2024. április 26. péntekErvin
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Veress Emőd blogja
  • Üzleti jog
  • Veress Emőd Ügyvédi Iroda,
    Sapientia EMTE
  • ügyvéd,
    intézetigazgató egyetemi docens
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Európai jog Kolozsváron

közzétéve: 2011-05-01 09:37

Május 6-7-én jelentős rendezvényre kerül sor Kolozsváron: Az európai jog aktuális kérdései címmel konferenciát szervez a Sapientia-EMTE Jogtudományi Tanszéke. Ilyen méretű és szakmai jelentőségű európai jogi rendezvényre még nem került sor Kolozsváron.

Kolozsvár lesz a térségben két napig az európai jogi kutatások központja. Ennek két oka is van. Egyfelől jelzi azt, hogy kelet-közép-európai országok csatlakozása után megkerülhetetlen gazdasági, de politikai környezetünk az Európai Unió, amelynek jogrendje mindennapjainkat nem csak befolyásolja, hanem meghatározza. Ezért egyre többet és egyre mélyebben kell az európai joggal foglalkoznunk. Másfelől ez az esemény újabb a Sapentia-EMTE Jogtudományi Tanszéke által szervezett tudományos rendezvények sorában. A tanszék céljai közül máris elérte, hogy létrejöjjön Erdélyben egy olyan jogi tudományos műhely, amelynek – számos területen jelentkező – gyakorlati jelentőségét nem szükséges bemutatni.

Kelet-közép-európa jövőjének, gazdasági fejlődésének kulcskérdése, hogy miként tudunk élni az európai jog által biztosított lehetőségekkel, hogyan tudjuk befolyásolni az európai jogalkotást, hogyan tudjuk sajátos érdekeinket megjeleníteni és érvényesíteni az európai döntéshozási folyamatban. Az egységes belső piac a kelet-közép-európai vállalkozásokat is jelentős előnyökhöz, fejlődési lehetőségekhez kell juttassa, de ez nem működik tudatos gazdasági stratégiák és a vonatkozó európai joganyag ismerete, használata nélkül. A magas szintű európai szakjogi ismeret megkerülhetetlen előfeltétele bármely érdekérvényesítési kísérletnek.

A konferencián az európai köz- és magánjog aktuális kérdéseit tárgyaló előadásokra kerül sor.

Dr. Király Miklós tanszékvezető egyetemi tanár (ELTE, Budapest), az ELTE jogi karának dékánja a szerződési jog egységesítéséről tart nyitó előadást. Vitatott terület, de a belső piac valóban egységes működését kiteljesíteni kívánó tudósok, politkusok szorgalmazzák a szerződési jog közelítését vagy egységesítését.

Dr. Joanthan Tomkin Dublinból, Írországból érkezik Kolozsvárra. Dolgozott az Európai Bíróságon Luxemburgban, jelenleg a Trinity College Európai Jogi Központjának az igazgatója. Az Európai Bíróság közbeszerzési joggyakorlatáról fog beszélni. A közbeszerzés harmonizációs terület: a romániai közbeszerzések is (a belső jogba átültetett) európai jogi szabályok alapján zajlanak.

A szombati plenáris ülésen dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet az uniós alapjogok strassbourgi bíróságon keresztül történő érvényesítési lehetőségeiről fog szólni, dr. Nótári Tamás pedig a szerzői jogok európai kereteiről beszél majd.

Az plenáris üléseken kívül szekcióülésekben is dolgozik a konferencia. Az európai gazdasági jogi szekcióban a versenyjog, a vállalatok letelepedési szabadsága, a határon átnyúló fizetésképtelenség problémáiról értekeznek dr. Tóth Tihamér, dr. Metzinger Péter (aki a társaságok letelepedési szabadásgával kapcsolatos Európai Bírósági Cartesio ügyet is kezdeményezte), dr. Osztovits András és Burián Hunor. Európai gazdasági jogi szekcióra román nyelven is sor kerül, ott is hasonló kérdések merülnek fel, kiegészülve európai adójogi kérdésekkel is, dr. Radu Bugan egyetemi tanár és dr. Ciprian Păun előadásában. A plenáris üléseken elhangzó elődásokat is tolmácsolják román nyelvre. A szervező tanszék a román és magyar jogi tudományosság között “híd” szerepet is el kíván látni.

Az európai közjogi szekcióban dr. Kende Tamás, dr. Drinóczi Tímea és Kokoly Zsolt tartanak előadást. Az európai polgári eljárásjogi szekcióban dr. Kapa Mátyás, dr. Nemessányi Zoltán, dr. Harsági Viktória és Pantilimon Richárd mutatják be kutatásaikat az új, dinamikusan fejlődő, a tagállami perjogot egyre inkább meghatározó területen. Európai büntetőjogi szekcióra is sor kerül, dr. Fábián Gyula, dr. Nánási László és Kádár Hunor olyan témákat érintenek, mint az európai elfogató parancs vagy a tanú- és sértettvédelem.

Mindkét nap kisebbségi jogok és politikák témakörben is lesznek előadások, külön szekció keretében. Alapvetően gazdasági megközelítésben dr. Nagy Csongor István a szlovák nyelvtörvény és a belső piac közötti összefüggéseket tárja fel. Szintén kisebbségi jogi témakörben szólal fel dr. Varga Attila, dr. Tóth Judit és Czika Tihamér. Kisebbségi politikákkal kapcsolatban Toró Tibor, dr. Bodó Barna, dr. Tonk Márton és dr. Murádin János Kristóf tartanak előadást.

Összetett és vitatott kérdéseket feszegető, érdekfeszítő konferenciának ad otthont Kolozsvár. A számos elismert jogtudós, a gyakorló jogászok, egyetemi hallgatók közössége örülhet: az új jogtudományi kutatóműhely, a Sapientia EMTE Jogtudományi Tanszéke aktívan folytatja a nagymúltú kolozsvári jogi oktatás és kutatás hagyományait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.