2024. április 29. hétfõPéter
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Miért nehéz új civil szervezetnek uniós pénzekre pályázni?

,

közzétéve: 2011-03-17 09:14

Nem valószínű, hogy egy 24 hónaposnál fiatalabb civil szervezet egyből jelentős pályázati támogatáshoz jut. Csak ritka kivételek léteznek.

A kérdés nyitját az intézményi régiségben kell keresnünk. Egy szervezet is olyan, mint egy magánember. Fokozaton gyűlnek a gyakorlati tapasztalatai, projektjei. Többször szegezték nekem a kérdést, miért nem elég annak a tanúbizonysága, hogy a szervezet munkatársai, szakértői már releváns tapasztalattal rendelkeznek.

Egy pályázat igazából egy versenyhelyzet, amit egy kiíró, anyagi alapokkal rendelkező szervezet hirdet meg annak érdekében, hogy a legjobb ajánlatot válassza ki. Mondhatni, partnereket keres. A szervezet azért nem maga tesz az elérendő célért, mert nincs meg sem a megfelelő hozzáértése, sem a megfelelő humán erőforrása, hely-, vagy szakismerete ahhoz, hogy megvalósítsa az elérendő célt. Ezért pályázatot hirdet, melyben a kulcsfontosságú feltételeket, kereteket megadja.

A versenyhelyzet során (az elbírálási kritériumok alapján) ajánlatok (projektek) kerülnek kiválasztásra. Fontos tényező azt is tudatosítani, hogy a kiíró (és az általa felkért elbíráló) a pályázóról többnyire csak annyit tud, amit a pályázati dokumentációban elolvas (jobb esetben, ha profi PR-ja van egy szervezetnek, akkor a kiíró másként is kap információt a pályázóról).

Ezek tükrében a támogató az alapján kell döntsön, hogy mit lát a pályázatban. A szervezeti bemutató és pénzügyi szempontból az azelőtti egy vagy két év pénzügyi mérlege határozza meg, mire volt képes a múltban a pályázó. A ráció nagyon egyszerű: én, ha meg kellene bíznom egy 150 lejes munkával egy szolgáltatót vagy partnert, nem bíznám meg, ha tudnám róla, hogy a múltban sosem kezelt még ekkora vagy legalább megközelítő mértékű megbízatást. Így gondolkodik a támogató is. Ugyanez a logika érvényes egyébként szakmai vonalon is.

Visszatérve a pénzügyi aspektusra: hogyan lehet akkor eljutni mégis jelentős forgalomhoz? Fokozatosan. Amennyiben a szervezet tudatos célokkal rendelkezik, ezt összehangolja a tevékenységi területen megfogalmazott országos vagy akár európai elképzelésekkel is, és tudatosan tesz is eleinte kisebb majd egyre nagyobb projektek révén, akkor évről évre egyre jelentősebb támogatásokat nyerhet el.

Kivételek azért vannak. Például a Youth in Action (Fiatalok Lendületben) Közösségi Program egyik prioritása kifejezetten az új ifjúsági mozgalmakat és kezdeményezéseket támogatja. Akár 5.000 eurós támogatással is. Ami egy kezdő szervezetnek jelentős kezdőlöketet jelenthet. De nem minden szakterületen adott ilyen lehetőség.

Miért nehéz új civil szervezetnek uniós pénzekre pályázni? bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. tszabee hozzászólása:

    A valóságban meg úgy működnek a dolgok, hogy ha nincs támogatója (legyen az politikai vagy kereskedelmi intézmény), akkor halovány kevés esélye van fenntartani a szervezetet. Ezt azzal támasztanám alá, hogy a kiírt pályázatoknak csak egy igen kis hányadát osztják el “igazságosan”. Ezek az úgymond fair kiírások többnyire nem a kezdő szervezeteknek vannak kitalálva. A cikkben említett Youth in action is egyre kisebb anyagi keretet biztosít, és eléggé szűkmarkú a költségek elszámolásánál is. Merem állítani, hogy aki új civil szervezetet indít az alaposan fel kell készüljön a fundraising terén. Ugyanakkor, ha jól megnézzük, akkor valószínűleg hosszabb ideig képes életben maradni egy civil szervezet, mint egy cég, annak köszönhetően, hogy egyszerűbb pénzügyi- és adminisztrációs procedúrán kell átessen és ezek kontrollja gyakorlatilag nem létezik Romániában.

  2. admin hozzászólása:

    A Youth éppen nemrég növelte meg éves költségvetését. Csak a romániai keretről van szó.

    A Youth 1.2-ben nem kell számlákkal elszámolni. Egyszerűen olyan, mintha díjat kapna a szervezet. Csak a népszerűsítési költségeket kell kötelezően bemutatandó bizonylatokkal lefedni.

    A Youth 1.2-ben 5 plussz pontot kap az első pályázó.

    Véleményem szerint egy Youth 1.2-es projektet megnyerő és szintén eáslmolásnál átmenőt kapó szervezet olyan, mintha projektek területén vizsgát tenne le. Nekifoghat fejlődni.

    Ami a létezést illeti, sokszer szembesülök azzal, hogy könyvelésileg sokkal nehezebb egy civilt működtetni, főleg ha a bevételek és kiadások struktúrája kezd diverszifikálódni. A könyvelők egyszerűen nem ismerik eléggé a civil könyvelési logikát, és a céges szerint mennek, ami hátrányos, sőt időnként szabálytalan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.