2024. május 3. péntekTímea, Irma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Szervezeti elvek és kultúra. Goldman Sachs

közzétéve: 2012-01-18 14:49

A szervezeteken (legyen ez privát, nonprofit, vagy akár közintézmény) belüli elvrendszer, belső szervezeti kultúra kérdése sokszor foglalkoztat. Mi lehet az, ami szakmailag, szellemileg is motiválja a belső fejlődést, irányvonalat ad a partnerekkel való együttműködésben, és alapot ad a külvilág fele történő kommunikációban is?

A szervezeti kultúra, elvek sokszor a fejlődés egyik kritikus elemeit képezik, ott, ahol jól működnek, erősek, elfogadottak, és hátráltató tényezők más helyeken már azáltal is, hogy egyszerűen nem léteznek.

Példaként a Goldman Sachs-ot hozom fel, olvastam róluk, történetükről. Sokszor terjedt el róluk az a hír, hogy túlságosan befolyásolják az amerikai kormányzati és pénzpolitikát. Túl erősek lettek, túl sok helyen ott vannak, etikátlanok. Akár ők, akár a teljes befektetési bankszféra. Viszont a GS sokáig nem volt vezető szerepben, és ezért az alternatív megoldásaival, egy-egy piaci területen elért tökéletesítéssel lett mégis sikeres. És néhány (14) alapelvet követve, amelyek több évtized próbáját kiállták már, és mostanra már sokmindenki referenciaértékűnek tekinti ezeket.

A GS a 2008-as válság idején a legstabilabb befektetési bank volt, a legnagyobb részvényárral. A bukások szele utolsóként kezdte érinteni, de ellentétben a Lehman Brothers-szel, megúszta. Sokszor vádolják azzal, hogy beleszól a kormányzati politikákba, sőt, akár szakértői diktálják ezt. Ennek okát a számos volt GS-alkalmazott kormányzati szerepvállalásában kell keresni.

A GS vállalati elveit a hetvenes években John Whitehead társ-vezérigazgató (egyik pillanatról a másikra) ámodta meg, amely apró módosításokkal ma is használatos a cégben. Az elvek nyilvánosak, egyszerű Google-kereséssel elérhetők. A The Partnership: The Making of Goldman Sachs könyv is közzéteszi, könyv, amely a GS évszázadot meghalató történetéről szól egészen a friss évszázad első évtizedének pénzügyi válságáig.

The Partnership: The Making of Goldman Sachs kritika a Foreign Policy magazinban

Vállalkozási elvek, magyarul, szabad fordításban (köszönet Márton Kingának):

A partnerség: Alapelvek

1. Az ügyfeleink érdekei mindig aelső helyen vannak. Tapasztalataink szerint, ha az ügyfeleink elégedettek, a siker garantált.

2. A vagyont az emberek, a tőke és a hírnév alkotják. Amennyiben bármelyik ezek közül sérül, az utóbbit a legnehezebb újraépíteni.

3. Büszkék vagyunk a munkánk professzionális minőségére. Rendíthetetlen elhatározásunk, hogy mindent, amit bevállalunk kiválóan teljesítsünk. Bár megesik, hogy sokféle és nagy horderejű tevékenységekbe veszünk részt, viszont ha választanunk kell, olyankor arra törekszünk, hogy a legjobbak legyünk, nem a legnagyobbak.

4. Mindenben, amit teszünk, kiemelt szerepet kap a kreativitás és a fantázia.  Bár elismerjük, hogy esetenként a hagyományos megoldások a jobbak, viszont folyamatosan arra törekszünk, hogy a legjobb megoldást találjuk meg ügyfeleink számára. Büszkék vagyunk arra, hogy úttörőek voltunk olyan módszerek éstechnikák alkalmazásában, amelyek standarddá váltak az iparágban.

5. Szokatlan erőfeszítéseket teszünk a legjobb emberek felkeresése és toborzása érdekében. Habár tevékenységeink több millió dolláros nagyságrendűek, az embereinket egyesével választjuk ki.  Tisztában vagyunk azzal, hogy a szolgáltatási szektorban a legjobb emberek hiányában nem lehetünk a legjobbak.

6. Az embereink számára gyorsabb szakmai fejlődési lehetőségeket biztosítunk, mint a legtöbb más vállalat. Meg kell még találjuk azt a felelősségkorlátot, amit az embereink még el tudnak vállalni. Az előléptetés kizárólag a személy képességeitől, teljesítményétől és a vállalat sikeréhez való hozzájárulás mértékétől függ, függetlenül az egyén bőrszínétől, korától, nemétől, vallásától vagy nemzeti hovatartozásától.

7. Mindenben amit teszünk, hangsúlyt fektetünk a csapatmunkára. Míg az egyéni kreativitás mindig támogatott, mi azt tapasztaltuk, hogy a csapatmunka gyakran eredményesebb. Nálunk nincs hely azok számára, akik előnyben részesítik egyéni érdekeiket a vállalat és ügyfelek érdekeivel szemben.

8. Az elkötelezettség és az intenzív erőfeszítés, amit az embereink megtesznek a vállalatunknál, nagyobb mint az a legtöbb más szervezetnél. Úgy gondoljuk, hogy ez egy fontos része a sikerünknek.

