2024. április 26. péntekErvin
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Diósi László blogja
  • Bank szektor
  • OTP Románia
  • Vezérigazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Szőke telefon

közzétéve: 2012-07-10 13:32

A kommunikációs társadalom senkit sem kímél. Úgy alakult, hogy egy tagja vagyok egy kis baráti levelezőcsoportnak, akik kéretlen e-mailekkel szinesítgetik egymás reggeleit és estéit (a ráérősebbeknek egész napját). Ugyan kevésbé (vagy semennyire se) vagyunk aktívak a közösségi oldalakon, és egykor volt szervezeti egységünk Semmelweis utcai kihelyezett osztályán sem találkozunk már régóta, de az egykor egy (munka?)helyen (bár különböző időkben) összeverődött 40-60 év közötti embertorlódás tagjai e-mail-ben küldött linkek és azokra „válasz mindenkinek” funkcióval adott reakcióik párhuzamos, több gondolatsíkon mozgó tömegével tartják egymást jól informáltan és éberen.

80%-ban gazdasági és politikai linkeket küldünk egymásnak, a fennmaradó részt viccek vagy pikáns képek (na ebből van a legkevesebb) töltik ki. Minden megszólalást azonnal kommentek áradata követ. A válaszreakciók természetesen előre kiszámíthatóak a morgó nyugdíjastól a bölcs objektíven át a cinikusan odamondogatókig, de ami közös ezekben: míg 30 éve minden témáról a csajozásra lyukadtunk ki, ma minden diskurzusnak gazdaság és politika a vége.

“Meg fogja hallgatni, hogy honnan süllyedtem én ilyen mélyre?” – kérdezi Vanek úr Rejtőnél “A tizennégy karátos auto”-ban. “Ennyire még nincs itt az órája.” – vélekedik erre Gorcsev Iván.

Ebben az esetben viszont igenis itt van.

Nem mintha meglepő lenne, de a 2,1 milliárd aktív internet felhasználó nem egyenletesen oszlik el a világon. Internet penetrációban Európa a maga 61,3%-ával Észak-Amerika és Ausztrália-Óceánia után a harmadik helyen áll, ezen belül viszont nagy a szórás a 90%-os szintet meghaladó északi államoktól (ott nagyon hideg van, és mi mást csinálhatnának, ha a vodka már elfogyott?) az átlagos Magyarországon (65,3%) keresztül Románián át (39,2%) Koszovóig (20,7%).

Az Észak-amerikai, 14 évesnél idősebb felhasználók 88,1%-a az interneten keres terméket vagy szolgáltatást, ahonnan 83,9%-uk vásárol is; a honlappal nem rendelkező cégek a számukra mintha nem is léteznének. Az internet lassan világszerte lenyomja a televíziót mint fő általános információ-forrást, és ez a trend meglepően már a helyi hírek területén is egyre egyértelműbb: a verhetetlennek gondolt helyi lapok helyét is a helyi blogok veszik át.

Úgy tűnik, a közvetlenebb mediterrán és a rigidebb északi típusú kultúrákat végül ez a kommunikációs forradalom fogja lassan egybemosni, az északiak jobban megnyílnak a külvilágnak, a déliek ellenben jobban belebújnak a billentyűzeteikbe

A banki tranzakciók, köszönhetően az okostelefonoknak szintén forradalmi változások előtt állnak. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a barátságok, ismerkedések milyen aránya köttetik a neten, de voltunk már tanúi SMS-ben terjedő bankpániknak, hallani elektronikus szakításokról, közösségi oldalakon szerveződött referendumokról, tüntetésekről, forradalmakról, míg az ugyanott közzétett fotók túlnyomó többsége is már okostelefonnal készül – a technológia diadala teljes!

A cégeknek mára már nem elég marketing kommunikációs stratégiájukat újra és újra átgondolni, és jelentős részét a közösségi médiára alapozni, piacon maradásuknak az okostelefonos hozzáférés lassan már nem segítője, hanem előfeltétele lesz.

