2024. május 2. csütörtökZsigmond
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Diósi László blogja
  • Bank szektor
  • OTP Románia
  • Vezérigazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Hol a helyü(n)k ?

közzétéve: 2011-05-11 21:31

A minap Marosvásárhelyen sétálgatva nem is olyan régi emlékek jutottak eszembe.

Amikor először Leuvenben, a katolikus egyeteméről, műemlékeiről és söréről méltán világhíres flamand városban jártam, hosszasan elbeszélgettem helyi vezetőnkkel. Ez a beszélgetés délután ötkor kezdődött, mikor számára már véget ért a munkaidő, és biciklivel jött el találkozónkra az egyik kies tér egyik kocsmájába.

Hosszasan beszélgettünk a helyiek életéről, szokásairól, és természetesen pénzügyeik is szóba kerültek. Meglepődve hallgattam a számomra hihetetlen nagyságrendű számokat a megtakarításokról, a több száz helyi euró milliomosról, privát banki ügyfelekről, vállalkozásokról.

Megkedveltem ezt a helyet, ahol az élet (számomra hihetetlenül, és felpörgött életemhez képest túlságosan is) nyugodtan és hatékonyan folydogált, a buszsofőr megvárta az embert (még akkor is, ha nem szaladt, csak ballagott a busz után), a 70 fölötti járókeretes nénikék az automata bankfiók szolgáltatásait használták, az emberek nem rohantak és tülekedtek az utcán, a cégeknél az ebédidő legalább egyórás volt, mertek új dolgokkal kísérletezni (pl. diákoknak testre szabott „laza” bankfiók internettel, fénymásolóval, koncertjegyekkel) – és minden precízen, megbízhatóan működött (beleértve a folyóból kiszedett, virtusból bedobált biciklik raktárát is.
egy folyóba hajított bicikli

Arról nem is szólva, hogy a város leggyorsabb és legolcsóbb megközelítési módja a sűrűn közlekedő, patyolattiszta, hangtalan és légkondícionált vonat (felénk már ez is furcsa, nem?).

Onnan tudom, hogy felületes benyomásaim helyesek voltak, hogy unokaöcsém ebben a városkában kezdett (tehetsége, lelkiismeretessége, kitartása, szorgalma miatt: sikeres) új életet, és csodákat mesélt a hivatalok és szolgáltatók rugalmasságáról, a szomszédok kedvességéről, az élet szervezettségéről. Az országos és városi szinten tökéletesen szervezett tömegközlekedés miatt öreg Fordját hetekig nem is használta.

Évekkel később vetődtem arra ismét egy belgiumi körút alatt, és a híres sörgyár mellett, az állomástól nem messze volt a szállásom. Egyórás szivarra gyújtva kezdtem meg lassú sétámat a belváros irányába. Késő délután lévén forgalom alig volt már, a boltok egy része zárt, a szórakozóhelyek egy része nyitott, az utcákon pedig a hazafelé tartók keveredtek az estére kimozdulókkal (pl. a vizsgákra a kocsmákban készülő diákokkal).
A sokévszázados városházától az éttermekkel zsúfolt terekre átérve hasított belém a felismerés: romániai városképhez szokott szemeim hosszú sétám alatt sehol nem láttak bankfiókot vagy gyógyszertárat, ahogy hosszan nyitva tartó vegyesboltot is alig.
Íme az egyik fontos tér:
https://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=&aq=&sll=50.868378,4.787292&sspn=0.832026,3.702393&ie=UTF8&ll=50.878242,4.699606&spn=0.000812,0.002594&t=h&z=19&layer=c&cbll=50.878398,4.699783&cbp=12,0,,0,0&photoid=po-46651545

Miért szállták meg nálunk a városképet egyes üzletek és szolgáltatók, míg ez a tolakodás Nyugaton, Délen, Északon vagy Keleten egyáltalán nem jellemző?

Talán ott nem akarnak az ügyfélhez közelebb kerülni?

Talán ott nincs is verseny az ügyfelekért?

