2024. április 29. hétfõPéter
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

i936 00xx

közzétéve: 2011-11-14 17:24

i betű van a bankszámlában, még az Office is nagy I-re írja át automatikusan. Pedig nem RÓLAM, hanem egy bankszámláról van szó. Annak is a legfontosabb, bankkal szembeni azonosító részéről. Minden más tiszta, RO28, az XXXX banki azonosító, ezek mind kóserek. De az i, az nem.

Mert mindenki egyesnek gondolja

Milliókra rúgó telefonköltségek írhatók az i betű számlájára. Nemzetközi hívások és üzenetek, amelyek tisztázzák, nem 1, hanem i. Aztán visszahívások, újbóli körök, hogy mégis az 1-esre utalták külföldről, belföldről, most mi lesz. Vissza mindent, újra mindent. A Bank is telefonál: „domnu’ Farcaş, cred că v-au venit nişte bănuţi, dar…, păi, au trecut unu în loc de i”, „somnu’ Farcaş, hehe, se mai întâmplă, ar trebui să vă deplasaţi la una din sediile noastre, oriunde doriţi… când aţi putea?” „E un simplu formular de completat, şi vă şi eliberăm bănuţii.” Így hosszú távon ráírható a parkolóház költsége (9-17 óra között próbálj te parkolóhelyet találni a központban, szabad ég alatt), az üzemanyagköltség. Sőt, ekkor-akkor egy bünti is becsúszhat még egy útszéli kalapostól. Sőőőt, úszhat a hajtási is 30 napra, hiszen a rendőr azt is szemfülesen figyeli, mikor maradsz a kereszteződés közepén, mert éppen hogy átfértél a sárgán. Ami nem olyan jó, mert oda az autózás, kapcsolatápolás, „presztáré szervicsii lokácii diferite”, pedig csak egyesnek nézték az i-t.

Mert mindenki bolondnak néz

Azt hiszik, mi vagyunk a buták, mi, akik minden számlára i-t írunk az 1-es helyett. Ránk kérdeznek: „Hehe, ugye elírták, és az ott egyes?” Pedig ráadásul a betűket az „ibanban” kicsivel írjuk, hogy kétség ne férjen hozzá, az ott i, és nem 1. Hiába. Telefonok, mail-ek, reply-ok, forward-ok, szkennek, faxok, deklarációk, extrászok hada születik csak azért, hogy i legyen az 1, és ne legyen 1 az i. Hiába.

Ne legyen ott i

A Bank azt mondja, azóta csak magánszemélyek számlájára használják az i-t. Egy rövid időszak volt, amikor jogi személyeknek is i-t osztottak. Na, de nem, nem módosítható, csak ha minden számlát lezárunk, és mindent nulláról kezdünk létrehozni.

Lehet, át kellene egyúttal igazolni egy másik Bankhoz. Ott hátha megússzuk az i-t. Lenn-i vagy nem lenn-i, ez itt még mindig kérdés.

i936 00xx bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. kis n hozzászólása:

    Más területen ezt sikerült kiszűni. autó alvázszám esetén nincs benne O és I hanem csak 0 vagy 1. Így biztosan nem téveszti el az ember…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.