2024. április 19. péntekEmma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Diósi László blogja
  • Bank szektor
  • OTP Románia
  • Vezérigazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Románia bizony más

közzétéve: 2013-05-26 20:03

Most, hogy kicsit kevesebbet ijesztgetjük magunkat és egymást a rosszabbnál rosszabb nemzetközi hírekkel (szerencsére igazi, megoldani való probléma azért maradt elég) nem árt kicsit hátradőlni a hintaszékben és visszatekinteni az elmúlt évek hullámvasútjára: hány módja volt a pénzügyi rendszerek, országok csődjének?

Mert a kép bizony vegyes, és azért nem tudtak szegény döntéshozók egy csodaelixírrel minden bajt orvosolni, mert az okok is szerteágazóak voltak. A piócás emberen kívül pedig bizony senki más nem tud hajhullást, bélcsavarodást és körömgombát ugyanazzal a módszerrel gyógyítani (igaz, az ő páciensei is csak az illúzióért fizetnek).

Egy gyors áttekintéssel rögtön tízféle csődhelyzetet különíthetünk el:

1        A túlzott liberalizmus csábítása

A világválságot kirobbantó USA pénzügyi szektor betegsége, ne is ragozzuk tovább. Elég annyi, hogy a szomszédos Kanada jól szabályozott pénzügyi rendszere simán megúszta a válságot csődök, összeomlások, állami mentőövek nélkül. Igaz, mesés profitok és bónuszok se keletkeztek az összeomlás előtt.

A megsértett hitelezési alapelvek (pl. csupán fedezetre adott hitelek tilalma), a a befektetési banki tevékenység és a pénzpiac szabadossága, az ingatlanpiac szárnyalása és a reálgazdaság válsága hazavágta a fél világot

2        A magas hozamok kísértése az euró zónán kívül

Izland. A ciprusi válság előfutára volt, csak helyi pénzzel. A magas kamat britek és hollandok megtakarításait vonzotta tömegesen, amiket ügyesen amerikai toxikus papírokba és kockázatos hitelekbe fektettek egy láthatatlan méretű gazdaság óriásra puffadt helyi bankjai. A rossz befektetések magukkal rántották a bankokat, azok a gazdaságot és a politikumot. Kockázat nélkül magas hozam nincs!

3        A magas hozamok kísértése az euró zónán belül

Ciprus. A magas hozamok, a külföldi (orosz, brit) betétek, a kockázatos befektetési politika (görög állampapírok, ingatlanhitelek), a láthatatlan méretű gazdaság, az óriásira hizlalt bankszektor és az építőipar fontossága a kis gazdaságon belül ugyanaz, mint az előbb, csak a pénznem más: ez már az elméletileg jól szabályozott euró zónán belül történt.

Persze, vannak más faktorok is: alacsony termelékenység, energia problémák, adóparadicsomi státusz, de a lényeg ugyanaz: bankcsőd, ami magával rántja hamarosan a gazdaságot és a politikumot is. Felejtsük el a betétek megadóztatásáról szőtt dajkameséket! Ez klasszikus csőd, ami elvitte a betétesek pénzét.

4        Külföldi forrásokon köldökzsinórján függő bankszektor

Írország. Az építőipar húzta a zöld sziget csodagazdaságát, amit hitelekből finanszíroztak, melyek aránya óriási a GDP-hez képest. A hitelek forrása rövid távú külföldi finanszírozás volt, amit a betétesek kivontak, ezzel az összeomlásba taszítva a bankszektort. Az állam, hogy mentse a bankokat végzetesen eladósodott egy éjszaka alatt, aminek, a nem teljesítő hitelek magas aránya miatt még nincs is vége.

5        Az ingatlanszektor kísértése magas iparági koncentrációval

Spanyolország. Minden az építőiparra épült. A GDP növekedése abból származott, a bankok az építőipari és kapcsolódó cégeket (bútor gyártóktól az ablakkeret-készítőkön keresztül az infrastruktúra cégekig) és ezek magánszemély és céges vevőit finanszírozta, amivel millió eladhatatlan ingatlant sikerült fejleszteni. Az egész nem volt más, mint egy nagy pilótajáték, a Basel II szabályrendszer mélységes megsértésével, gyenge banki tőkehelyzettel, óriási hitel/GDP aránnyal, alacsony termelékenységgel, a közszférában dolgozók magas arányával, nagyvonalú szociális költekezéssel és rekorder ifjúsági munkanélküliséggel fűszerezve. Egy generáció, mire ezt helyrehozzák.

6        Klasszikus túlfűtött gazdaság

A balti államok esete. Az alacsony termelékenységű és gyenge, kis méretű gazdaságokba beözönlő spekulatív tőke túlfűtötte a gazdaságot, ami devizaválságot, munkanélküliséget, és a nem teljesítő hitelek magas arányát okozva összeomlott. Sokkterápiával sikeresen gyógyítható.

