2024. április 30. keddKatalin, Kitti
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Civilizáció mutatta meg magát a kolozsvári utcákon

közzétéve: 2012-10-25 16:43

Lefulladt a pirosnál egy 2-es Golf a román színháztól a Hajnal negyed fele tartó négysávoson még lent, ahol a Baba Novac van, meg ahol a katedrális csonka kontűrje látható.

A Golf lefulladt, a kis furgon mögötte türelmesen állt, én is a sorban egy szétrepedt kipufogós Logannal. Mögöttem szintén egy Dacia, még két másik kisautó és egy 35-ös fehér busz.

A Golf nem indult, a zöld ismét pirosra váltott, csend maradt, egy dudaszó sem hangzott el. Nem lehetett kipattanni a másik sorokra, mindenhol autók jöttek.

Aztán odajött a rendőr a kereszteződésből, megkérdezte a golfostól, mi a gond. Kiszállt a furgonos is, lelépett két gyalogos az útról. A rendőr, a furgonos, a két gyalogos csendben átlökték a szélső sávra a Golfot, amelyik benyomta a vészjelzőt és ott maradt veszteg. Közben ismét zöld lett, a furgonos visszazötyögött az autójához, beült, a mellettünk levő sorok már ismét haladtak, aztán késve mi is átkecmeregtünk a második zöldön. Továbbra is dudaszó nélkül. Még a 35-ös sem, pedig annak olyan ijesztő dudája van.

Meg kellett csípjem magam. Ez tényleg megtörtént Kolozsváron? Ma, október 25-én, csütörtökön megtörtént. Lehet, hogy mégis változunk?

Civilizáció mutatta meg magát a kolozsvári utcákon bejegyzéshez 9 hozzászólás

  1. Divass hozzászólása:

    Kolozsvár lassan visszatér egykori színvonalához. Majd várom a hasonló hangvételű cikket Bukarestből :) ha megérem…

    • cs. hozzászólása:

      Ezt a bejegyzest jol esett olvasni!

      Tegnap en is csodalkoztam, mikor Bukarestben, a forgalmi kaosz kozepen, nem mentem at a piroson (!), es senki nem dudalt (!?) (kozben a masik ket sav haladt, majd 5 meterrel elobb, az utkeresztezodes kozepen megalltak…)

      Sajnos messze vagyunk meg attol a bizonyos civilizaciotol…

    • Zoli hozzászólása:

      Én is tapasztaltam ilyet, mégpedig Bukarestben. Itt is sokat változott a helyzet, csak 2005 óta is, mióta van “szerencsém” figyelni.

  2. BT hozzászólása:

    Nekem nem ez a tapasztalatom. Egyre több autó, egyre több türelmetlen sofőr. A leírt eset tényleg meglepő, de sajnos nem ez az általános tendencia. Engem két napja egy taxis fenyegetett meg, hogy mindjárt kiszáll az autóból és jól megver és talán a kocsimat sem fogom sértetlenül megtalálni másnap reggelre. A taxis meg volt állva egy utcában, amelynek két oldalán autók voltak leparkolva, egy kliens szállt ki belőle. Türelmesen vártam míg a kliens fizet és kiszáll. Viszont miután ez megtörtént a taxis nem indult el és nem is húzott félre, pedig lett volna helye. Bekapcsolta a vészjelzőt, mintha ezzel minden meg lenne oldva. Fenntartotta a forgalmat. Rálámpáztam, vártam, rálámpáztam. Erre a középső újját mutogatva jelzi, hogy menjek tovább. Csak centizve lehetett elhaladni mellette. Nekem sem kellett több, megálltam mellette, ablak le, és megdícsértem az édesanyját. Tovább haladtunk. Egyszer csak a taxis megjelenik a hátam mögött, rámlámpáz, beelőz, fékez, megáll. Én ismét elmegyek mellette, de újból eljátsza ugyan ezt. Nagy nehezen hazaérkeztünk, de rá egy percre a taxis ismét megjelik, megáll mellettünk és szebbnél szebb szavakat ordít. Megjegyezte, hogy vele két ilyen senkiházi ne merjen kikezdeni, mert ő igazán megteheti, hogy reggelre az autónk nem lesz sértetlen. Civilizáció!

    • xy hozzászólása:

      Az ilyent fel kell jelenti a rendőrségen. Én már jelentettem fel taxist, s nagyon korrektül járt el a rendőrség. Illetve a társaságnál is panaszt kell tenni.

      • BT hozzászólása:

        Köszönöm szépen a segítséget! Igen, erre már én is gondoltam, de mivel az otthonunk előtt álltunk meg, és látta, hogy hol lakunk, ezért inkább ez esetben úgy láttam jobbnak, hogy nem teszek feljelentést, félve attól, hogy összetöri az autómat.

        • Áron hozzászólása:

          Azon nyavalyogsz, hogy egy veszekedésből nem te kerültél ki győztese. Akkor hibáztál, amikor káromoltad. Próbáld meg – a cikkíró szavávval – civilizáltan kritizálni, mégha ő sérteget is, akkor nem kell majd veréstől tartanod. Erkölcsileg csak így győzhetsz. Persze ez nehéz és legtöbbször, a hormonok hatására, szinte lehetetlen, de amíg kezet nem emel rád vagy nem sért meg személyesen, az egyetlen járható út.

  3. maxxx hozzászólása:

    en azert nem vagyok ennyire derulato, vajon nem azert viselkedett a jonep, mert rendor volt a kozelben?

  4. Áron hozzászólása:

    A cím nem magyarul íródott. Civilizált viselkedés példája stb, jobb lenne. A mutatta meg magát szószerkezet hagyományosan egy németesítő nyelvhiba, de nálunk természetesen a román nyelv hatására van jelen. A magyar nem kedveli a passzív szerkezeteket. Ugyan nyelvtanilag nem hibás, de magyartalan. Aki ennyit ír, vigyázzon erre.
    A cikk több más mondata is hasonló nyelvi gondokkal küzd. Ahol a Baba Novac van, ez hihetetlenül monostori. A BN szobor előtt, közelében, ahol a szobor áll stb.
    Mellesleg a cikk tartalma érdekes, és részben releváns illetve valós, a sofőrök valóban civilizálódnak. Persze általánosítani nehéz, de van egyfajta átlag – az év, a nap és az időpont és a helyszín is beleszámít – ami valóban a javulás jeleit mutatja. Az ok amúgy nem föltétlenül a civilizáció (ez eléggé elavult terminus, a magyarok és az erdélyi románok kommunizmusból átmenekített, inkább a kilencvenes években dívott kritikus toposza a romániai társadalom ellen) az ok, hanem a puszta pragmatizmus: egyfajta kölcsönös türelem nélkül a mai forgalomban lehetetlen volna épeszűnek maradni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.