2024. április 27. szombatZita, Mariann
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Túl sok spam!

közzétéve: 2011-09-13 22:44

Olvastam, hogy Romániában az email-ek 85-90%-a spam (levélszemét vagy szemétlevél – mindkettő helyes!).

Ezt mint egyszerű felhasználók, nem vesszük észre, mivel manapság elég jó spam-szűrő programok működnek a számítógépeinken és a az email-szervereken. Nekem például hetente 1-2 eltévedt levélszemetem van. Igaz, azt nem tudom, hogy a szűrő hány jó levelet (nem spam-et) nem továbbít nekem. J Remélem, nem sokat! Viszont azok, akik ilyen szűrőket, szoftvereket gyártanak és működtetnek, naponta látják, hogy mi történik.  És ez az adat is egy ilyen szoftvert gyártó cégtől származik.

85-90 százalék! Szerintem ez rengeteg! Elképzelem, hogyha ezek mind bejönnének a postaládámba, és én kellene kiválogassam minden 10 levélből azt az 1-et, ami nem szemét, elég kellemetlen lenne. Nem is beszélve arról, hogy sok spam vírust is tartalmazhat, vagy egy tudatlan felhasználóból személyes adatokat csalhat ki.

Szóval egy elég súlyos problémáról van szó, ami ellen nem csak technikai eszközökkel, hanem szabályozással, törvénnyel, büntetésekkel is lehetne védekezni. És sajnos ez, ami nálunk egyáltalán nem működik. Ismerem azt a személyt, aki az Informatikai Minisztériumban foglalkozik a spam-es ügyekkel. Igen, egyetlen egy emberről van szó, aki naponta több száz bejelentésre kell válaszoljon. És sajnos, csak illedelmesen tud válaszolni, nincs más mint tennie, mivel a minisztérium nem róhat ki büntetést. Ilyen a jelenlegi törvény… Azzal viszont senki nem foglalkozik, hogyan lehetne ezt a törvényt megváltoztani, vagy, hogy mit tehetne a minisztérium spam ügyben. Véleményem szerint ezzel, és ehhez hasonló dolgokkal kellene foglalkozzon, mint minden féle science-fiction projektekkel, ami még ha technikailag meg is valósul, nem lesz használható (lásd az e-romania projektet/stratégiát).

És ha már itt tartunk, biztos kevesen tudják, mi a spam szó eredete. Idézek Bódi Zoltán Infoszótár című könyvéből, a spam szócikkből:

„A híres angol humorista társulat, a Monty Python 1970-es években bemutatott humoreszkjéig vezethető vissza a spam eredete. A poénnak az a lényege, hogy egy étteremben az étlap minden ételében van spam, azaz húskonzerv, tehát kéretlenül is állandóan visszatér a spam az étlapon. A spam egyébként a legelfogadhatóbb magyarázat szerint az angol Spiced Pork And Ham (fűszeres sertéshús sonkával) kifejezés rövidítése. Funkcionális hasonlóságon alapuló metaforikus névátvitellel kapta a spam az újabb, informatikai jelentését: kéretlenül, e-mailben érkező reklámlevél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.