Talán ott nincs jelentősége a közvetlen ügyfélkapcsolatnak?

Talán ott nem lehetne ilyen szolgáltatásokkal jó pénzt keresni?

Dehogyisnem; csakhogy teljesen más a társadalmi értékrend. Ahogy nehézhengerművet vagy hőerőművet sem telepítenek a főtérre, úgy a bankot sem ott keresik; mert ott templomnak, önkormányzatnak, étteremnek, üzleteknek, kocsmának van helye; a másféle szolgáltatókat megkapják a mellékutcákban. Ezt látjuk minden városban Hegyeshalomtól nyugatra, északra és délre, pl. Brüsszelben is:
otthon, édes otthonfontos főtéri szolgáltató

Sokat olvastam az előző századforduló koráról, az akkori kifinomult életről (már akinek megadatott, dédapáimnak például nem), a szokásokról, a városokról. Akkoriban a helyi közösségeknek sokkal jelentősebb szerepe volt, a kisvárosoknak is saját színházuk, könyvkiadójuk, újságjaik, szalonjaik, kávéházaik, éttermeik, és: bankjaik voltak. Hogyan lehetséges, hogy fejlett világunkban, fejlettebb technológiával tizedannyit sem tudunk ezek közül eltartani…?

A mai nyugati (déli, keleti, északi) (kis)városok képe mintha abból a múltból maradt volna ránk, és egy nálunk elenyészett értékrendet képviselne. Egyszerűen csak ők megőrizték, amit mi az elmúlt hatvan évben elvesztettünk. A főtereken pont annyi pénzügyi szolgáltatót kéne látni, mint a Duna-kanyarban, Csíksomlyón, Egerszalókon vagy Kommandón (mondom én, akinek az óvodája helyén is két évtizedig bank működött…).
Érdekes módon a statisztikák nem mutatják ki azt, amit a szemünkkel látunk, sőt: az ellenkezőjét igazolják. Nyugat- és Dél-Európában több bankfiók jut tízezer emberre, mint mifelénk. Csak egyszerűen máshol: a helyükön vannak.

Úgy gondolom, valamennyien olyan helyen szeretnénk élni, ahol az emberek ismeretlenül is köszönnek az utcán, a tehetségek helyben boldogulnak, a főtéren üzletek és éttermek várnak, munkánkat hasznosan eltöltve ötkor már biciklizhetünk a városban (és szabadságunk első hete nem alvással telik), a hivatalok rugalmasak, a bolti eladók vagy banki pénztárosok értik a dolgukat és mosolyognak. A leges-legjobb pedig az lenne, ha ezért nem kéne háromezer kilométernyire költöznünk, hanem itt, pl. Vásárhelyen is megkapnánk. Remélem, megérjük! Én kivárom, még ha száz évig is kell élnem :)

Hol a helyü(n)k ? bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. kelemen attila hozzászólása:

    Vásárhely jó felvetés. A színház körüli tér olyan, mint balkáni háborús helyszín. A főtér meg ötlettelen és bájtalan, nem tud szociálisan nyitott lenni. Valahogy mintha minden kellem kiköltözött volna innen. Annak idején mintha más lett volna, legalábbis ez jön le néhány régi képeslapról. Valahogy kellene intézményesűljön az igény de nem tud tárgyiasulni. A vásárhelyiek azt magyarázzák, nem lehet, nem lehet, nem lehet. Követem milyen fejlődés van Sepsiszentgyörgyön és látom, hogy követik egymást a pozitív dolgok. És valóban apróságokról lenne csak szó, hogy a lokálokban ha zene van, legyen halk, a művészek vállalják azt, hogy kimennek az utcára, a költők pedig harcolják ki, hogy verseik megjelenjenek a napilapokban, a zöldek pedig szellemes plakátokkal tudatosítsák, hogy a kombinát megbetegít bennünket. Mind csupa apróság.

  2. n hozzászólása:

    nagyon jó. sok ilyen fejben kell megszülessen az igény, hogy történjen valami…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.