2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

POS DRU és a humán erőforrás fejlesztési projektdömping

,

közzétéve: 2011-04-06 07:57

Kezd nyilvánosan is érződni a 2010-ben elindult humán erőforrás fejlesztési pályázati dömping Romániában, a nyertes projektek szerződtetése megtörtént, a lebonyolítás elkezdődött.

Miután majdnem két éven át (2008-2010) intézményesen blokkolódott a Humán Erőforrás Fejlesztése Operatív Program (közismert kódján POS DRU, illetve Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) keretében a pályázati kiírási és elbírálási folyamat, tavaly ez annyira beindult, hogy szalagon jöttek a kiírások. Ezeket ráadásul nem határidős, hanem leadási sorrendben elbírált formában írták ki, így több eset is előfordult, amikor napok alatt a több száz milliós keret elfogyott. Minden projekt, ami elérte a minimális pontszámot, átmenőt kapott, vagyis támogatásban részesül.
2011-et írunk, és egyre több helyen olvashatók közlemények, hogy ez és az az átképzési, továbbképzési projekt is beindult. Több millió eurós tételek, több régiót is lefedő földrajzi kiterjedés, sokszor ingyenes képzési forma, átképzés, munkahelyi integráció, mindenféle humán erőforrás fejlesztési típusú beavatkozás.

Úgy tűnik, zsinór-projektek indulnak, amelyek a kötelező előírások betartására, a „target”-ek teljesítésére koncentrálnak, és kevésbé a valóban minőségi képzésre, vagy szükségszerű átképzésre. Ráadásul az is veszélyt jelent, hogy mivel a képzések ingyenesek, a résztvevők lemorzsolódnak. Ha nincs minimális részvételi díj, nincs az elvárás vagy kényszer sem, hogy a résztvevő, ha már fizetett, kijárja a kurzust, aktívan bekapcsolódjon és tényleg maradandó tudással maradjon. Ez nem azt jelenti, hogy a képzési díj miatt kizáródnának a szociálisan hátrányos helyzetűek, de egy minimális szint elvárható.
Általánosan értelmezve teljesítjük a normát, de nem érünk el valós, maradandó eredményt. Itt van néhány elérendő célkitűzés, lásd a Humán Erőforrás Fejlesztése Operatív Program ide vonatkozó részét, 61. oldal.

A témával viszont egyre többen kezdenek foglalkozni, így a kereskedelmi tévécsatornák is. A PROTV hírműsora például arra kattant rá, hogy egy projektben 170 főt képeznek ki, de pályázat szerint csak arra vállalkozott a pályázó, hogy a résztvevők 5%-a, vagyis 8 ember helyezkedik el utána a piacon.

Procedurálisan szintén problémák vannak, azok az időközben módosuló szabályok és a projekt végrehajtók likviditása. Úgy értesültem, eredetileg ígért 30%-os előtámogatás helyett csak 10%-ot utalnak, és nagy késések vannak az időközi beszámolók értékelésében, így implicit az időközi támogatások utalásában is. Késések mindenütt, ami a pénzforgás szempontjából is válságos helyzetben egy projektek, esetenként egy teljes szervezetet csődbe tud juttatni.

Megtörténhet, hogy tévedek. Az előjelek viszont kicsit megijesztenek. Lehet, hogy a humán erőforrásfejlesztés inkább egy szűk értelemben vett pénzcsinálás, és nem egy nagyobb lakosságarányt érintő fejlesztést és jólétet elősegítő tevékenység. Legalábbis 2013-ig. Az a kérdés viszont akkor szintén megfogalmazódik, hogy utána még ad-e pénzt Európa erre a célra, és ha igen, mennyit. Mivel tárgyalási kérdés is, ezért várhatóan ad, viszont a rossz teljesítmény egyértelmű következménye lehet a mennyiség csökkenése. 2007-2013-ban a POS DRU-ra kapott teljes EU-s támogatás, 3,476 milliárd euró.

POS DRU és a humán erőforrás fejlesztési projektdömping bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szekely Szilard hozzászólása:

    Sajnos nem csak az elojelek veszjosloak, hanem a mellekhatasok is. Mar lassan 1 eves kesesek vannak a POSDRU s projekteknel, ez azt jelenti, hogy sok ceg, intezmeny mar fizeteskeptelensegi helyzetben van, illetve sok trainer feleve nem kapott fizetest.

  2. Laci hozzászólása:

    Én még nem hallottam olyan POSDRU által pénzelt projektről, akik nem maradtak keserű szájízzel.

    A román állam nagyon lejáratja magát ezzel az egésszel…
    Nem megbízható partner…

  3. admin hozzászólása:

    Nem is a román állam. A különböző operatív programok között is egetverő különbségek vannak. Ez a munkaügyön belül működő igazgatóságon múlik sajnos. A különböző programok irányító hatóságai között is verseny van, a POS DRU nem az élteljesítők között van. Csak úgy érzem, ők még nem látják, mennyire meg fognak botlani a projektek. És 2012-ben válik majd tarthatatlanná a helyzet.

  4. Csák László hozzászólása:

    Biza, a HEFOP egy országos vicc. Amúgy a PROsTV által firtatott projekt hatékonysága nem rossz vagy cinikus, hanem reális. Kb. ezekkel a számokkal mennek ott, ahol működik az ESZA.
    Az egész országban ilyen “millióezeret képzünk és kécceranyian munkát kapnak” projekt megy, majd jól nem jönnek ki a targetek, aztán bebukik az egész, országosan.
    Adja Europé meg Zeusz, hogy 2014 után egy bani se legyen erre az ESZA-nek nevezett ingyencirkuszra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.