2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Ellenőrzik az ellenőrzést, hogy ellenőrzött legyen minden, ami ellenőrizhető

közzétéve: 2011-04-27 14:13

Többen is megmosolyogtuk ma, mikor tudomásunkra jutott, hogy a Számvevőszék kiszállt az Adminisztratív Kapacitásfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságára.

Azt tudni kell, hogy egy Irányító Hatóság felel egy-egy strukturális alapokból pénzelt operatív program végrehajtásáért. Egy-egy programnak pedig két további hatósága is van, amelyek rábólintanak az elszámolásokra, fizetnek, ellenőriznek, stb. Uniós rendelet (az 1083/2006-os) kötelez erre. Azt is tudni kell, hogy ez a teljes apparátus számol el Brüsszel fele a sok uniós pénzről. És Brüsszel csak azután fizet, ha az elszámolások rendben találtatnak. Ezt követően még mindig lehetőség van utóellenőrzésekre, amelyet az Európai Bizottság rendszeresen gyakorol is. Ja, és ott az Unió pénzügyi rendőre, az OLAF is, amely szintén ellenőriz.

Azért nevetünk itt kínunkban, mert miután mindenki arról beszél, gyorsítani kell a folyamatot, le kell hívjuk a pénzt, ilyen monumentális marhaságokba ütközünk, és ez kihat a teljes rendszerre, megbénítja, lassítja. Mert nem értjük, miért kell ellenőrizni egy azt a hatóságot ebben a láncban, amelyet talán a legkomolyabban ellenőriznek magasabb szintről.

A legjobb az, hogy honnan derült ki a dolog: az egyik helyi önkormányzattól kért az Irányító Hatóság valami dokumentumot, mivel a Számvevőszék kéri tőle. Az önkormányzat már jó ideje elszámolt a szóban forgó projektről, négy részletben. Ráadásul az első részletet a Számvevőszék már háromszor ellenőrizte le közvetlenül az örkormányzatnál. Most pedig ugyanaz a Számvevőszék (persze más szint, más buzgó ellenőrök) az Irányító Hatóságot ellenőrzi Bukarestben, és így-úgy pontosan ugyanannál az önkormányzati elszámolást szúrták ki, és ugyanazt az elszámolás-részletet ellenőrzik.

Hogy a Botiş-botrány felől fúj a szél, a Demokrata Párt belső választásaihoz van köze a dolognak(az ellenőrzött intézmény a Belügyben van, ahol Blaga volt nemrég főnök), hogy ellenőrzési kvóta teljesítését kell áprilisban kipipálni, vagy bürokratikus fellángolásról van szó, azt nem tudjuk. De rohanunk ki falura előkeresni egy szkennelt dokumentumot, ezt keresi a Számvevőszék, az Irányító Hatóságon.

A lényeg: ellenőrzik az ellenőrzést, hogy ellenőrzött legyen minden, ami ellenőrizhető. Félreértés ne essék: szükség van ellenőrzésre, de hatékonyan. Szóval: Számvevőszék és bürokrácia: DISLIKE.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.