2024. április 29. hétfõPéter
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Seer László blogja
  • digitális marketing, viselkedési közgazdaságtan, innováció
ARCHÍVUM RSS

Mennyire testrészünk a mobiltelefon?

, ,

közzétéve: 2011-05-05 15:35

15 éve, amikor féltégla-méretű maroktelefonokkal nyomultak a trendy üzletemberek, kissé nevetséges volt belegondolni, hogy mindez ennyire másképp is lesz. Azóta a telefonunk hozzánk nőtt és ráadásul egy komplex adatátviteli testrésszé alakult át. Ma már nemcsak makogásra használjuk, hanem … mindenre.

A mobilkészülékek piaca az egyik legdinamikusabban fejlődő és változó piac. Számos szegmentumnak a legváltozatosabb kommunikációs és szórakozási igényeit elégíti ki, miközben az okostelefonok csodálatosan remekelnek, ami az eladásokat illeti.

Már egy ideje foglalkoztat az okostelefon-bumm, a marketing és a mobilos környezetben futtatott reklámok kapcsolata. Így aztán nyitott vagyok minden új kutatásra ezen a téren. Nemrég mi is végeztünk egy érdekes kutatást a BBTE-n kollégáimmal együtt (erre egy későbbi bejegyzésben még visszatérek).

Hétfőn közölte legújabb kutatását a Világ legjelentősebb mobiltelefon-ügyi online sajtóorgánuma, a GSM Arena. A 15 000 (főként mobiltelefonkedvelő-) válaszadót megmozgató kutatásban arra keresték a választ, hogy a bolygó lakói mire használják mobilkészülékeiket? Fontos kiemelni, hogy a válaszadók mintája nem a mobilkészülékkel rendelkező globális populációra reprezentatív, hanem az innovátorokra, korai elfogadókra és korai többségre. Ez már így önmagában is egy jelentős aránya a mobilkészülékkel rendelkező összpopulációnak, ugyanakkor hűen mutatja azt, hogy mi lesz a helyzet – mondjuk 2-5 év múlva az összes többi rétegnél.

Szemelgessünk egy kicsit az eredményekből.

Jó hír! Mindenki szokott beszélgetni a telefonja segitségével. Szinte mindenki ébresztőóraként is használja. Népszerű fukciók továbbá az SMS-írás, böngészés, mobilinternet, zenehallgatás, közösségi oldalakon való jelenlét. Eddig szinte semmi meglepő.

A legkevesebbet használt funkciók között találjuk a videohívásokat, a podcast- és hangoskönyv-hallgatást (!), ugyanakkor pl. a videohívásra elég nagy az igény (22,5%), csak a készülék és a kapcsolat hiányzik hozzá.

Mire használod a mobiltelefonod? - GSM Arena

Mire használod a mobiltelefonod? GSM Arena infógrafika - (kattints a képre, hogy nagyobb legyen)

A válaszadók 78,6%-a naponta böngészi a netet mobilkészülékén keresztül. A készülékek 88%-a WiFi-vel is rendelkezik, ami kimondottan jó hír az innovatív online tartalomgyártóknak és elég rossz hír azoknak, akik még csak most kezdik a klasszikus online tartalomgyártást komálgatni.

Ébresztőórának globálisan úgy tűnik, hogy a nők, a dél-amerikaiak és a 18-24 évesek gyakrabban használják a készüléküket, mint beszélgetésre 🙂 Az SMS igazi ásziai és óceániai műfaj, míg globálisan a tinédzserek bizony átlag alatt (75,8%) teljesítenek napi SMS-küldésben.

A telefon funkciói között a leghasznosabbnak a következőket ítélik meg a megkérdezettek (csökkenő fontossági sorrend): telefonhívás, SMS-küldés, fotózás, számológép, ébresztőóra, internetezés, zenehallgatás stb.

A hangoskönyvek és podcast-ek hallgatása érdekes módon nem népszerű (60-61%-ának nincs szüksége ilyesmire), de érdekes dolog, hogy igény azért van rá, főleg azoknál, akik még nem rendelkeznek a megfelelő készülékkel hozzá.

Amire nagy szükség lenne, de nincs (csökkenő fontossági sorrendben): videohívások (22,90% nagyon várja), stream-elés, saját PC és egyéb eszköz távolsági irányítása mobilon keresztül (remote control), kiterjesztett valóság (AR), GPS stb.

Egy másik fura dolog, hogy az európaiak igénylik a legkevésbé a GPS funkciót, míg az óceániaiak töltenek a legtöbb időt közösségi oldalakon a mobilkészülékeiken keresztül.

Akik a legszívesebben emailezgetnek mobilon keresztül (csökkenő sorrendben): észak-amerikaiak, 50 év felettiek, 33-40 évesek.

További érdekességek: Afrikában chatelnek a legtöbbet, 18 év alattiak fotózgatnak/videózgatnak/hallgatnak zenét a legtöbbet, Dél-Amerikában osztanak meg a legtöbb fotót/videót és rádiózgatnak a legtöbbet telefonon keresztül.

