2024. április 29. hétfõPéter
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

2015 Kolozsvár éve lehet

közzétéve: 2012-07-16 11:39

Egyre többször szembesülhetünk azzal, hogy egy-egy ország, település mindent egy év lapjára tesz. Londonról sokmindenről 2012 fog eszünkbe jutni, hiszen olimpiára kerül sor. Ezt megelőzően a Formula 1 Brit Nagydíj és a Wimbledon tenisztorna döntői ugyanazon a hétvégén zajlottak le, ezzel jó reklámot és további hangulatkeltést biztosítva az olimpiának, amelyre augusztusban kerül sor.

Oroszország ugyanezt teszi és Szocsira fekteti a hangsúlyt. Feltételezhetően az orosz állam azt akarja elérni, hogy Szocsit egyszer és mindenkorra a világ minden sarkában megjegyezzék. Azt, hogy létezik és azt, hogy tengerparton van, mellesleg síparadicsom, mert a hegyek a tengerig nyúlnak és a mindenféle sportolás központja. Turisztikai csúcs. Szocsi éve 2014, ez most már evidens. Elnyerték a téli olimpia szervezési jogát, emellett megegyeztek a Formula One Management-tel, hogy szintén az orosz tengerparti város ad otthont az első Orosz Nagydíjnak ugyanabban az évben. Ezzel a két eseménnyel meg is oldották a település reklámját.

Az évek elemzése nem véletlen. Kolozsvár esetében is két ilyen potenciális érv körvonalazódik. Persze, máris lemondhatunk arról, hogy majd a világtérképre helyezzük magunk, és turistaparadicsommá válunk. Ehhez először infrastruktúrát kellene fejlesszünk, és mentalitást is kellene váltsunk.

De a lehetőség itt van, hogy mégis maradandót alkossunk, és feltegyük “Cluj”-t legalább egy európai térképre. Az ifjúsági főváros révén európai fiatalok jönnek ide, ők tudhatják meg, hol van, mit jelent Kolozsvár, melyek az értékei Kolozsvárnak. Úgy is lehet gondolni erre, hogy a jövő generációjának felfogásába elültetünk egy képet Kolozsvárról, ami 15-20 év múlva majd döntéshozók, cégvezetők, véleményformálók fejében lesz, hiszen ugyanezek az emberek kerülnek majd ezekbe a pozíciókba.

2015 és az Európai Ifjúsági Főváros egy főpróba lehet ilyen szempontból. Kolozsvár döntőbe került, ilymódon pedig máris valamekkora figyelmet kap Európa részéről a következő három-négy hónapban. Az ifjúsági főváros hálás téma annak a Kolozsvárnak, amelynek a CFR Bajnokok Ligás szereplésein kívül nem nagyon volt megjelenési esélye az európai porondon (a BL-csoportmérkőzéseknél sem nagyon tudta Európa, hol ez a Kolozsvár pontosan). Egyrészt kihívás. Ha a címet a város elnyeri (merem állítani, el lehet nyerni, és kizárólag Kolozsváron múlik, nem annyira a vetélytársakon), akkor egy egész éves ifjúsági programsorozatot lehet kidolgozni, ehhez forrást szervezni. Vagyis egy kiváló gyakorlatnak bizonyul nagy programok koordinációja, felépítése terén. Másrészt a téma ifjúsági, vagyis könnyebben lehet kezelni, mint egy kulturális főváros programot, ahol már sokkal több tényező van. Harmadrészt a címnek az intézménye viszonylag új (6 éves), vagyis formálható. A cím elnyerése esetén nincs akkora nyomás Kolozsváron, hogy adott szakmai nivót elérjen. Természetesen szükség van erre a nivóra, de belső indíttatásból és nem külső kényszerből.

Az Európai Ifjúsági Főváros cím európai verseny révén érhető el. A cím elnyerése nemcsak belföldi, hanem európai ajánlólevél is. Egyúttal üzenni tudjuk Európának azt, hogy keleten is van szervezőképesség, koncepció, jövőkép, és érdemes ezt is figyelembe venni nyugaton, ahol az európai közösség építőműhelyeinek elsöprő többsége van.

2020-at nehéz lesz kisajátítani, mert minden 2020-ről szól Európában. 2020-szal egy másik probléma is van: először belföldön kell megmérkőzni a többi regionális nagyvárossal, majd ha sikerül az európai kulturális főváros címet elnyerni, akkor lehet továbblépni egy európai szintű megjelenésre. Továbbá egy kulturális főváros óriási kihívás magának a városnak. Ez a cím nem művészetről szól, hanem sokkal többről: a város szembenézéséről önmagával, tabuk leépítéséről, erős-erős modernizációról. Mások erről sokkal jobban tudnak írni, magyarok is.

Szóval szerintem legyen Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa. Úgy érzem, a városvezetés komolyan gondolja, az ifjúsági szervezetek is kezdik elhinni, és egyre több személy kezdi azt érezni, ez olyasmi, ami jól sülhet el a városnak és térségének, Erdélynek is.

2015 Kolozsvár éve lehet. Érdemes azon elgondolkodni, milyen jelentős országos és európai eseményt érdemes idehozni az ifjúsági főváros programja mellé. Ezen elgondolkodni és konkrét elképzeléseket kialakítani nem a cím elnyerése esetén szükséges. Sokkal inkább ezek kigondolása lehet annak kulcsa, hogy a címet elnyerjük.

2015 és az Európai Ifjúsági Főváros erős löketet adhat a kulturális főváros pályázatnak, amelyről éppen abban az évben döntenek. Stimuláló elem lehet az integrált városfejlesztés továbbivtelében. Ürügy lehet arra, hogy végérvényesen beépítsük a város erősségét, a fiatalságot a város fejlődésébe. 2015-öt pedig végső soron azért alakíthatjuk kulcspillanattá, hogy 15-20 évre előre megálmodjuk azt a várost, amelyben élni szeretnénk. Azokkal a fiatalokkal, akik az időszak végén maguk lesznek a város meghatározó generációja.

2015 Kolozsvár éve lehet bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Andrew Tboy hozzászólása:

    2015-re lesz közvetlen autópálya kapcsolata Kolozsvárnak Európával?

    • admin hozzászólása:

      Ami biztos, hogy év végéig meglesz a Bihar megyei szakasz. Hiányzik még 25 kilométer magyar oldalon az M35-ös végéig és kb. 80 kilométer Szilágy és Kolozs megyében. Nagyon hasznos lenne, ha elkészülne addig, de a remény az elég gyenge.

  2. droxin hozzászólása:

    a magyar szakasz kész lesz 10 nappal a román szakasz odaérése elött,már megvan a 35 km nyomvonala és a terv Debrecen és a határ között!!és a Bechtel szidása és bünbakká kikiáltása tipikus román demagogia,most is tartoznak a cégnek,sosem tudták/akarták??/ kifizetni!!

  3. droxin hozzászólása:

    az europa ifjusági fővárosa és kulturális fővárosa óhajtóknak azt tanácsolom,naponta nézzenek szét a vasútállomási aluljárókban,még az új sem volt felmosva soha!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.