2024. április 28. vasárnapValéria
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Seer László blogja
  • digitális marketing, viselkedési közgazdaságtan, innováció
ARCHÍVUM RSS

Titánok harca és a közösségépítés

, , , ,

közzétéve: 2011-06-30 10:07

Ma éppen költözünk, de nem tudnám nyugodtan cipelni a dobozokat, ha nem írhatnám ki magamból a gondolataimat a legújabb friss Google közösségi projekttel kapcsolatban, ami a meglehetősen bicebóca Google+ vagy Google Plus névre hallgat.

A Google+ elég nyilvánvalóan dob kesztyűt a Facebook-nak, hiszen egyenesen challenger-ként definiálja magát és célja is elég nyílvánvaló: le akarja győzni a Zuckerberg-birodalmat.

No de mire is számíthatunk?

Megtörténhet, hogy 5 év múlva jól kiröhögjük majd azokat, akik “még” Facebook-olnak, mint ahogy ma az iWiW-ezőkkel tesszük? 🙂 Lesz itt újra revízió? Békebeli Google-világ? 🙂

“Alapvető emberi szükséglet …

a másokkal való kapcsolódás”. Így kezdődik a Google+-ot bemutató szöveg a Google hivatalos blogján. Gondolom, ezt akkor is ugyanígy gondolták, amikor még a 2000-es években sorra bukták az összes globális közösségformáló lehetőséget.

Emlékszünk még a Google Wave-ra? Saját hullámjába veszett.

Hát az Orkut.com tömegjelenség lett? Igen, de ott, ahol már a Google előtt is az volt. Aki tehát az egy gyerekes elvált brazil anyukákra, vagy nagyon barátságos indiai programozókra vágyik, az mág most is feliratkozhat és sikeres lehet.

Netán a Google Buzz az, ami segít kapcsolódni ismerőseinkkel és megosztani az épp érdekesnek talált információkat? Én egyszer használtam, de aztán kiderült, hogy az információ mellett véletlenül a személyes adataimat is mind megosztom. Sokan jártak még így.

Ugyanilyen furi módon nem lett forradalom a Google FriendConnect sem, ami több rendszer között egy egységes beléptető rendszer által szerette volna az összes google felhasználót egy nagy és boldog közösséggé formálni. Nem hatolt be a köztudatba.

Sikerült? Folytasd. Nem sikerült? Folytasd.

Míg a Facebook a közösségépítést szinte teljesen spontán módon érte el, megtalálva az ideális kombinációt az ismerőskeresés és -menedzsment, valamint az információmegosztás területén, addig a Google a már meglévő sokmillió felhasználóját szerette volna valahogy összekapcsolni egymással.

Mára köztudott, hogy míg a Google Gmail szolgáltatásának kb. 200 millió aktív felhasználója van havonta, addig a Facebook-on megközelítőleg 500 millió aktív felhasználó van jelen. Persze a Google-t ennél sokkal többen használják és épp ők azok, akiknek a Goole Inc.-nek a foga fáj. Őket kellene összekötni mindenáron.

Kilátások

A teljesség igénye nélkül úgy gondolom, hogy a következő a helyzet ebben a harcban:

  • A Google annyit jelent: keresés, levelezés. Mindkettő nélkülözhetetlen, de mindkettő egy legalább 10 éves, jól bejáratott útvonal az információszerzésre+megosztásra. A Google márkaneve még ma is ezt üzeni az átlagfelhasználónak: keress és írj leveleket.
    Ezzel szemben a Facebook már egy olyan kontextust hozott létre, akár egy kisvárosi főtér, ahova az ember kimegy kényelmes otthonából, hiszen ott történnek a dolgok. A Facebook-márka azt üzeni: kerülj beljebb, beszélgess, oszd meg azt, ami számodra érdekes, mi vagyunk az új internet.
  • A Facebook-nak előbb voltak a kapcsolatok (ha úgy tetszik: szinapszisok) és csak ezután követtek el mindent az információmegosztás érdekében.
    A Google-nél előbb egy sor névnélküli egyén létezett (ha úgy tetszik neuron) és csak ezt követően szeretnék őket személyük vállalására és információmegosztásra rábírni. Rájöttek, hogy a neuronok szinapszisok nélkül nem sokat érnek. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez az út jóval nehezebb.
  • A Facebook erős pontjai elég nyílvánvalóak. Gyenge pontjai annál inkább. Ezeket a gyenge pontokat célozta most meg a Google a Google+ által.
    • A Google+ Circles funkciója például sokkal biztonságosabb és egyszerűbb módon fogja megoldani azt, hogy kinek milyen információt osztasz meg. A Facebook-nak ez nem az erőssége.
    • A Google-nak van egy saját okostelefon-platformja, a Facebook-nak nincs. (mint ahogy erre a ma reggeli Google+-ról szoló ErdélyFM-es beszélgetésünkben a műsorvezetők nagyon helyesen rámutattak).
    • A Google-nak van egy nagyon jól bejáratott böngészője, a Facebook-nak nincs.
    • És még sorolhatnánk…

A Google előtt nehéz évek állnak. Tősdén jegyzett cég, sok tehetséges alkalmazottal, de óriási elvárásokkal és időhiánnyal. Frissessége és lendülete nem a régi, elvégre a 2000-es évek nagy példavállalata volt. Újra fel kell találja magát tehát, és ebben a Facebook piaci pozíciójának megváltoztatása a cél.