A mobilos hangoskönyv-hallgatás inkább a nők és az afrikaiak sorában népszerű, míg a podcast jellegzetesen észak-amerikai. Ázsiában szeretnek leginkább videót nézni, az RSS-hírolvasás pedig elsősorban az 50+ korosztály népszerű funkciója a mobiltelefonon.

A legtöbb alkalmazást a 18 év alattiak telepítik (ez nem meglepő), ezen belül is az ázsiaiak, majd az európaiak.

Végül pedig az időmenedzsment és határidőnapló használata a 41-50 évesek között igen népszerű, illetve a dokumentumkezelés Ázsiában jön be a legjobban.

Amit még fontos erről a kutatásról elmondani, hogy akkor lesznek igazán érdekesek a fent bemutatott adatok, ha összehasonlítjuk egy 3-5 évvel ezelőtti hasonló kutatással. Ég és föld a különbség. A mobilhasználat mikéntje-hogyanja elképesztő iramban alakul és változik.

Rengeteg a piaci rés, rengeteg a gyorsan kialakuló és felfutó funkció, a határ a csillagos ég. Ígyhát eléggé úgy néz ki, hogy a mobiltelefon egyre inkább testrészünk.

Nem árt tehát felkészülni egy hatékonyabb és intimebb kapcsolatra “Vele”, pl. ezzel a Finger-nose™ Stylus for Touch Screens-nel 🙂 Bemutató videó alább.

Comments

Mennyire testrészünk a mobiltelefon? bejegyzéshez 9 hozzászólás

  1. andriska hozzászólása:

    Te mindig olyan jó cikkeket írsz 🙂

  2. Margit hozzászólása:

    A bejegyzés tényleg jó 🙂 az okostelefon engem viszont még mindig nem tudott meggyőzni. Lehet egyszer eljön annak is az ideje, mint a laptopnak (hosszú ideig a laptopot sem tudtam elviselni, merhogy kicsi :D), de amíg lehet még minimális funkciókkal felszerelt mobilt kapni, addig arról telefonálok, fényképezőgéppel fényképezek és számítógépről netezek. Nem szeretem a pici képernyőket és nem szeretem, ha egy kütyü okosabb, mint én :))))

    • Seer László hozzászólása:

      Az okostelefonok egyik markáns vonala bizony akkora képernyővel bír, hogy már-már nem is telefon jut eszünkbe róla. Ígyhát nem feltétlenül egyre kisebb készükékekről van szó, ahogy a technológia fejlődik, hanem funkcionálisan idomulnak a különböző igényekhez pl. totális mobilitás kommunikációban+szórakoztató netezésben+adattárolásban+zenehallgatásban+beszélgetésben+stb.

      Hogy a kütyü okosabb mint te … :)) Hát ezt én úgy közelítem meg, hogy az okostelefon is csak egy eszköz. Az eszköz tudhat többet mint én, de engem egészít ki, nekem ad plussz produktivitást, mobilitást stb. Bizonyos kritériumok szerint ketten többek vagyunk, mint valaki, akinek nincs. Ez az én nézőpontom.

  3. szkiny hozzászólása:

    Tetszik a cikk, én azonban a korai elfogadók táborának preferenciáit nem vetíteném ki az egész piacra. Sz.tem az okostelefonok funkcióit még megszűri, letisztítja a piac és remélem, hogy egy kicsit normálisabban beágyazza a mindennapi viselkedési szokásaink közé. Én fenntartásokkal kezelem a mostani okostelefon őrületet, sz.tem nem normális az, ha a kütyüktől többet várunk el mint egymástól.

    • Seer László hozzászólása:

      Valóban, ez is egy valid nézőpont. Én azon a véleményen vagyok, hogy az okostelefon új funkciói ugyanúgy válnak majd megszokottá, mint egykor a klasszikus mobiltelefonok funkciói. Ahogy ma az sms egy banalitásnak számít, úgy a mobilos böngészés is banalitássá válik a jövőben a fogyasztók azon rétegeinél, akik ma még nem látják pl. a mobilról való internetezés esetleges előnyeit.

      Egyetértek abban, hogy nem helyes az, hogy a kütyüktől többet várunk el, mint egymástól. Az okostelefon-piac fejlődési iramát elnézve pedig valóban az “őrület” szó a legtalálóbb.

    • nihil hozzászólása:

      nem biztos, hogy a piac feltetlenul tisztit.
      csak egy pelda: synbian vs android. a sybian “okossagat” lenyomta az android “babassaga”.
      mit ertek ez alatt? amit a korai elfogadok masodlagosnak tartanak (jatek, multimedias szemkiszuras (X megapixeles kamera es tarsaik)) azt altalaban hala a jo marketingnek (ugye Laci?:) )kajalnja a tomeg. csak egy szamadat: az andorid market vasarlasainak durvan 70%-at a jatekok teszik ki. ehhez nem kell okostelefon…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.