2024. május 4. szombatMónika, Flórián
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Turizmus@Románia – első rész: Rânca

közzétéve: 2011-07-31 17:36

Többfelé jártam. De nem léptem ki Románia határain túlra, úgy gondoltam, költség és egyéb szempontból is megéri itthon kalandozni. A Románia turisztikai brand is arra sarkall, itthon keressünk kalandokat. Két helyzetre és környezetre akarom csak felhívni a figyelmet, hiszen mindkettőben hemzsegnek a pozitívumok és negatívumok is egyaránt.

Első – a hegyen

Rânca tulajdonképpen Gorj megyében van, bár erre nem jöttem rá elsőből, ugyanis amelyik irányból megközelítettük, nem volt megyehatár-tábla, így azt hittem, még Vâlcea megyében vagyunk. A Transalpina nevű, 67C jelzésű országúton érhető el, amit mostanra már teljes hosszán járhatóra újítottak fel.

Miért érdekesség

Útban fel

Útban fel

Erdély felől a legmagasabbra hágó országúton keresztül lehet megközelíteni. Neve Transalpina, az elmúlt két évben járhatóvá javították fel, új aszfaltréteg került rá, korlátok viszont nincsenek. Legmagasabb pontja 2145 méteren van, tehát a Transzfogarasi utat veri, a Parâng-hegységet szeli át. Csodálatos az érintetlen környezet látványa, amin áthalad.

Fent

PHARE-projekt – részletek

A helyiek elmondása szerint Rânca akkor kezdett kiépülni, amikor egy PHARE-2006-os pályázatból feltettek egy víztározót a hegytetőre (kb. 1700-1800 méteren lehet, az utolsó képen a házak fölött jobb oldalon látszik).

PHARE-projekt - részletek

 

 

Mostanra saccolásom szerint már több mint 100 ház, szálló, panzió épült ki. Igazából sejtésem szerint minden második ház szállodaegységként működik, de feketén Én magam sem kaptam számlát, de nem is kértem. Egyébként az árak teljesen megengedhetőek, a kétágyas szobák már 60 lejért bérelhetőek, de 90 lejért olyan házban is jártunk, amely a hegyi ízlés és luxus majdnem maximuma volt.

Miért paradox

Rânca tulajdonképpen nem létezik közigazgatási egységként. Bár mindenki tud róla, hiszen nyáron is érdekes vakációs célpont, télen viszont – a helyiek elmondása szerint és a most is a pályán levő hóágyúk és felvonók láttán – síparadicsom. A hegyen levő épületek területileg két településhez (Novaci és Baia de Fier) tartoznak. Így aztán igen nehéz bármilyen intelligens fejlesztést megvalósítani, mivel a két önkormányzat nem tud kiegyezni semmiben, szintén a helyiek elomondása szerint. A PHARE-pályázat egy szerencsés véletlen volt, a megye és a két település közösen vettek részt benne.

A projekt amúgy 2011. június 30-án járt le, ami számomra egyszerűen talány (hogyan lehetett idén 2006-os költségek előcsatlakozási alapok terhére projektet lebonyolítani 2011-ben? Ebben valaki ki is segíthet, hogy megértsem). Az alig járható kis utcákban is kanálisfedők vannak, a gázt leszámítva minden biztosított már a kvázi-településen.

Miért lehetne jobb is

A helyen látszik, hogy kész építőtelep. Helyenként teljes zónák épülőben vannak, a teherautók délről folyamatosan hozzák a téglát és egyéb építőanyagot. Viszont sajnos a tudatos területrendezés hiányzik. Éppen azért, mert nincs rendezve a helyszín közigazgatási állapota, nem épülnek rendesen a kisebb utcák, a Transalpina úton kívül – ami országút – gyakorlatilag nincs aszfalt a településen. Továbbá az épületek egy szinttől akár 5-ig is eljutnak, a stílust illetően pedig sokszor óriási eltérések vannak.

Balesetek (vagy leszámolások) is voltak már: múlt télen három faház égett porig, az elszenesedett gerendák most is ott vannak. A háromból egy házra volt biztosítás kötve, pech.

Házak a hegyen, legfelül a víztározó

Mondhatni, kaotikus a fejlesztés. Pedig számos okos dolgot lehetne végrehajtani: turisztikai ellátóegységfejlesztést (gazdasági), további infrastruktúra-beruházást, vidékfejlesztési alapokból, turisztikai marketingszervezést, vagy éppen a turisztikai útvonalak jobb kijelzését. Tudatos fejlesztéssel egy turisztikai referenciapontot lehetne alakítani. A teljes érintetlenség már úgysem adott, így a tudatos kiépítés és környezetileg is fenntartható településfejlesztés lehet a járható út. Sok pénzt lehetne tudatosan idehozni.

Tehát…

Ajánlom, menjetek el Rânca-ra, (még mindig) csendes hely, nem bömböl mindenütt a zene, a közelben érintetlen környezet van, és aki szereti a csupasz tájat, ahol a fenyő sem él már meg, akkor innen játszi könnyedséggel el lehet érni, autóval is, illetve alig egy-másfél óra alatt gyalog is. Amennyiben nem zavar a tipikus romániai építkezési stílus, “házon belül” és településen kívül civilizált és varázslatos környezetet találhattok. Én még biztosan visszamegyek.

Merre menjetek

Ajánlom, Erdély felől menjetek fel, Szászsebesen (Sebeş) indul a 67C országút, néhány hídépítést leszámítva az út tökéletes. Korlát sok helyen nincs, ezért érdemes fokozottan figyelni, lecsúszás esetén a szakadék sok helyen biztosított.

Turizmus@Románia – első rész: Rânca bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Bodor Attila hozzászólása:

    Szia András,Bodor Attila vagyok Kecskemétről.
    Elküldenéd nekem a telefon számodat?Szeretnék pár dolgot kérdezni a Transalpináról,nyaraláskor szeretnénk átmenni rajta.Vagy e-mailben érdeklődjek?

    Köszönöm segítségedet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.