7        A gazdasághoz mérten nagy, de nem privatizált bankszektor

Szlovénia. A kis, és alacsony termelékenységű gazdaság növekedését hitelekből finanszírozták. A magas hitel/betét arány, a gyenge tőkehelyzet, a nem teljesítő hitelek növekvő arány az állam eladósodásával betett a gazdaságnak. Megszorításokkal, privatizációval, eszközleépítéssel helyrehozható.

8        Erőltetett külföldi terjeszkedés

Egyes holland, német és osztrák bankok példája. Az alacsony kamaton gyűjtött Nyugat-európai betéteket keleten kihelyezni jó üzletnek ígérkezett, de a célországok válsága, a nem teljesítő hitelek magas aránya és a (fióktelepként működő bankok) magas hitel/GDP aránya veszélyes helyzetet teremtett.

Szerencsére az erős tőkehelyzet, az állami beavatkozás és a kíméletlen költségmegfogás és eszközleépítés megmentette a helyzetet.

9        A jólét hamis ígérete.

Portugália. A szegény ország hitelekkel táplált látszólagos csodagazdasága ingatag talajra települt: leégett, összedőlt és elsüllyedt.

A bankok gyenge tőkehelyzete, a magas hitel/betét arány, a szociális kiadások és a közfoglalkoztatottak magas szintje magas állami eladósodottságot és reálgazdasági összeomlást szült, ami finanszírozási ördögi körbe rántotta a gazdaságot. Hosszú, kínos válság a következménye.

10    És végül: amikor minden rosszra fordul

Görögország. Magas szintű szociális kiadások, a közalkalmazottak legmagasabb európai aránya, gyenge reálgazdaság, eladósodott állam, gyenge tőkehelyzetű de terjeszkedő bankok amik jól bevásároltak magas hozamú görög állampapírokból, alacsony termelékenység, a nem teljesítő hitelek magas aránya és égbe szökő munkanélküliség – Görögország 30 évet csúszik vissza lassan, de elkerülhetetlenül.

 

Hogy lehet/lehetett tehát elkerülni a katasztrófát? Erre olyan országok / bankok voltak képesek amelyek a következő ismérveknek feleltek meg:

  • erős reálgazdaság, erős kis- és közép-vállalkozásokkal
  • egészséges banki mérlegek
  • alacsony eladósodottság és deficit, magas devizatartalékkal
  • egészséges összetételű GDP, kiegyensúlyozott növekedéssel
  • a GDP-hez viszonyított normális/kis méretű költségvetés
  • stabil ingatlanpiac
  • egészséges banki mérlegfőösszeg/GDP arány
  • privatizált, helyi betétekből növekvő bankok (akár nemzetközi tőkével) erős tőkehelyzettel
  • jól szabályozott hitelezési tevékenység, alacsony iparági koncentrációval
  • deviza stabilitás
  • alacsony szintű nem teljesítő hitel arány
  • erős bankfelügyelet

Ezek természetesen csak a legfontosabb ismérvek, és csak a legerősebb országok voltak képesek így stabilak maradni.

Románia azonban nagyon komoly teljesítményt mutathat fel, amivel megközelíti a legfejlettebb országok teljesítményét. A GDP erőteljes (2008-2009 viszonylatában 15 százalékpontos!) visszaesése ellenére stabil maradt és ismét növekedési pályára állt, ami a következőknek volt köszönhető:

  • az eladósodottság és a hiány alacsony szintje
  • kicsi költségvetés
  • privatizált bankszektor, a romániai bankok többsége külföldi tőkével és helyi betétekkel működik
  • a bankok tőkehelyzete erős, hitel/betét aránya jó
  • a hitelek helyi célokat szolgálnak
  • a hitelezés tevékenység kitűnően szabályozott
  • a hitel/GDP arány jó
  • rendkívül erős bankfelügyelet
  • nagy devizatartalék
  • kockázatos termékek tilalma

A romániai bankszektor tehát annyi más országgal ellentétben nem gátja, hanem elősegítője a gazdasági rendszer stabilitásának, de önmagában nem elég a gazdasági növekedéshez.

Rengeteg problémát kell még megoldanunk, amik közül a legfontosabbak a befektető barát környezet újraalakítása, az uniós alapok lehívása, a jogrendszer stabilizálása, az infrastruktúra, a termelékenység, az oktatási, a mezőgazdaság fejlesztése, a gazdaság kifehérítése, a korrupció kordában tartása, a hitelezés biztonságának helyreállítása, és a munkába állók arányának növelése.

Ugye egyszerű?

