2024. április 29. hétfõPéter
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

A kötvények esete a pályázatokkal

,

közzétéve: 2011-03-26 08:55

„Ami a kibocsátót illeti, számára a kötvény kibocsátása a banki hitelezéssel szemben egy alternatív hitelezési forma. Míg az önkormányzatok esetében nagyon vonó az, hogy a kibocsátást nem a vagyonnal, hanem jövedelemmel garantálják, a vállalkozások azért fordulnak értékpapír-kibocsátásukkal közvetlenül a tőkepiaci befektetőkhöz, hogy megkerüljék a hitelintézeteket, olcsóbb forrásokhoz jussanak.” (Králik Lóránd)

Jelen voltam egy OTP befektetési konferencián. Szatmárnémetiben zajlott le, alapvetően befektetésekről szólt, lehetőségekről, fejlesztésekről. Írhatnék az általános benyomásaimról is, de erről majd később, idén kerül még alkalom Szatmár megye és Szatmárnémeti fejlesztéseiről értekezni.

Talán a legérdekesebb, és egyben a hallgatóság számára valószínűleg a legkevésbé érdekes téma a kötvénykibocsátás volt. Talán mert távolinak és megfoghatatlannak tűnt.

A téma azért fogott meg, mert elhangzottak azok a kulcsfogalmak, amelyek a pályázati világ rákfenéjét képezik: a likviditás és az önrész. Vagyis kötvények kibocsátásával lehet likviditást teremteni. És önrészt. A kötvény hiteleket helyettesíthet.

A bemutatót Králik Lóránd tartotta, aki jelenleg az Országos Tőkepiaci Felügyelet biztosa. Idézve bemutatójából:

– az első önkormányzati kötvények 2001-ben jelentek meg, futamidejük rövid, 1,5-3 éves volt. Predeal és Mangalia tengerparti turizmust és sípályák kiépítéséhez biztosított ezzel forrásokat;
– eddig 74 kibocsátás volt, 1,096 milliárd lej értékben, a kamatot általában a háromhónapos banki átlagkamathoz kötik;
– a kötvénykibocsátás lehetőséget ad uniós projektekhez szükséges önrész előteremtésére. Hódmezővásárhely: uniós alapokból támogatott élményfürdő (Regionális Operatív Program – természeti erőforrásokhoz kapcsolodó turisztikai erőforrások). Lehetőség van továbbra több község együttes (szindikált) kötvénykibocsátására is regionális projektek forrásszükségleteinek fedezésére.

Egyébként a ROVE (Romániai Vállalkozásokért Egyesület) szintén Králik Lóránd gondozásában kiadványt is megjelentetett a témáról.

Személy szerint úgy gondolom, hogy teljesen kiaknázatlan lehetőség a kötvénypiac. Igaz, hogy jelen pillanatban az önkormányzatok számára tiltott a további eladósodás-növelés, de előbb-utóbb ezt a zárlatot is megszűntetik, viszont vállalkozások addig is élhetnek a lehetőséggel.

Ajánlom az alábbi leírásokat is a hitel és kötvény összehasonlításáról:

Kötvénykibocsátás – I. rész
Kötvénykibocsátás – II. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.