2024. május 4. szombatMónika, Flórián
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Somodi Zoltán blogja
  • Információs társadalom
  • Matrix Business Consulting
  • Igazgató
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Góbé termék vagy helyesírás?

közzétéve: 2012-11-15 00:01

Nagy örömömre szolgált, hogy az OTP felkért és lehetőséget adott, hogy javasoljak egy olyan civil kezdeményezést, amelynek majd felajánl 500 eurót.

Nagyon sok érdekes kezdeményezés, civil projekt eszembe jutott. Végül, többszörös “szűrés” után kettőnél maradtam. Ezek közül választani pedig a Ti segítségeteket is szeretném kérni.

Az egyik projekt a Góbé termék (www.gobetermek.ro). Biztos sokan ismeritek. A kezdeményezés célja a székelyföldi hagyományos termékek népszerűsítése a vásárlók körében. Góbé terméket vásárolva biztosak lehetünk abban, hogy az “házias” ízű és jó minőségű, ugyanakkor egy picivel hozzájárultunk a térségbeli gazdaság fenntartásához is.

A másik javaslat szintén hagyományhoz kötődik, nyelvi hagyományhoz, de közelebb áll az eddigi bejegyzéseim tematikájához, az internethez. Nap mint nap tapasztalom, hogy az internetes kommunikációban  egyre kevesebben figyelünk a helyes nyelvhasználatra. Ez főleg az iskoláskorúakra jellemző, akik nagyrészt interneten gyakorolják az írást. Ezért az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által szervezett helyesírási verseny (www.aesz.ro/versenyek/) lenne a másik civil kezdeményezés.

A két projektre még visszatérek részletesebben következő bejegyzéseimben. De várom a Ti hozzászólásaitokat is.

Góbé termék vagy helyesírás? bejegyzéshez 13 hozzászólás

  1. laca hozzászólása:

    Mind a ketto eleg fontos de szerintem a gobe termekre szavaznek , remelhetoleg a minoseg nem romlik idovel es valaki figyeli is ezt.

  2. Pap Tünde hozzászólása:

    Én a második javaslatot támogatnám, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által szervezett helyesírási versenyt, mert egyetértek veled abban, hogy jobban oda kell figyelni az iskoláskorúak helyes nyelvhasználatára, helyesírására.
    Ne feledjük, hogy “… nyelvében él a nemzet”

  3. Timi hozzászólása:

    Egy helyesírási versenytől sajnos az átlagdiákok helyesírása nem fog javulni. Fontos megerősíteni persze azt a néhány kivételt, versenyekre járatni, díjazni, motiválni, de azt hinni, hogy iskolánként számolva néhány gyerek példája befolyásol majd egy egész generációt, nagyon nagy naivitás… Szerintem. Inkább tehát a helyi termékeket támogassuk, de azzal a feltétellel, hogy a maguk részéről a góbé termelők fogadjanak fel néhány lelkes, helyesen író helyi középiskolást, és minden termékleírást, címkét, reklámtáblát stb. korrektúráztassanak ki megjelenés előtt :)

  4. Csonta Réka hozzászólása:

    Én is az AESZ programjára szavazok. Ha annyit elérnénk,hogy a fészbúkozó tizenéveseink megtanulnák az általuk napjában körülbelül százszor használt két ige helyes alakjait, az komoly siker lenne.
    Szeretném, ha nem jönne szembe velem több *mond a mondd helyett, *küld a küldd helyett és a kedvencem: *ozd meg! :(

  5. admin hozzászólása:

    Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! Nehéz lesz dönteni, de nem baj, ez a szép benne! :)
    Nagyon tetszett a Timi javaslata, nem rossz ötlet megpróbálni összekapcsolni a kettőt! Mert ugye nem szép dolog helytelenül írni a góbé termékekre, de góbé finomságok nélkül is nehéz helyesen írni (éhes hassal). :)

  6. Borsos Tünde Krisztina hozzászólása:

    Szerintem az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségét kéne támogatni, mert nekik a legnagyobb (vagy talán egyetlen) pénzforrásuk a különböző pályázati kiírások, melyek az utóbbi években egyre fogynak, míg a Góbé termék egy kereskedelmi projekt.

