2024. május 3. péntekTímea, Irma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Hosszú szezon lesz (jelentés a civil pályázati frontról)

közzétéve: 2011-05-04 13:12

2011 nem olyan, mint az előző évek. Mondhatni, egyik év sem hasonlít a másikhoz, de a pályázati szokásjogban valóban eltérő helyzetet tapasztalunk.

Egyrészt ott a magyar szitu, ami kicsit olyan, mint a bukaresti Északi Pályaudvarnál a váltócsere: akkora falat volt a nagy “váltás”, hogy másnap reggel minden vonat késett, és egy regionális igazgató állását vesztette. A magyar támogatási rendszerrel is ez van: késik, mint a bukaresti gyors a (kormány)váltás miatt. Na de, jó hír, az Index is megírta, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT jogilag is létrejött, és most már minden egyenesben van. Mi több, 12 milliárd áll rendelkezésre, nem 1,2. Lett is két kiírás rögtön másnap (vagy még aznap), ami bár Bethlen Gábor, de mégsem, vagyis kicsit az, kicsit Apáczai Közalapítvány (múlt évezredes pályázók még emlékeznek), de a sajnos csak magyarországiak pályázhatnak arra, hogy a kisiskolás is megtapasztalja, Erdélyben is tudnak magyarul az emberek. Meg hogy friss a levegő.

Várom a “szokásos” kiírásokat, ahol egyben lesz a Corvinus és a régi Szülőföld rendszer, de az is lehet, hogy valami teljesen új lesz. Minden reményünk az, hogy online fog menni majd, mint a Szülőföld: az sokat segített. Ha az ErGo minta alapján mennek, akkor online lesz. Azt pedig díjazzuk, az jól ki volt dolgozva. De ilyen apropón a régi Szülőföld rendszer 2.0-ás verziója is profi volt.

Aztán ott a román szitu. Három hete úton van a román hivatalos közlöny fele az Oszágos Kulturális Alap második kiírása, az, amelyik nem kiadványokat, hanem projekteket támogat. Nem értem, ha alá van írva a módszertan, miért áll minden három hete. Eközben az interetnikus pályázati eredmények meg is jelentek (na ők gyorsak voltak), az Országos Ifjúsági Hatóságnál valami apróbb késés és jó sok formai alapon elutasított projekt van, de ez még belefér (miközben ez a bejegyzés születik, egyre jobban elborul az agyam, hogy mikre hivatkozva utasítottak el formailag pályázatokat. Emiatt kétség kívül kontesztáció-özön lesz. Újabb késés). Eközben a több hónapos csúszást szenvedő környezetvédelmi civil pályázatok eredményei is végre megjelentek. Itt az az érdekes, hogy miután emelték és emelték a keretet, végül nem volt annyi elfogadható pályázat, hogy az egész pénzt keretet szétosszák. Ritka.

A strukturális alapoknál már szokásossá váltak a késések. Ráadásul botrány is kerül, a minap éppen a Humán Erőforrás Operatív Programot hagyták fej nélkül. A pontos okot nem tudni (Botiş-botrány vagy szakmai inkompetencia), de tény, hogy a sajtó lehozta, annak a programnak a vezetőjét hagyták állás nélkül, amelyik a második helyen van a legjobban teljesítő uniós alapokból finanszírozott programok terén (hát igen, 4,5 év, 17,85%, összesen van 9 év 100%-ra), arra vall, hogy nem sok fogalmuk van a rendszer valódi működéséről. Hogy ebből mennyi további késés lesz, nem tudni. Még az is lehet, hogy semmi. Amúgy viszont sajnos folyamatosan módosítanak a várható pályázati meghirdetések naptárán. Az értékelések pedig sokszor teljességgel beszámíthatatlanok. A bukaresti gyors hasonlata túl enyhe lenne erre az egészre.

Szokatlan ez a 2011, mert hellyel-közzel le lehet fedni pénzügyileg a teljes rommagyar civil életet egész évre. A magyarországi alapokból szeptember előtt nem sok pénz látunk – talán valami normatív összegeket leszámítva (ennyi időt tart el majd a meghirdetés-leadás-elbírálás-közlés-szerződéskötés-utalás procedúra) -, ezért ebből a forrásból őszi lyukak tömködhetők majd, a román kulturális alapos támogatás – akinek jut – szintén többnyire őszi költségekre és projektekre vehető igénybe. Jó esetben nyári. Ezzel szemben a Communitas Alapítvány, a helyi és megyei tanácsok támogatásai, az interetnikus támogatások, vagy éppen az ifjúsági állami támogatások már május-júniusban kezdődő projekteket fedezni tudnak.

Mondhatni: május 1-től tejben-vajban fürdünk. Épp csak bele ne fulladjunk.

Hosszú szezon lesz (jelentés a civil pályázati frontról) bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. admin hozzászólása:

    Egy nap sem telt el, és íme, a gyors érkezőben van.

    Első felvonás: oktatási-nevelési támogatás https://www.szulofoldonmagyarul.ro/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.