2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Turizmus@Románia – második rész: utak

közzétéve: 2011-08-02 10:52

Turizmus@Románia – második rész: utak

Útvonal: Szászfenes-Szászsebes-Transalpina-(valahol Gorj megye)-Râmnicu Vâlcea-Piteşti-Bukarest-Cernavodă-Konstanca-Costineşti-Konstanca-Bukarest-Segesvár-Erzsébetváros-Radnót-Szászfenes. 1750 km.

Még induláskor a Parâng fele 20 perc alatt kerültük el Szászfenesről Kolozsvárt és Tordát, onnan Gyulafehérvár fele mentünk. Nem EU-pénz. 30 perc időspórolás, még ha az az A3-as autópálya-szakasz nagyon sokba is került. Gyulafehérvárt elkerültük. 10 perc spórolás. Bár ez már rég megvan. Nem EU-pénz.

A hegy után Râmnicu Vâlcea, majd Piteşti fele mentünk, na, az továbbra is szörnyű, alig lehet haladni. Mi több, enyhébb baleset miatt állt a forgalom Piteşti előtt, két kilométerre a város végén, pálya fele vezető aluljárótól. Apropó, Piteşti-i aluljáró az autópálya fele, 10 perc spórolás. Azt hiszem, EU-pénz.

Az út Bukaresten át, a város körgyűrűjét nem próbáltuk ki, bár lehet, kellett volna. A várost 55 perc alatt szeltük át, egy nyári hétfőn.

Rânca-Costineşti durván 500 km. Ebből 270 autópálya, sőt, rá egy hétre már 290 volt az, ugyanis egy Konstancát elkerülő szakaszt közben átadtak. Visszafele 20 perc spórolás. EU-pénz, talán.

Még régebb szörnyű volt átmenni Piteşti-en, most viszont a pálya már elkerüli. 25 perc spórolás. Nem EU-pénz.

Visszafele az A2-es pályától a Bukarest-Ploieşti országútig, vagyis az Ikea környékéig mégis a körgyűrűt választottuk. Nem bántuk meg. Egyes szakaszain négysávos, itt-ott még sajnos STOP tábla van a körgyűrű útjában, de haladnak, máshol viszont már alul-felüljárók vannak. Persze, virít egy-egy hídon, hogy a Román Kormány pénzelte, biztos nem volt olcsó, nálunk minden drágább, de akkor is sikerült egy szombat délutánon 17 perc alatt elkerülni a fővárost. Kb. 35 perc spórolás. Nem EU-pénz. Eközben már láttuk a Bukarest-Ploieşti autópályához tartozó felüljáró épülő elemeit. Az talán EU-pénz.

Azzal az érzéssel maradtam, hogy az országút-hálózat mégis javul. EU-pénzből és nem EU-pénzből is. Sőt, egy utolsó kis szakaszon benéztünk Erzsébetvárosra, onnan pedig egy megyei úton mentünk át a Kis-Küküllő mentére, és meglepetésünkre ott is zsírúj aszfaltozott út készült. Pedig a megyehatárokat átszelő megyei utak rendszeresen a legrosszabb állapotban szoktak lenni, mert a legmesszebb esnek a megyeszékhelytől, ezért kevésbé érdekelt a megye a javításban, a megyei utak pedig nem jelentős tranzitövezetek.

Utolsó pozitívum, visszafele, ismét az észak-erdélyi pálya, 52 kilométer, de Aranyosgyéresnek, Tordának csak messziről integettünk, Kolozsvárt meg nem is láttuk. 35 perc spórolás. Nem EU-pénz. És egy csomó megspórolt zsimbesség a szokásos, de már lassan elfelejtett Torda-Aranyosgyéres tranzit miatt.

Máris hallom a véleményeket, hogy nyugaton ez természetes, mindenütt elkerülő út van, mindenütt autópálya van. Bennem a hasonlítási alapot a román realitás adja: ahhoz képest, hogy miként lehetett haladni egy-két-öt-nyolc évvel ezelőtt, hogyan lehet most haladni. Most jobban. EU-pénzből is, nem EU-pénzből is.

Jó utat.

 

Turizmus@Románia – második rész: utak bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. András hozzászólása:

    Egyetértek a következtetéssel, de azért hozzá kell tenni, hogy még sok-sok autópályára és kerülőútra van szükség. Otopeni-Costinesti ugyanúgy lehet egy kellemes utazás élvezve a meglevő pályákat és Bukarest kerülőűtjának a négysávos szakaszát, mint egy hajkitépős araszolás a kerülőúton (főleg a Stop táblás kereszteződések miatt), hasonló araszolás Dobrogeaban a pálya végénél vagy épp Konstancán át. Hiába a javulás, sajnos a forgalom is egyre nagyobb, így a meglévő főutak könnyen bedugulnak. Példa erre még az 1-es főút Comarnic-Brassó szakasza, de akár az egész Szeben-Arad (és kismértékben Brassó-Szeben vagy Hunyad-Várad) útvonalat is említhetném. Azok főleg hétköznap szinte dugig vannak, a sor véget nem ér, haladni nem lehet.
    A székelyföldi utakat még nem említettem, ez 1-2 évvel ezelőtt elég katasztrofális volt. Szerencsére most már ott is dolgoznak.
    A megyei utak minősége meg megbízhatatlan. Ugyanúgy lehet tükörsima aszfalt, mint gödrökkel teli aszfaltmaradvány, kavicsos út vagy ezek véletlenszerű keveréke.

    • admin hozzászólása:

      Azt hiszem, idén először van pozitívabb benyomásom a megyei utakkal kapcsolatosan is. Még messze-messze van az az állapot, mikor minden megyei út tükörsíma, viszont azt látom, hogy most már egyre több úton akár reális alternatívát is jelenthetnek egy-egy országútra, útvonalra. Sok helyen dolgoznak rajtuk, és nem toldás-foldásként, hanem mélyebbre ásva is. Az Erzsébetváros-Küküllőszentmárton útvonal erre egy példa.

  2. fliat hozzászólása:

    Az epulo Bukarest-Ploiesti NEM EU PENZ! Az epulo es meglevo autopalyak kozul a IV-es folyoso reszeit kepezok az EU PENZESEK (pl. Arad-Temesvar, Deva-Orastie stb.). Egyebkent gratula a cikkhez.

  3. Bodor Attila hozzászólása:

    Szia András,Bodor Attila vagyok Kecskemétről.
    Elküldenéd nekem a telefonszámodat?A Transalpináról szeretnék néhány dolgot kérdezni,nyaraláskor szeretnénk átmenni rajta.Vagy e-mailben érdeklődjek?

    Köszönöm segítséged.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.