egy e-kormányzati portált hozott létre. Ezen a rendszeren keresztül mindenki saját maga letöltheti ezt az igazolást is. Csak az a baj, hogy ezen nincs pecsét és aláírás, úgyhogy nem ér semmit. De jó, hogy sikeresen lehívtuk az uniós finanszírozást.
 4. Online lehetett volna leadni a kérést. De ez már, ezek után, opcionális :)

A fenti pontok mindegyike megoldható lenne már a meglévő informatikai rendszerekkel is. Csak egy olyan törvény hiányzik, amely megtiltja az intézményeknek, hogy olyan dokumentumot kérjenek, amelyet más közintézmény adott ki. Ilyen törvény már létezik Bulgáriában is 2007 óta. És hamarosan uniós javaslat lesz, remélem, akkor már mi is részesülünk belőle.

Hiábavaló informatikai rendszerek európai uniós támogatással bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Endre hozzászólása:

  0. Online megtekinthető lenne egy lista a kérelemhez szükséges iratokkal (ami nem változik minden alkalommal, amikor egy másik hivatalnok fogad).

 2. Bordáska hozzászólása:

  A társadalombiztosítási befizetések listáját régebben is bekérték.
  Most cseréltem személyigazolványt, ehhez be kellett vigyem az eredeti házassági levelem, a gyermekek eredeti születési bizonyítványát ahhoz az önkormányzathoz, ahol összeadtak, és anyakönyveztették a gyermekeinket.
  Ugyanakkor, összehasonlításul a magyarországi bürokrácia, amiben még tapasztalatom van, “korrektebb”, de ezzel együtt kevésbé rugalmas. Itthon mindent meg tudok beszélni az ügyintézőkkel, a kivételes eseteket, és ezt jó értelemben értem, erősebb az emberi tényező mint az adminisztratív.
  Összességében, nagyon szeretem, mikor itthon ügyet kell intézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.