9. A nyereségünk a sikerünk kulcsa.  A nyereség pótolja a tőkét és vonzza illetve megtartja a legjobb embereket. Általában nagylelkűen megosszuk a nyereséget azokkal, akik hozzájárultak ennek létrehozásában. A nyereségesség létfontosságú a jövőnket illetően.

10 A méretre egy megőrizni kívánt eszközként tekintünk. Igyekszünk annyira nagyok lenni, hogy vállalhassuk a legnagyobb projektek, amin az ügyfeleink elmélkedhetnek, viszont eléggé kicsik ahhoz, hogy megőrizzük hűségünket, intimitásunkat és a testületi szellemet, amik nagy mértékben hozzájárultak sikerünkhöz.

11. Folyamatosan törekszünk előrelátni az ügyfeleink gyorsan változó igényeit, új szolgáltatásokat fejlesztve ki azok kielégítésére. Azt is tudjuk, hogy a pénzügyi világ nem áll meg és az önelégültség a kihaláshoz vezet.

12. Rendszeresen kapunk bizalmas információkat, melyek a normál ügyfélkapcsolataink részei. A megbízhatósági jogsértés, illetve a bizalmas információk gondtalan és nem megfelelő használata fel sem merülhet.

13. Vállalkozásunk rendkívül versenyképes és agresszíven igyekszünk bővíteni ügyfélkapcsolatainkat. Mindezek ellenére mindig tisztességes versenytársak leszünk, és soha nem hozunk rossz hírbe más vállalatokat.

14. Üzleti tevékenységünk középpontjába a becsületesség és a tisztesség áll. Elvárjuk az embereinktől a magas etikai standardoknak megfelelő viselkedést mindenben, amit csinálnak úgy a munkájukban, mint személyes életükben.

The principles

1. Our clients’ interests always come first. Our experience shows that if we serve our clients well, our own success will follow.

2. Our assets are people, capital, and reputation. If any of these are ever lost, the last is the most difficult to regain.

3. We take great pride in the professional quality of our work. We have an uncompromising determination to achieve excellence in everything we undertake. Though we may be involved in a wide variety and heavy volume of activity, we would, if it came to a choice, rather be best than biggest.

4. We stress creativity and imagination in everything we do. While recognizing that the old way may still be the best way, we constantly strive to find a better solution to clients’ problems. We pride ourselves on having pioneered many of the practices and techniques that have become standard in the industry.

5. We make an unusual effort to identify and recruit the very best person for every job. Although our activities are measured in billions of dollars, we select our people one by one. In a service business, we know that without the best people, we cannot be the best firm.

6. We offer our people the opportunity to move ahead more rapidly than is possible at most other places. We have yet to find the limits to the responsibility that our best people are able to assume. Advancement depends solely on ability, performance, and contribution to the firm’s success, without regard to race, color, age, creed, sex, or national origin.

7. We stress teamwork in everything we do. While individual creativity is always encouraged, we have found that team effort often produces the best results. We have no room for those who put their personal interests ahead of the interests of the firm and its clients.

8. The dedication of our people to the firm and the intense effort they give their jobs are greater than one finds in most other organizations. We think that this is an important part of our success.

9. Our profits are a key to our success. They replenish our capital and attract and keep our best people. It is our practice to share our profits generously with all who helped create them. Profitability is crucial to our future.

10. We consider our size an asset that we try hard to preserve. We want to be big enough to undertake the largest project that any of our clients could contemplate, yet small enough to maintain the loyalty, the intimacy, and the esprit de corps that we all treasure and that contribute greatly to our success.

11. We constantly strive to anticipate the rapidly changing needs of our clients and to develop new services to meet those needs. We know that the world of finance will not stand still and that complacency can lead to extinction.

12. We regularly receive confidential information as part of our normal client relationships. To breach a confidence or to use confidential information improperly or carelessly would be unthinkable.

13. Our business is highly competitive, and we aggressively seek to expand our client relationships. However, we must always be fair competitors and must never denigrate other firms.

14. Integrity and honesty are at the heart of our business. We expect our people to maintain high ethical standards in everything they do, both in their work for the firm and in their personal lives.

Ajánlom a “The Partnership. The Making of Goldman Sachs” könyvet. Nagyon jól leírja, sokszor kritikus szempontból azt, hogyhonnan is indult, hogy is alakult az a cég, amely az idézetett elveket követve piacvezetéshez jutott. Kolozsváron a Carturesti-ben megkapható

Felvetődnek a kérdések is, a román valóságra vonatkoztatva: Szükségesek-e elvek és kultúra ahhoz, hogy stabilabb alapokon, fenntartható fejlődést, hozzáadott értéket produkáljunk, vagy inkább a Romániában hagyományosabb erőpolitikára alapozzunk még egy ideig? Vannak-e jó romániai esetek elvszerű vállalkozásokra? Látott-e valaki közzétett elveket romániai vállalkozás részéről? Itthon hogyan lehetne a vállalkozói kultúrát fejleszteni? Hogyan lehet vállalkozási elveket erősíteni?

Votisky Petra, Diósi László, Seer László, Nagy Gábor, Potozky László, Veress Emőd, Somodi Zoltán: mit gondolnak?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.