2024. május 3. péntekTímea, Irma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

A Bethlen Gábor Alap és Providentia KFT esete a támogatásokkal

közzétéve: 2011-05-26 12:17

Mindkét Bethlen Gábor pályázati kiírás megjelent: mind a nagy (hatszázezer és ötmillió forint közötti összegekre),  melynek határideje június 10., és június 30., mind a kicsi (százezertől hatszázezerig), amelyre június 15-tel bezárólag lehet pályázni.

Nagy pénz, nagy verseny: a közvetlen Bethlen Gábor kiírás

Ha a nagy kiírást nézzük, akkor „A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Bethlen Gábor Alapról szóló 2010.évi CLXXXII. törvény és a végrehajtását szabályozó 367/2010.(XII.30. ) Korm. rendelet alapján nyílt pályázatot hirdet”. Alapszintű változás, hogy megszűntek a kollégiumok és csak a kultúra és oktatás jelenik meg célterületként. Minden pályázat egy nagy urnába megy, egységes elbírálással (gondolom). Sajnos emiatt adott szakterületek jócskán eltűntek, például az önkormányzati és informatikai terület nincs már. Igaz, azelőtt is erre volt a legkevesebb pénz, viszont szerintem olyan projektek kerültek onnan támogatásra, amik például önkormányzati területen a jobb kommunikációt, háttérelemzéseket, hasznos kiadványok megjelentetését tették lehetővé. Itt még a minimálértékű 500.000 forintok is jól jöttek. Ez most már nincs. A kulturális területen pedig szintén nagyon hasznosnak mutatkozó kulturális örökség-digitalizálásnak szintén nyoma veszett. És hogy a kulturális örökséget hogyan lehet csak táborokkal és rendezvényekkel ápolni, az nekem egy kicsit talány marad. Vagy Szervusz Adatbank? Lexikon? Már nem fontos?

Sajnos azt sem tudjuk, melyik kategória mennyi forrással rendelkezik. Pedig egy pályázó egy kategóriában csak egy projekttel próbálkozhat, ez kiírásba foglalt kikötés.

Az értelmezhető (és értelmezhetetlen) tételek sajnos most sem maradtak ki (ezek közül egyesek a régi Szülőföldben is szerepeltek). Például a mai napig titok, mit jelent az egyetemi háttérintézmény. Illetve másképp értelmezve megvan a kiíró szabadsága, hogy maga döntse el utólag, melyik szervezet az, melyik nem az. Részben retorikus, részben nem az a kérdésem is, hogy a színházprogram az nem önmagában nemzeterősítő kellene legyen? Vagy másként tekintve, mit jelent az, hogy nemzeti összetartozást erősítő színházprogram?

Online lehet továbbra is pályázni. Díjazom. Szétválasztották a nyári és őszi programokat. Ez részben jó (mert gondolom a korai határidejű pályázatokat bírálják el először), viszont emiatt feltételezem, nem lesz őszi kiírás, ami azt jelenti, a jövő tavaszi projektek (2012 március-május) megint két szék közé a földre ülnek, nem lesz BGA pénz rájuk.

Lehet, hogy technikai baki, lehet, hogy nem, de a tény az, hogy a kiíró a pályázati űrlapot  és a pályázati útmutatót .docx formátumban töltötte fel. Magamra vessek, az én Office 2003-asom sem nyitja meg ezeket. Hiába, át kell térni, ilyen lehet a budapesti logika. Viszont jelzés érkezett feléjük, hogy ez nincs jól, hétfőn továbbítják az üzenetet az illetékesekhez, így (talán) jövő hétre lesz .doc vagy .rtf űrlap is. Egyébként azért hajlok inkább a baki variánsra, mert az excel táblázat .xls, vagyis azt visszakonvertálták. De nem álltam meg, hogy ne említsem meg. Lebonyolítási szempontból egyébként jó hír, hogy a régi Szülőföld csapat részben megmaradt, és legalább lehet tudni az operatív telefonhívások másik végén ki beszél a kagylóba.