  7. Voros Alpar hozzászólása:

    Egyetértek Borsos Tündével.

  8. gz hozzászólása:

    Sziasztok!

    1 A Góbé termék az egy kereskedelmi márka. Azt támogatni, 500 Euróval egyrészt fölösleges mert alapból egy üzletileg jövedelmező ügyről beszélünk. Másrészt nevetséges, mert a tulajdonos üzletláncnak, a több mint száz Góbé termékből 1 en is több jövedelme van havi szinten, mint a felajánlott díj. Ami egyébként rendben is van.
    2. A helyesírást valóban érdemes támogatni. Rá is szorul (sajnos). Pár diák, nagyobb hasznát venné az 500 eurónak, mint Hargita megye piacvezető kereskedelmi társasága.
    3. Valóban az lenne a salamoni döntés, ha a Góbé termékek előtti tisztelgés mellett, a helyesírók kapnának céltámogatást arra, hogy a Góbé termékekre összetétel szöveg fordítást készítsenek. Mert jó, hogy a mieink gyártják, jó, hogy a mieink forgalmazzák és a mieink fogyasztják (parafrazálva a termék mottóját) de a megnevezésen kívül nem sok infó van a cimkéken a mieink nyelvén.

    Szóval legyen egy összetett, megosztott és egyben mindkét felet helyzetbe hozó díj!

  9. góbé hozzászólása:

    Nem lehetne, hogy még ad 500 eurót a zOTP s nem kell választani? Én a Góbénak adnám.

  10. admin hozzászólása:

    Nem teljesen értek egyett azzal, hogy a Góbé termék önmagában profitorientált. Én civil ügyként fogom fel, nem kereskedelmi tevékenységként. De erre még visszatérek részletesebben egy bejegyzésemben.

  11. Tosa hozzászólása:

    Gondolkodas nelkul gobe termekek mellett teszem le a voksomat. Ugy erzem jobb ha a kistermelok profitalnak belole. Hatvanyozottan tobb embernek javulhat az elete az altal hogy az termekuket ismertebbe tesszuk. En voltam magyar helyesirasi versenyen, de oszinten oda csak a legjobbakat vittek el, akik eleve helyesen irnak. Tehat a jobbak merik ossze tudasukat, a gyengebbek tudasa semmivel nem gyarapodott, hiaba a jo szandek…

  12. Andi hozzászólása:

    Én is határozottan a Góbékra szavazok. Fontosabbnak tartom a helyi (lehetőleg egészséges) termékeket, mint a nyelvápolást és helyesírás (csak hosszan tudom megindokolni, úgyhogy ide most nem írom le, de szólj aha érdekel :) ).

    Engem is zavar, ha valaki nem ír helyesen (legjobban az zavar amikor én nem tudom, hogyan kell valamit leírni :) ). De sosem tudtam értékelni magukat a helyesírási szabályokat. Nagyon sok logikátlan, de ahol még van is logika, felesleges bonyolítás. Sokkal értelmesebbel és hasznosabbal is lehetne foglalkozni mint megtanulni azt hogy mit írunk j-vel és mit ly-vel. Ha egyszerűbb lenne a nyelv, sokkal többen írnának helyesen :).

  13. Zoli hozzászólása:

    “Nem teljesen értek egyett azzal, hogy a Góbé termék önmagában profitorientált. Én civil ügyként fogom fel, nem kereskedelmi tevékenységként.”

    Ez így lenne, ha a márkát egy alapítvány kezelné. De amíg egy profitorientált cég kezeli a kőkemény 20-30 százalékos árrésével, addig szerintem csak az egész egy civil ügynek beállított üzlet, ahol – 500 euró ide, 500 euró oda – a kistermelő húzza a rövidebbet.
    De ha már kereskedelmi alapon kezelik, odafigyelhetnének a minőségre is, ami enyhén szólva is ingadozó: most már eljutottak odáig, hogy hírhedten rossz termékeket (pl. házicsokira egyáltalán nem emlékeztető E..-I.. valami) Góbé köntösbe burkolva árulnak – ez szintén nem tesz jót a márkának.
    Szerintem ez a Góbé inkább egy rossz vicc, mintsem a vidéket megmentő kezdeményezés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.