2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Diósi László blogja
  • Bank szektor
  • OTP Románia
  • Vezérigazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Bankok és fogyasztóvédelem és …?

közzétéve: 2013-08-11 17:50

Veress Emőd minden szavával egyetértek, minden gondolatában több tucat kibontandó további szál rejtőzik.

Annyit beszéltünk régebben a különböző kultúrákról, hogy a sikeres népek igazi titka, a pénzügyi kultúra teljesen elsikkadt a sorok között. A kommunista ideológia a pénzügyeket lezárt, egyszerű dologként kezelte, így úgy voltunk a berobbanó kapitalizmussal, mint az indiánok az Európából behurcolt vírusokkal: teljesen védtelenül, felkészületlenül, tudatlanul: kiszolgáltatva. Le is tarolt minket.

A banki hitelek csak egy (de igen jelentős) részét képezik a dolognak Ott vannak az egyéb díjak, kezelési költségek, ott vannak a betétek kamatai is (Romániában például nincs egységesített betéti kamat mutató (ami a hiteleknél a THM avagy DAE) így sokan bedőlnek pl. csábítóan magas kamatoknak, mikor az lehet, hogy csak a lekötés utolsó hónapjára szól, stb.). Az emberek védtelenek a hamis befektetési ajánlatokkal szemben, nem tudják, nem érzik, hogy nagy hozam nincs nagy kockázat nélkül. Így épülhetnek fel újra és újra a piramisjátékok, energiamezőkkel, csoda háztartási eszközökkel, különféle hihetetlen jogokkal és fantasztikus lehetőségekkel tombolnak nálunk sikeresen a Nyugaton már hiteltelen próféták.

De ne álljunk meg itt! Szemmel láthatóan nem úgy takarékoskodunk, ahogy kéne, nem olyan kocsit, lakást, telefont veszünk, amire szükségünk van, nem úgy nyaralunk és nem olyan az esküvőnk, amit megengedhetünk magunknak. Általános kulturális jelenségről van szó, és sajnos a Nemzeti Bankon és a Fogyasztóvédelmen kívül csak keveseknek jutott eszébe, hogy tanítani, oktatni, felvilágosítani kell az embereket a pénzügyi és fogyasztási kultúra területén is. (Na jó, nekünk pl. eszünkbe jutott, és mindenkinek javaslom a www.penzidomar.ro honlap felkeresését, ami pont erről szól.)

Tehát kedves Emőd, tisztelt Szerkesztőség, javaslok egy nagyobb beszélgetést pénzügyi kultúra, bankok, fogyasztási szokások témakörben, biztos érdekes vita kerekedne!

Addig is, had üljek föl egy másik vesszőparipámra. A becsületes fogyasztó legnagyobb ellensége a csaló, és a csalót támogató jogszabályi környezet. A csaló miatt drágább és komplikáltabb a hitel, a víz, a gáz, az RCA, miattuk magasabb az adó és a társadalombiztosítás. De mit lehet tenni, pl. a biztonságosabb hitelezés érdekében?

Széchenyi István 1830. január 28-án jelentette meg „Hitel” című írását, most ebből szemezgetek egy kicsit.

  • „Pénzünk ‘s valóságos tehetségünk pedig addig soha nem lesz, míg a’ Hitel lábra nem áll hazánkban.”
  • „Szoros Hitellel is az egészre nézve csak kevesen buknak el tökéletesen ‘s rövid idő alatt, de annál jobban és szaporábban emelkedik a’ község java ‘s az egész haza dísze.”
  • „ portékák becsesebbre változása végett legkisebbet se tesszük ‘s csak azt várjuk, hogy a’ galamb sülve repüljön szánkba.”
  • „ Mennél több pedig a’ kibújósdi hátulsó kapu, annál nagyobb a’ gondatlanság, szelesség a’ pénzek felvételében ‘s így lassankint annál több a’ rendetlenség, erkölcstelenség…”
  • a’ pör sebesen folyjon”
  • „ az ítélet után mindjárt kezet lehessen tenni a’ vagyonra ‘s birtokra”
  • „ Ha pénzbeli törvényink oly szorosak ‘s kemények volnának, hogy az adós minden bizonnyal előre tudná, ‘majd megveszik rövid úton rajtam, a’ mivel tartozom, akár vagyonomon, akár bőrömön’, – kételkedni se lehet, hogy más érzéssel írná nevét a hitelező-levél alá, mint ma teszi.”
  • „ a’ rendes és becsületes ember jutalmazva, a’ rendetlen ’s csalárd ellenben büntetve lenne”
  • „mily erkölcsi foganatja lehet az adósok ’s rossz vagy éppen nem fizetők pártolásának?”

 

Annyira aktuális a legnagyobb magyar minden szava, hogy az ember el se akarja hinni, hogy ezek a gondolatok 183 éve jelentek meg. Egy biztos, sok előrehaladás az ügyben sajnos nem történt, pedig nagyon nem ártott volna.

Azt pedig egyenesen meg kell követelnünk, hogy az oktatási rendszer a pénzügyi kultúrával kiemelten foglalkozzon, ha nem akarjuk a következő húsz évet is elvesztegetni, mert

„A’ tudományos emberfő mennyisége a’ nemzet igazi hatalma.”

Bankok és fogyasztóvédelem és …? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Sziráki Péter hozzászólása:

    Most azon gondolkodom, szinte rémálom lenne, ha a “haza mai bölcsei” egy ámokfutó “unortodox” idiótára cserélnék le a Haza Bölcsét is! Nem tart nekik semmiből, hiszen az idézeteidet nem hiszem hogy megértik! A hozzáértésed meg már-már büntetendő!
    Gratulálok!
    Sziráki Péter közgazdász, mérnök, (Póstás!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.