2024. április 26. péntekErvin
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Távközlési „big brother” – reloaded

közzétéve: 2011-07-26 20:38

Az április 25-ei bejegyzésemben írtam a távközlési adattárolási kötelezettségről. Említettem, hogy szükség lesz egy új törvényre. Ennek, úgy látszik, most jött el az ideje. A Távközlési Minisztérium közvitára bocsájtotta az „új” törvénytervezetet, amellyel meg szeretne felelni az EU-s előírásoknak is, és a román Alkotmánybíróság kifogásainak is. Ma egy igazi közvitára is sorkerült a minisztériumban.

Tulajdonképpen az „új” tervezet nem hoz semmi újat, csak egy kicsit pontosabban fogalmaz, milyen adatokat kell tárolni, illetve hogy milyen körülmények között lehet ezekhez hozzáférni a 6 hónapos tárolási idő alatt. Legalábbis ez lett volna a szándék. Az adatokhoz való hozzáférést a régi törvényben egy külön procedúra szabályozta, amely nem volt elég világos. Most a Büntetőeljárás Törvénykönyv alapján történik a hozzáférés, ami lehet, hogy részletesebb, de nem tárgyalja külön ezt az esetet.

Úgyhogy továbbra is vita várható, könnyen megtörténhet, hogy újra alkotmányellenesnek fog minősülni a törvény, az EU újra fenyegetni fog bennünket, és így tovább. Közben az EU is kihoz egy új irányelvet, amelyet talán majd könnyebb lesz „megemészteni”.

Addig is megnyugodhatunk, mert az adatainkat nem csak 6, hanem egy évre is tárolják a távközlési szolgáltatók. Nézzünk meg egy részletes telefonszámlát, és rögtön kiderül, hogy mit tud rólunk a szolgáltató, és azok, akik még hozzáférnek ezekhez az adatokhoz (és akikről nem tudjuk, hogy kik és milyen alapon férnek hozzá).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.