Egy szervezet legtöbb 15 milliót kaphat egy évben. Ennek apropóján nagyon izgalmas lenne majd látni azt a normatív listát, ami alapján durva számítás szerint kb. 6-szor annyi forrás kerül(t) elosztásra, ott tuti lesznek (vannak) 15 millió fölötti tételek is. Ugyanis:

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a pályázatot az átalakuló támogatáspolitika jegyében már új elvek mentén hirdették meg, s a nagyobb szervezetek a jövőben meghatározott, világos kritériumok alapján normatív támogatást kapnak majd.

Kifejtette: azt szeretnék, hogy ezek a szervezetek ne erre a programra pályázzanak és ne vonják el a forrásokat a kisebb tömörülésektől és programjaiktól. A nagyobb, nemzeti jelentőségű intézményeket és programokat jelentő szervezetek számára előre kiszámítható, hosszú távú finanszírozást szeretnének biztosítani – mondta, hozzátéve: ennek feltétele azoknak a kritériumoknak a teljesítése lesz, amelyet a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) tagszervezetekkel közösen dolgoznak ki. Ebbe a körbe a MÁÉRT tagszervezetek ajánlhatnak majd intézményeket, tagszervezeteket.”

Mondjuk én vagyok a nemzeti jelentőségű intézmény. Ma, május 26-án akkor mit tegyek? Répás Zsuzsanna szerint csak a jövőben derül ki, kapok-e normatívot, és ha igen, mennyit. Akkor adjak le pályázatot vagy nem? Ha nem adok le, lehet, nem kapok normatívot sem. Na de ha leadok, és kapok pénzt pályázati úton, akkor lehet, azért nem kapok normatívot. A múltban kaptam pályázati támogatást is. Most akkor mit tegyek?

Providentiális kistámogatások

A helyi lebonyolító szerepét ezúttal a Providentia KFT (ki?) kapta, amelyről annyit tudok, hogy címe Kolozsvár, Matei Corvin 4, és a honlapcíme www.bgazrt.ro. Sajnos a rotld.ro nem adja meg, ki a honlapcím tulajdonosa. A jó dolog az, hogy a közvetlen kapcsolattartó személyzet ugyanaz, mint a régi Eurotrans Alapítványnál, így legalább ismét tudom lehet tudni, kivel beszélünk a vonal másik végén.

Nem értem

Az viszont sajnálatos szerintem, hogy azelőtt a Szülőföld Alapnál a lebonyolítói szerep szintén pályáztatva volt, vagyis volt egyfajta nyilvánosság. Ez most úgy tűnik, nem történt meg. Tavaly az ErGo Egyesület szintén pályáztatás útján kapta meg a pénzkezelési jogot. Most a Providentia KFT úgy kapta meg a jogot, hogy előzetes lebonyolítói kiírás sem volt, mégcsak közlemény sem volt, mint az RMPSZ-ről, semmi. Csak egyből a kiírás, így hirtelen.

Talán valamit a budapestiek szemében elronthatott az ErGo, mert – bár szerintem várományos volt a további helyi lebonyolításra is – eltűnt a képletből. Pályázati tanácsadó csapatról volt szó, tudták a feltételeit a pályázati menedzsmentnek, a folyamat lebonyolítása rendben volt.

Fel akartam emelni a hangom az ellen is, hogy miért egy magáncég a lebonyolító, de ez esetben az van, hogy ez nyugaton is bevált gyakorlat. A lebonyolítás egy szolgáltatás. Az odaítélése viszont nyilvános.

Ezzel kapcsolatosan tehát az észrevételem ez: ha KFT kapja meg a jogot, akkor legyen közbeszerzés, ha pedig egy civil entitásnak akarja A Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. a helyi lebonyolítást odaadni, akkor pályáztassa meg.

