2024. május 1. szerdaFülöp, Jakab
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Nincs semmi, munka vs. nincs semmi munka

közzétéve: 2011-09-25 13:40

A munka világa, a világ munkája

Forrás: The Economist: The Great Mismatch. Special Report on the Future of Jobs. September 10, 2011

Forrás: The Economist: The Great Mismatch. Special Report on the Future of Jobs. September 10, 2011

Különkiadásban foglalkozik a The Economist a világ munkaerőpiacával, a trendekkel és azzal, hogy is maradhat a nyugati társadalom állampolgára munkahellyel. Egy alapkövetkeztetésként a szerzők ki is jelentik, hogy az új munkavilágban bár magas a munkanélküliség, tehetséges munkaerőt mégis nehezen találni.

Az online is elérhető különkiadásban igen átfogó képet kaptam nemcsak a világ munkaerőpiaci helyzetéről, de arról is, mire figyeljek oda, ha alkalmazó vagyok, ha munkát keresnék, mik az új karrierépítési tendenciák és mit ne posztoljak Facebook-on, hogy ne ártsak magamnak esetleg a jövőben.

A munkaerőviszony és a világpolitika

Sokak szerint az arab tavaszt is nagy mértékben az okozta, hogy az Egyiptomban vagy Tunéziában élő fiatalok nem találnak munkahelyet, ami tömeges elégtelenséghez majd megmozdulásokhoz vezetett. Egyiptomban például 24% a munkanélküliség, Tunéziában és Szíriában a 30%-ot is eléri. Gázában pedig a legmagasabb, 46%-os. Az egyiptomi fiatal munkanélküliek nagyon magas hányada értelmiségi, pedig szülők akár éves jövedelmük 40%-ig is emelkedő tandíjat fizetnek annak reményében, hogy gyermekük el tud helyezkedni a piacon. Elemzők szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy idejemúlt dolgokat tanítanak az egyetemeken.

Tunéziában és Egyiptomban rezsimek buktak, Szíriában több hónapos zavargások vannak, Gáza pedig… a napokban kérte függetlenségének elismerését az ENSZ-től.

A világ munkaerőpiaca számokban

Az 1991-ben regisztrált 2,1 milliárd alkalmazotthoz képest 2011-re a világ munkaerőpiaca 3,2 milliárdra bővült. Ugyanakkor a szintén 1991-ben mért 62,3%-hoz képest a világ lakosságának csak 61,2%-a dolgozott. Ugyanez az arány Nyugat-Európában 60,9%, míg Középkelet-, és Délkelet-Európában cak 59,6%.

Forrás: The Economist: The Great Mismatch. Special Report on the Future of Jobs. September 10, 2011

Forrás: The Economist: The Great Mismatch. Special Report on the Future of Jobs. September 10, 2011

A legnagyobb alkalmazó továbbra is az amerikai hadügy, a második helyen viszont úgy van a kínai hadsereg, hogy csak 2008-as adatokkal rendelkeznek a szerzők. Harmadik és negyedik helyen a privát szféra domborít, a Wal-Mart 2,1 millió, míg a McDonalds 1,7 millió embert foglalkoztatott világszerte. A rangsorban ezt követően ismét állami intézmények vagy állami tulajdonú cégek szerepelnek, így a China National Petroleum Corporation (1,7 millió), State Grid Corporation of China (1,6 millió), National Health Service England (1,4 millió) és az Indian Railways (1,4 millió alkalmazott).

Újfajta munkaerő-szervezési rendszerek

A szerzők felhívják a figyelmet például az oDesk rendszerére, amely egy újfajta outsourcing trendet képvisel. A rendszer igazából egy, szabadúszókból munkakínáló világháló. Az oDesk-en belül idén júliusban 250.000 megbízó 1,3 millió embert alkalmazott valamilyen munka elvégzésére.

Gyakornokok

Alkalmazói szempontból okos megoldást képezhet gyakornokok bevonzása a cég életébe, hiszen win-win helyzetet jelent. Egyrészt a még valamilyen oktatási formát végző diáknak lehetősége van szembesülni gyakorlati helyzetekkel is, vagyis felkészültebben léphet be a munkaerőpiacra. Az alkalmazó pedig olcsó munkaerőhöz férhet hozzá. Mi több, a gyakornokság amolyan belső versenynek is tekinthető, aminek segítségével a cég a gyakorlat végén végez szelekciót és találja meg a fiatal tehetséges munkaerőt.

Ezt a megoldást egyébként a PONT is kipróbálta már tavalytól. A gyakornoki program a végéhez közeledik, de a bevonzott három személy remekül teljesített. Például az idei Festival PARK akciót a Tuborg Green Fest Félszigeten belül egyik gyakornok koordinálta, remekül teljesítve a rá bízott feladatot. A PONT is azon tanakodik, miként bővítheti állandó jelleggel alkalmazotti körét ezekkel a gyakornokokkal.

Átmeneti munkanélküliség, hosszú távú munkanélküliség, mégis betöltetlen állások

Talán az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy nő azon személyek száma, akik már nem átmenetileg vannak munka nélkül, hanem hosszabb ideje nem találnak állást.

Mindez úgy történik, hogy a nemzetközileg elismert fejvadász, a Manpower szerint az alkalmazók 34%-a nehézségbe ütközik a szabad munkahelyek betöltésében, nem találnak megfelelő munkaerőt.

Forrás: The Economist: The Great Mismatch. Special Report on the Future of Jobs. September 10, 2011

Forrás: The Economist: The Great Mismatch. Special Report on the Future of Jobs. September 10, 2011

Ajánlom a különkiadás cikkeit.

 

 

Nincs semmi, munka vs. nincs semmi munka bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Állást keresek hozzászólása:

    Remélem egyszer csak sinen lesznek a dolgok és nem lesz ennyi munkanélküli…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.