Románia bizony más bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Sziráki Péter hozzászólása:

    Teljesen rendben van! Tényleg egyszerű!
    Talán az egyetlen szokatlan, hogy érti is amit ír! :-)
    Gazdaság és egyéb politikusoknak ajánlom (népbutítókat, haszonlesőket és korrupt idiótákat kivéve!) hogy minden nap egyszer ezt a bolgbejegyzést olvassák el! Aztán unokáink majd csak kilábalnak a válságokból!

    Tetszik!

    Sziráki Péter

  2. RobGo hozzászólása:

    Tényleg jó cikk, igaz erősen banki szemszögből nézve a dolgokat, de ha a közember szemszögéből nézünk mit látunk? Kb ugyanazt amit Mr Rothschild csinált mikor Napóleon elvesztette a háborút… Megelőzött minden hírvivőt és elkezdte Londonban híresztelni, hogy Napóleon nyerte a háborút, az árfolyamok hirtelen padlót fogtak, így aprópénzért felvásárolta fél Angliát, utána pedig mikor kiderült a turpisság és az árfolyamok újra szárnyaltak a milliárdokból elkezdte finanszírozni az első/második világháborúba kergetett országok hadi-kiadásait, persze jó üzleti érzékkel mindkét térfelet támogatva….
    Kb ez történt most is.. Amerikában elindították a fej nélküli hitelezéseket, amik előre láthatóan bukásra voltak ítélve, a bukás és körülötte csapott médiafelhajtás megrendítette a befektetőket, hirtelen mindenki megijedt, meghúzta a nadrágszíjat, elzárták a pénzcsapot, leállt a “motor” és lepraként terjed a gerjesztett “válság”… Pénz híján az ingatlanárak padlót fogtak, az építőipar szintén haldoklott, magával rántva a többi szektort is, rengeteg munkahely megszűnt, megingott a hit a biztosnak hitt valutában is, a pénzesek elkezdték kimenekíteni a pénzüket, csurig megteltek a svájci bankok, a frank árfolyama pedig, mivel mindenki benne bízott és frankban szerette volna biztonságban tudni a pénzét, az egekbe szökött előrelátható módon. A bankok, mivel nem folyt be elég pénz, “csődközeli állapotba kerültek” és mivel a bankokat “államérdek” megmenteni, állami pénzből feltőkésítették (nyilván meg voltak fizetve érte, hogy ezt tegyék) Persze a bankok és mögöttük az egész cécó kitervelőivel persze előre látták ezt, valamint a frank menedékvalutává előrelépését és nyomott áron svájci frank alapú hitelekkel fűztek be rengeteg embert, utána pedig mesés haszonnal zsebelték be a megemelkedett törlesztőrészleteket… A nemfizetők utáni behajtások/árverezésekkel a válság előtti árakhoz képest bagóért jutottak ingatlanokhoz, felvásárolva rengeteg ingatlant, amit majd ha minden helyrebillen újabb mesés haszonnal fognak továbbértékesíteni…
    Ki járt rosszul? Rosszul járt a bank aki “ráfizetett” a nem fizető hitelekre (aham persze, hogy rosszul járt szegény 😉 ) és itt ne felejtsük el hogy a bankok által kiadott hitelek mögött nincs valós fedezet, hisz a hitelek jelentős hányada átutalás, magyarán átírunk egy számítógépes adatbázisban egy számot, tehát fiktív dolog) aki valóban rosszul jártak itt egyedül a “megfejt” országok, akik ráadásul a bankok számára kiadott feltőkésítő mentőcsomagot hitelekből fedezték hisz minden ország jelentős államadóssággal bír (magyarul a bankvilág adott az országnak pénzt az egyik zsebéből, hogy az állam áttegye a pénzt a bankvilág másik zsebébe, utána pedig szépen kamatot fizessen a tranzakcionált pénzre.. jó mi?) és még ki járt rosszul? az átlag ember, aki a válság miatt elvesztette a munkáját, inflációval nézett szembe, és megnövekedett törlesztőrészletek alatt nyög…
    Mi a megoldás? Nézd meg Izland példáját, igazán tanulságos!
    Azt mondta, figyelj bank adtál 100lejt, visszakapsz 120at de nem többet, így tett a hitelekkel úgy az állami hitelekkel, mint a magánszektor hiteleivel.. úgy kezelte a bankokat mint akármelyik magánkézben levő céget, ha csődbe mész, te dolgod, old meg, nem segítek, mert nincs pénzem, csak tartozásom felétek!…. mi lett? Csődbe mentek a bankok, szépen elhúztak, az angol és a holland állam részben kártalanította szegény konc nélkül maradt bankokat, volt egy pár nap/hét bizonytalanság.. utána talpra állt minden,és most jobban virágzik mint valaha… érdekes nem?

  3. droxin hozzászólása:

    a 8. és 9. pont valahonnan olyan ismerős????

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.