2024. április 29. hétfõPéter
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Seer László blogja
  • digitális marketing, viselkedési közgazdaságtan, innováció
ARCHÍVUM RSS

A célcsoport bevonódásánál kezdődik a buli

, , , ,

közzétéve: 2011-05-28 16:12

Ahányszor Pesten járok, mindig elcsodálkozom azon, hogy mekkora népszerűségnek örvendenek az outdoor-reklámok (pl. óriáspakátok). Ez természetesen nem feltétlenül rossz, hiszen – ezek szerint – van rá kereslet, van rá igény. Következtetés: A kültéri reklám bizonyos szegmentumok esetében népszerű és hatékony.

Most itt nem térünk ki arra, hogy a kültéri hirdetések mennyire terhelik túl a járókelőket, mert ez a kérdés egy külön bejegyzést is megérne.

Amivel viszont folytatnám, az tulajdonképpen egy elég régi gondolat, de ennek ellenére még mindig nem épült bele (eléggé) a felelős vállalati döntéshozók tudástárába. Pedig lehet, hogy számos esetben ez lenne a kompetitív előny megszerzésének kulcsa.

A klasszikus kültéri hirdetés (óriásplakát) az iskolapéldája a megszakításos marketingnek, ami azon alapszik, hogy emberünk figyelmét elvonjuk valamiről, amire akkor épp figyel (pl. autóvezetés). A TV-reklám logikája ugyancsak ez: “Megszakítjuk az általad kedvelt műsort, hogy mondjuk el neked a fogpasztád 2.0 termékelőnyeit.”

Csili-vili (főleg az interstitial) web-bannerek, újságcikkek gondolatfonalát megszakító hirdetések szintúgy ebbe a kategóriába tartoznak.

A megszakításos marketingben nemcsak a figyelem megszerzése a cél, hanem annak eltérítése, átirányítása. Ebben az eltérítésben nem lehetett kidobni valót találni az ókortól majdnem napjainkig. Ma viszont már olyan kevés elvonni való figyelem maradt a piacon, hogy több esetben egyszerűen a nagy és gyakori megszakítás nem fog nagy és gyakori árbevételövekedést, márkaismertséget produkálni.

forrás: Chez Lalou (laszlo.tumblr.com)

A káposztáshordó-fejű potenciális vásárló hordója egyszerűen túl hamar telítődik, és fogalma sem lesz arról, hogy melyik káposzta finomabb. Mindegyik káposzta ugyanolyan lesz. És te is egy leszel a sok közül, hiába is kapálózol újabb 5 másodperc megszakításért.

Épp ezért a figyelem elterelése ma már egyszerűen nem elég. Úgy kell reklámozni, hogy az több legyen, mint reklám.

Seth Godin permisszív marketingnek hívja. Amennyiben az érdeklődő beleegyezését adja a veled való kommunikációra, akkor egész más keretbe helyezi a részedről érkező információt.

A kulcsszó a bevonódás, vagy bevonás. Interakció elérése a célcsoport tagjai részéről. Minél mélyebb spotán bevonódást érsz el, annál nagyobb lesz az érdeklődőd márkaélménye, annál jobban megismer téged. És – guess what – ez már nem is reklám!

Kérdés: Melyik csaj/srác ismer téged jobban? Az, akinek a szemközti buszmegállóból vadul integetsz, vagy pedig az, akivel közösen bulizol?

Körülbelül ennyi a kölönbség a megszakításos és a bevonódásos reklámformák között is.

A megszakításos reklámformák még mindig jól használhatók, de egy nagyon erős trend a bevonódás elérése irányába való eltolódásuk.

Internetes közegben a bevonódás elérése jóval könnyebb. Itt van például egy szerintem rendkívül jól sikerült friss kampány, amit a Dufresne Corrigan Scarlett nevű francia ügynökség készített a Heineken Desperados névre hallgató tequilás sörmárkája számára.

Valósággal megjött a kedvem bulizni 🙂 Egyébként ilyen jellegű kampánya először a Tipp-Ex-nek volt.

Az igazi buli tehát nem ott kezdődik, hogy megeresztesz egy jó kis plakátot és kihelyezed közterületre, hogy kelepeljen, mint egy papagáj, hanem az ilyen jellegű engagement-kampányoknál.

Amire figyelned kell:

  1. A potenciális vásárló figyelme véges. Ne élj vissza vele!
  2. Ahogy távolodunk a 2000-es évtől, úgy a reklámfogyasztók egyre türelmetlenebbek, ráadásul frusztrációjukat nem nyelik le, mint János bácsi, hanem megosztják n+1 ismerősükkel.
  3. Ha már utánzol, légy profi!
  4. Légy igazi egyéniség, hiszen vásárlóid is azok!
  5. Ami számodra szellemes, nem biztos, hogy célcsoportod számára is szellemes. Ismerd meg jól a célcsoportod azért, hogy ők is megismerjenek!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.