2024. április 29. hétfõPéter
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Mitől állunk messze – Amsterdam Smart City

közzétéve: 2011-06-24 10:00

Péntek délelőtt. Iroda, számítógép, kint dörgés. Alapállapot, utolsó munkanap, mintha semmi különös nem lenne.

És mégis. Benéztem a DG Regio honlapjára, rátaláltam egy konferenciára, REGIONS FOR ECONOMIC CHANGE. Élő közvetítés van, a Gasperi terem munkálatait követem. Nem nézem állandóan, de fülhallgató van rajtam, hallgatom az előadásokat.

Ha ránézek az oldalára, ezt látom. Közben screenshot-ot készítek nektek, és a képben is a közvetítés élőben megy. Live streaming. Ha siettek, még ti is elkapjátok a végét.

Live streaming.

Az előadók listája érdekes, ezért is maradtam ennél a panelnél.

Előadók, projektek. Izgalmas.

Eközben elkapja az érdeklődésem a londoni, osloi és más városok megoldásai között az Amsterdam Smart City Project. Meggoogle-ezem. Persze, első találat, be is nézek a honlapra. Az alapnyelv holland, de a brit zászlós logót rögtön megtalálom fent, ezért könnyen átváltok angolra. Ezt értem, a flamandot nem. Más nyelvválasztási lehetőség nincs. Az angol megteszi.

Amsterdam Smart City projekt, kezdőlap

Nézegetem az oldalt. A projekt élhető városról, energiatakarékosságról, intelligens életmódról, fenntarthatóságról szól. Térképalapú, ezért elhelyezem egy képernyő segítségével is a városban levő projekteket, ami ezt a kezdeményezést alkotja. Apropó fenntarthatóság, egyből válhatók econo-módra, íme.

Éjszakai mód.

Engem az arculat mindig meghat. Ez egyből elnyeri a tetszésemet, és úgy érzem, még nézelődni akarok az oldalon, mert szép, ízléses, okos. Prof munka van mögötte, látszik.

Minden ikon egy projekt. Lám, rámegyek, rövid kivonatot látok, és máris beléphetek a részletes projektre.

Egy projekt kiemelve, egérrel.

És itt a részletesebb leírás is. Fenntartható utcát alakítanak ki az Utrechtsestraat bevásárlóutcán, innovatív technológiákat tesztelnek.

 

A projekt, részletekkel

Csak egy panelt követtem végig, mégis nagyon sok információval maradtam. 1 óra és egy kicsi, közben ezt a cikket is megírtam. Ki sem mozdultam a munkakörnyezetemből.

Elég Web 2.0, hálózat, fenntartható, interaktív? Pedig csak egy irodai nap. Lehet, több időt kellene fordítsunk arra, hogy itthonról is időnként bekapcsóldjunk, figyeljünk. Vannak okos dolgok nyugaton, és nagyon messze állunk mindezektől.

És még egy részlet, 2040-es távlatban gondolkodnak. Csak abba gondoljunk bele, hogy nálunk a Kolozsvár 2020 Európai Kulturális Főváros témáját sokan mennyire messzinek gondolják.

Városfejlesztés a köbön, nyugat-európai módra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.