A pályázás technikai háttere – úgy látom – egy az egyben az ErGo által használt rendszer, itt sok érdemi változás nincs. A részben kitöltött .pdf űrlap őjrabetöltésénél voltak egyhébb technikai gondok, de azok nem jelentenem óriási problémát. Attól viszont félek, hogy az utolsó órákban, percekben a Providentia szerver (mivel gondolom megint új helyre telepítették az egészet) leterhelődik, esetleg megáll. A rotld.ro szerint a DNS az ns. afraid.org címen van (vicces a domain jelentése, mintha engem igazolna).

Azt csak feltételezem, hogy a Providentia pusztán aktatologató, még a pénz sem fog átmenni rajta. Ugyanis jogi szempontból nem látom, egy KFT. hogyan támogathat majd civileket, alapítványokat, egyházakat, stb. Feltételezem, a Providentia csak lebonyolítói szerepet kapott, a pénz közvetlenül a BGA ZRT.-től jön majd. Ez viszont a szerződéskötési időtartam jelentős megnyúlását jelenti. Eddig ez azért volt rövid, mert mind az ErGo, mind az Eurotrans helyben kötötte meg a szerződést, jobb esetben a kolozsvári szervezetek hivatalos képviselői be is ugorhattak hozzájuk egy pecséttel és helyben aláírhattak.

Nem értem

Érthetetlen számomra, megint miért változtattak lebonyolítót, ráadásul pályáztatás nélkül. És egyenesen felháborító, hogy egy KFT kapta meg a jogot, közbeszerzés nélkül.

Számítások

Fontos, ne pályázzunk kicsi kiírása olyan projekttel, vagy projektrésszel, amivel a nagyra is pályázunk. Kizárják mindkettőt! A Providentiánál 1.250.000 lej áll rendelkezésre. Ebből kijön bő 300 pályázat támogatása is. A Bethlen Gábornál nem lehet tudni, mennyi jut Erdélynek. Ha azzal számolunk, hogy 1,2 milliárd  forint van kiírva, ebből mondjuk 41% jut Erdélyre, akkor 1,5 millió forintos átlagtámogatásokkal számolva a mintegy 492 millió 330 pályázatra elég.

Eredmény

Ez az, amit majd kíváncsian várok. Gyorsaság, összegek, pályázatszám, elbírálók kiléte szempontjából. És nagyon kíváncsian várom a világos MÁÉRT kritériumokat és azt, hogy megtudjam, én vajon nemzeti jelentőségű vagyok-e, vagy hogyan válhatok azzá. Vagy kit keressek meg. Vagy minek (kinek) kell megfeleljek. Vagy hogy ha én nem, végül ki lett nemzeti jelentőségű. És hogy akik azok lettek, normál pályázaton indultak-e. Nyertek-e.

Sok kérdés maradt.

A Bethlen Gábor Alap és Providentia KFT esete a támogatásokkal bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. oli hozzászólása:

    A Providenita SRL a Bocskai hazban van bejegyezve – Matei Corvin 4 sz – A Sapientia Egyetem kulonbejaratu cege. Pontosabban 3 maganszemelye Haller Csilla Margit, Nagy Katalin Emese es az adminisztrator Racz Levente-e. Ez a 2005-ben letrehozott hazi KFT, a Sapientia belso ellenorzesere hoztak letre, es o keszitette a tamogatok (Magyar kormany) fele a penzugyi jelenteseket. Mint “fuggetlen” szakertoi ceg. Kecskere a kaposztat …. miert teccik csodalkozni ???????

  2. Tudós hozzászólása:

    Igy volt eddig is miért lenne másként?

  3. Gipsz Jakab hozzászólása:

    Azt se felejtsük el, hogy a BGA mostani vezetése az előző években a Sapientia budapesti jobbkeze, azaz a Sapientia Hungarie Alapítvány vezetői voltak, miért ne a saját embereikre, megbízható figurákra, a Sapientia “belső” kft-jére bízták volna a lebonyolítást.
    Átláthatóság? Tisztesség? Következetesség? Logika? Nyilatkozatok összefüggése a kiírással? Ne keress ilyet nemzeti intézmény! Nem vagy fontos! Se te, se más nem fontos, egy a fontos, egy a zászló: Fidesz határtalanul!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.