A közösségépítés egy régi ómen számára, ezért ha ezt kipipálja, akkor valóban van esélye a Facebook lelkes és nagyszámú közösségét elcsábítani.

Google Facebook

(forrás: theyuniversity.tumblr.com)

Comments

Titánok harca és a közösségépítés bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Margit hozzászólása:

    Nagyon jó írás, csak abba szeretnék belekötni, hogy…

    …ááá, csak vicceltem 😛

  2. nemvállalom hozzászólása:

    A google-nak azert van meg jopar szolgaltatasa a levelezesen es a kereson kivul pl naptar, dokumentumkezelesek,webhely, kepek, blog, stb-stb… igaz, hogy az elso ketto egy hatar szr, de azert megis valamennyire hasznalhato, ha rakenyszerul az ember.

    • Seer László hozzászólása:

      A Google-nek természetesen van egy sor egyéb szolgáltatása is. Én pl. mindent használok az Office csomagjából, sőt még a Google Apps-ot is a cégem számára. Ezen kívül a Google minden létező online résre kínál piacképes (és sokszor piacvezető) szolgáltatást a kártyás fizetési rendszertől a digitális fotónyomtatásig.

      Ennek ellenére a Világ legnagyobb része számára a Google márkanév elsősorban a keresésről, illetve a levelezésről szól. Ha Google, akkor keresés. Ha Google, akkor levelezés. Erre utaltam a bejegyzésben, amikor egyenlőségjelet tettem a márkanév és e funkciók között.

  3. szkiny hozzászólása:

    Hogy ki lesz a nyerő, vagy kié lesz az elsőség?

    Szerintem nehezen megjósólható, egy, még hatalmas fejlődési potenciállal rendekező piacon. A közösségépítés alapvető emberi szükséglet(virtuálisan is). Mint olyan, nem lehet kisajátítani, vagy teljesen homogenizálni. Épp ezért nem hiszem, hogy a közösségi oldalak világpiaca monopolizálódna(már most nem az, gondoljunk csak Kínára v. Braziliára v. Oroszországra). Nem hiszem, hogy a Facebook egyeduralkodóvá vállna világszinten, vagy azt sem, hogy a Google+ kiütheti őt a piacról. Ez nem egy személytelen kereső program biznisz. Szerintem a szociális hálózatok piaca, csakúgy mint a közösségi életünk, nagyon sokoldalú, társadalmi rétegek és kultúrák mentén fog tagolódni. Szerintem még nagyon az elején járunk.

    Ime egy kis térképészet a témában: https://szkiny.blogspot.com/2011/06/szocialis-halozatok-vilagterkepe.html

    És jó kérdés amúgy, hogy a Google+ “körei” elég plusszot nyújtanak-e, egyáltalán a piacra való betöréshez és megmaradáshoz.(az elsőséget még hagyjuk egy kicsit talán)

    • Seer László hozzászólása:

      Monopolizációról szó sem lehet, hiszen túl sok a globális, vagy a nagy regionális szereplő. Kína már lepaktált a Facebook-kal, ott a Google egyhamar biztos nem veti meg a lábát. Oroszország egy másik elég nagy piac, ott a Vkontakte-nevű Facebook-klón a menő, aminek a tulajdonosa ugyanaz a cég, amelyik Juri Milneren keresztül a Facebook-ban is jelentős részvénycsomaggal bír. Az Orkut még mindig jól tartja magát Brazíliában, ahogy a blogodom postolt térképen is látszik.

      Úgy tűnik, hogy az igazán nagy piaci szereplők képesek csak globálisan játszani. Van viszont egy rakás olyan piaci rés, melyeket szakosítottabb közösségi hálókkal még el lehet látni. Ott van pl. a LinkedIn ósiási sikere a nyugati világban, de a nagyon fiatal ResearchGate.net a legjobb példa arra, hogy szűkebb réseken még mindig meg lehet szinte mindent szerezni.

      A Google+ lehet, hogy ugyanolyan bukás lesz, mint az eddigi próbálkozásai. Az is lehet viszont, hogy nem. Meglátjuk. Mindenesetre ígérkező próbálkozás.

  4. e hozzászólása:

    Miért, ki röhögi az iwiwet? Más célt szolgál, a facebook farmville-re meg egocentrikus emberek szórakozására való (kiposztolni pl. hogy a kutyám szart, az édibédi, hátha 15-en lájkolják), a wiw inkább csak kapcsolattartás, amolyan telefonkönyv.
    Hogy a G+ mi lesz, az majd kiderül, én asztat nem ismerem, szívesen megnézném. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.