2024. április 27. szombatZita, Mariann
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Indul az elektronikus recept

közzétéve: 2012-06-01 10:40

Mától a háziorvosok elektronikus receptet is adhatnak ki, július elsejétől pedig ez lesz a kötelező minden háziorvos számára. Ez azt jelenti, hogy az orvos számítógépen írja fel a receptet, és ez, az interneten keresztül, egy központi adatbázisba kerül. A páciens egy vonalkóddal ellátott papírt fog kapni, amivel elmehet a gyógyszertárba. A vonalkód leolvasásával a gyógyszertár letölti az adatbázisból a receptet, és annak alapján kiadhatja a gyógyszereket.

A rendszernek több előnye is van. A felírásnál az orvos tanulmányozhatja a különböző gyógyszerek mellékhatásait, összeférhetetlenségét más gyógyszerekkel, és így a legjobb gyógyszert írhatja fel páciensének. A gyógyszerésznek nem kell kínlódnia azzal, hogy kibetűzze, mit is írt az orvos a receptre. A páciensnek pedig nem kell megkeresnie azt a gyógyszertárat, ahol az összes, a recepten szereplő gyógyszer megtalálható, hanem a vonalkódos papír alapján kiválthatja a gyógyszereket bárhol. A legnagyobb előnye az elektronikus receptnek viszont az, hogy átláthatóbbá teszi a rendszert, követhetővé teszi a felírások és gyógyszereladások módját (ami főleg a támogatott gyógyszerek esetében nagyon fontos). Más országok tapasztalata alapján 1-2 év alatt megtérül a befektetés, mivel lehetetlenné válik a csalás.

A román sajtó, szokásához híven, csak a negatív oldalát látja az újításnak. Orvosokat és gyógyszerészeket szólaltat meg, akik elmagyarázzák, miért nem lehet ezt Romániában alkalmazni. Hallom, hogy az a gond, hogy sok orvosnak nincs számítógépe, nincs internet-hozzáférése, sok (?) településen nincs internet, vagy még villanyáram sem.

Véleményem szerint, ez nem lehet akadály az elektronikus recept bevezetése előtt. Az, hogy a 21. században egy orvosnak nincs számítógépe és internete, szerintem elég nagy szégyen. Én ezt nem hoznám fel ellenérvként. Ha az elektronikus receptnek csak az lenne az eredménye, hogy minden orvos számítógépet és internetet vásárol, már akkor is megérte. Valóban vannak olyan települések, ahol nincs internet. De valószínű nagyon kevés az a település, ahol nincs sem internet, sem mobil lefedettség. Nem is beszélve azon települések számáról, ahol van háziorvosi rendelő, de nincs villanyáram. Valószínű azokon a településeken gyógyszertár sincs. Ha mégis létezne néhány ilyen település, ki lehet találni átmeneti sajátos megoldásokat. Ezért nem érdemes megállítani ezt a projektet. Sőt, egy ilyen projekt felgyorsítja az internet elterjedését vidéken is, úgy ahogy ez például Szlovákiában is történt (mikor bevezették az elektronikus receptet 30%-a a gyógyszertáraknak nem rendelkezett internetkapcsolattal, és ez 2 év alatt 0%-ra csökkent).

 

Indul az elektronikus recept bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Nagy Istvan hozzászólása:

    Nehany evvel ezelott minden (legalabbis tudomasom szerint) haziorvos kapott egy meregdraga laptopot. Akik hazavittek a gyereknek jatszani, azok szepen csak vigyek vissza a rendelobe.

  2. G.ZS. hozzászólása:

    Érdekes, mint Mórickának, mindenről a családorvos jut az észbe… S az a sok korházi egység, ahol nem hogy elektronikus receptet nem irnak, hanem semmilyent sem, pedig törveny irja elő, hogy minden orvosnak “finalizálnia” kell a tevekenységét. Ők hogy fognak felzárkozni? S mikor? Ha valaki azt hiszi, hogy a családorvos titkári teendőket is el kellene lásson, az nagyon téved!

    • admin hozzászólása:

      Azt én sem értem, hogy miért csak a családorvosokat kötelezik elektronikus receptírásra. Volt alkalmam belelátni a rendszer tervezésébe, és tudom, hogy a szakorvosok, kórházakban dolgozó orvosok részére is létezik elektronikus recept, tehát technikailag működik. És valóban az ők esetükben is pont olyan fontos lenne ennek bevezetése, mint a családorvosoknál.
      Másrészt viszont azzal nem érték egyet, hogy a recept írás (legyen az elektronikus is), titkári teendő. Úgy értettem, erre hivatkoztál. Ha egyenesen számítógépes rögzítés történik, akkor az orvos számítógépen megírja a receptet, a titkárnő/asszisztens esetleg csak kinyomtatja, ha ez szükséges.

  3. söndör hozzászólása:

    Ez konkrétan f….g, hogy megmondjam az őszintét. Mert egy vonalkódból én, a páciens, nem fogom kiszűrni – és elfelejteni – a drága placebó-homeo-cukorka marhaságot, amit az orvos felírt a náthámra, mert a gyógyszergyártó cég ezt-azt fizetett neki.

    Vagy: nem fogom látni, hogy az 50 lejbe kerülő paracetamol-C-vitamin kombót (fényes dobozban, citrom ízű porként), amit a házidoki felírt nekem, bizony kiválthatom 5 lejért sima mezei paracetamollal meg C-vitaminnal. A gyógyszerész nem fogja felhívni erre a figyelmem, mert neki el kell adnia a cuccát.

    Szóval a legnagyobb baj az az, hogy a rendszer átláthatatlan az én számomra, akiért állítólag van. Márpedig Romániában minden hasonló rendszerrel szemben az abszolút első szabály a BIZALMATLANSÁG, a többszörös ellenőrzés és a többszörös bebiztosítás. Mert különben durván megszívod. Mindenképpen megszívod, előbb-utóbb.

  4. Csomortani Katalin Viola hozzászólása:

    Rendben. Legalább olvashatóbb lesz a recept. De, feltételezem, hogy az igy felirt gyógyszerek drágábbak is lesznek a – jó drága – számitógép miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.