Erre a lehetőségre először a hírportálok, bankok és néhány niche-alkalmazás (pl. repülőgép beszállókártya) csapott le, még tovább egyszerűsítve az internet kedvéért már amúgy is simára csiszolt tartalmakat. Így már nem csak kiválogatva és megrágva, hanem egyenesen megemésztve és molekuláris szintre lebontva, 150%-ban készen kapjuk a dolgokat: gondolkodnunk nem kell, csak nyomogatni.

Most akkor amellett, hogy elvitathatatlanul a jelen és a jövő eszköze, végülis okos-e az okostelefon? Telefonnak igen. Meg walkmannak is. Meg könyvnek is. Meg fénykepezőgépnek is (bár erről nem így vélekedhetnek azok a katonák, akik a támaszpontjukat ábrázoló, kiposztolt képeken található GPS – koordinátákra kaptak gránátesőt – gondolom így utólag ők egy polaroiddal is megelégedtek volna).

Még néhány ponton ellenáll a régi életforma. Ezek közül a konyha épp most készül behódolni a boltból automatikusan rendelő hűtőszekrénnyel és a beszélgetős kedvébe került tűzhellyel együtt – lassan már csak a pletykálkodás marad a virtuális téren kívül, az erdélyi utcák ház előtti kispadjain és a pesti kocsmák füstmentes mélyén.

A legenda szerint úgy sikerült elfogadtatni Szaúd-Arábiában a telefont, hogy az első kapcsolás alatt a Koránból olvasott fel a ravasz értékesítő, és ugyebár ha valami alkalmas a szent szöveg továbbítására, akkor az nem lehet ördögi eredetű.

Okostelefonjaink egyszerűsége egyszerűre szabja világunkat, kommunikációnkat, gondolatainkat; már nem válogatunk, hanem elfogadjuk a készen tálalt információt.

Lehet, hogy megfordul a világ, és a kommunikációs eszközökön túli világ, mint pl. a pletyka fogja a gondolkodó értelem szikráját tovább vinni? Uraim, rajtunk ez nem múlhat!  

Hasonlatos ez az egész ahhoz, hogy a megvetendően hatékonytalan régi és jelen kocsik helyét át fogják venni a hibátlanul vezérelt és optimális útvonalon járó automata járművek. Én azért múlt héten levizsgáztattam a Moszkvicsot. Ehhez nem elég gombokat nyomogatni, ezt tudni kell vezetni!

 

És a források: :)

https://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/forget-the-shopping-list-let-the-fridge-order-the-milk-637847.html

https://www.digitaltrends.com/lifestyle/samsung-announces-e-commerce-enabled-smart-refrigerator-in-korea/

https://www.internetworldstats.com/stats.htm   

https://www.internetworldstats.com/stats4.htm

https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/30495/25-Eye-Popping-Internet-Marketing-Statistics-for-2012.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet

Szőke telefon bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Sziráki Péter hozzászólása:

    Egész jó CEO! És a fölvezetésben még meg is vagyunk benne örökítve “ippegcsakhogynem” név szerint! Érzek benne némi szimpátiát! Tutira érzem, hiányoznánk, nem lennénk ott “kéretlenül” “mélboxodban” a reggelidnél! No de az, hogy: “összeverődött 40-60 év közötti embertorlódás” azért ez így ebben a formában enyhén szólva is elnagyolt mint a “kőccségvetés” vagy a zOrszágtákolmány”! A felső határ először is pontosan 63! Másodsorban pedig nem morgós, hanem kritikus az a nyugger Akit említeni megtiszteltél! Az alsó határ sem biztos hogy csak 40 év mert egyesek nem vislekednek mindig úgy fiatalos lendületet mímelő hozzászólásaikban!… No de Ők jobb is ha rejtőzködnek! Én bátran aláírom a véleményemet:
    Üdv. Gizátok a várbó!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.