2022. aug. 13. szombatIpoly
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Veress Emőd blogja
 • Üzleti jog
 • Veress Emőd Ügyvédi Iroda,
  Sapientia EMTE
 • ügyvéd,
  intézetigazgató egyetemi docens
 • >>
ARCHÍVUM RSS

Elhunyt Dr. Lupán Ernő egyetemi tanár, polgári jogász

közzétéve: 2013-01-08 13:00

Dr. Lupán Ernő Kézdivásárhelyen született, középiskolai tanulmányait Nagyváradon végezte. Kolozsváron előbb filozófiai tanulmányokat folytatott, de egy büntetőjogi egyetemi előadás hatására szakot váltott, és 1953-ban jogász államvizsgát tett. Nem sokkal ezt követően a tehetséges fiatal jogászt ösztöndíjjal az akkori Szovjetunióba küldték doktori tanulmányokat folytatni, és ott szerezte meg 1956-ban tudományos doktori fokozatát. Rövid ideig Bukarestben tanított, majd a kolozsvári jogtudományi egyetemi képzésnek lett meghatározó személyisége, sok generáció szigorú, de elismert oktatója.

A rendszerváltás után részt vett a romániai magyar jogászképzés létrehozását célzó erőfeszítésekben. Így szerepet vállalt a Sulyok István Református Főiskolán rövid ideig működő jogászképzés elindításában. Ez a terv Nagyváradon végül nem valósulhatott meg. A körülmények csak 2010-re változtak, amikor a Sapientia EMTE keretében végre elindulhatott az egyidejűleg román és magyar nyelvű előadásokat nyújtó jogászképzés. Lupán Ernő a Sapientia EMTE jog szakjának szakmai támogatója és két évig aktív oktatója is volt. És anyagi támogatója is: 70.000 lejes adományból jött létre, a professzor úr nevét viselő és általa létrehozott alapítvány, amelynek fő célja a legtehetségesebb joghallgatóink támogatása ösztöndíjakon keresztül.

Dr. Lupán Ernő a polgári jog és a szövetkezeti jog neves szakértője volt. Több száz publikációja jelent meg. A publikációinak a jegyzéke, egyszerű felsorolása 12 apróbetűs oldal a 2012-ben, Assentio mentium címmel megjelent tisztelgő kötet mellékletében. 45 könyvet írt. A polgári jog általános részének és a személyek jogának kutatása mellett szakmai úttörő tevékenységet is végzett: nagy szerepe volt a környezetvédelmi jog kutatásának, oktatásának romániai meghonosításában.

Prof. dr. Lupán Ernőt az Egyetemiek Házából kísérjük utolsó útjára, 2013. január 9-én 12,00 órakor.

Elhunyt Dr. Lupán Ernő egyetemi tanár, polgári jogász bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kocsis Sandor hozzászólása:

  Nagyszeru embernek es jo magyarnak ismertem meg. Isten nyugosztalja bekeben.

 2. Török-Illyés Botond hozzászólása:

  Valóban szigorú tanár volt, de igazságos.
  Nyugodjék békében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.