2024. május 3. péntekTímea, Irma
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Bethlen Gábor Alap 2012-es kiírások (hova lett 600 millió?)

közzétéve: 2012-03-21 15:02

Megjelentek a Bethlen Gábor Alap kiírások. Úgy tűnik, tavalyhoz képest idén 600 millió forinttal kevesebbet fordítanak a nyílt pályázati támogatásokra.

Tavaly ilyenkor két pályázat jelent meg, egy nyári programokra és egy a nem nyáriakra. A különbség az volt, hogy akkor 400 milliót különítettek el azokra a projektekre, amelyeket szeptember 30-ig meg kellett valósítani, 600 milliót pedig a későbbiekre, azokra, amelyek legkésőbb idén az év első negyedében kellett lejárjanak. Azonban idén nem szerepel ez az elkülönítés, hanem mindössze egy globális 400 millió forintos keretösszegre írtak ki pályázatot Budapesten, a központi keretben. A tavaly még a Provdentia KFT által lebonyolított kisösszegű pályázati felhívás viszont változatlanul idén is meghirdetésre került.

Úgy gondolom, nem ártott volna valamit kommunikálni erről a csökkenésről, hiszen a magyar kormányzat két éve zászlajára tűzte a nemzetpolitikát, minden a nemzetpolitikáról szól, amikor határon túli ügyek vannak terítéken. Sajnos csak találgatásokba tudok merülni, amikor azon gondolkodom, hova lett a fennmaradó 600 millió forint. Vagy teljesen eltűnt ez a rész a válság miatt, vagy valamilyen normatív célra szánják, vagy átcsoportosították valamilyen más nemzetpolitikai ügyre. Viszont azt hiszem, nehéz elmagyarázni azt a pályázóknak, hogy a keretösszeg 60%-kal csökkent, de azért tessék pályázni, mert végső soron ott van 400 millió, az sem semmi.

Az viszont pozitívum, hogy a kiírás sokkal hamarabb megjelent, mint tavaly.

Bethlen Gábor Alap központi kiírás – 400 millió forint

Erdély, Felvidék, Vajdaság és Kárpátalja esetében 600.000 Ft – 5.000.000 Ft közötti összeg igényelhető a központi kiíráson, egy kategóriában pedig (média) civil szervezetek mellett gazdasági társaságok is pályázhatnak. Működési költségre a teljes összeg legtöbb 25%-a kérhető.

Ha azzal számolunk, hogy Erdély mintegy 40%-ban részesül és az átlag támogatási értéke 1,5 millió forint körül mozog, akkor a romániai nyertes pályázatok száma mintegy 150-170 lesz.

A projektek időtartama

Egy-egy projekt időtartama bele kell férjen a 2012. március 9. – 2013. február 28. időszakba.

Bethlen Gábor Alap erdélyi kirendeltség – 84 millió forint

Tavaly óta létrejött a Bethlen Gábor Alap erdélyi képviseletének intézményes formája is, így a 600.000 forintnál kisebb, de 100.000 forintnál nagyobb összegű támogatásokra immár náluk lehet pályázni (Ez a romániai kiírás). A keretösszeg 84 millió forint, ez tavalyhoz képest 2 millió forinttal több.

Számítások szerint mintegy 160-200 pályázat részesül majd támogatásban.

Elő- vagy utófinanszírozás

A másik változás a tavalyi évhez képest, hogy a támogatás nemcsak elő- hanem utófinanszírozású is lehet. Jelenleg ezzel kapcsolatosan további részlet nem található, az valószínűleg erdeményközlésnél vagy szerződéskötésnél derül majd ki pontosabban.

Határidő

Április 10, postabélyegző dátuma. Online leadás esetén pedig ugyanaznap 12 óra, de csak a központi kiírás esetében. A romániai kiírás csak a nyomtatott leadást teszi lehetővé, erre külön online kitöltőprogramot kell használni, majd ebből lehet a pályázatot kinyomtatni.

A tanácsom az, hogy a budapesti leadású pályázatok esetében a pályázó online leadást használjon. A déli 12 óra egyben azt jelenti, hogy ha valaki ezt lekéste, este 8-ig még mindig rohanni lehet a postára, hogy nyomtatott formában lehessen a pályázatot elküldeni. Jobb helyeken későbbig is van nyitva posta (Magyarországon), szóval a lehetőségek adottak.

Értékelési kritériumok

Tartalmi

A projekt céljai a helyi/regionális probléma megoldására irányulnak és a helyi feltárt szükségletekkel összhangban vannak.

A projekt céljai és részcéljai egymásra épülnek és elérhetőek, projekt tervezett tevékenységei összhangban vannak a projekt céljaival.

A pályázó szervezet igazolt helyismerettel, legalább egyéves tapasztalattal rendelkezik a projektben megnevezett szakmai/földrajzi területen, a projekt megvalósításakor biztosítja a helyi szakemberek bevonását.

A vállalt tevékenységek a pályázatban leírtak alapján szakmailag megalapozottak, átgondoltak és megvalósíthatók.

A projekt számol a megvalósítás során fellépő esetleges kockázatokkal és azok kezelésére intézkedéseket határoz meg.

A projekt vállalt, számszerűsíthető eredményei reálisak és megvalósíthatóak

A projekt megvalósítói releváns tapasztalattal bírnak a projekt megvalósítása szempontjából.

Pénzügyi

A szöveges indoklás alátámasztja a részletes költségtáblázatban tervezett összegeket.

A tervezett kiadások a projekt megvalósítása szempontjából indokoltak.

A pályázó által benyújtott költségvetés összhangban van a vállalt szakmai feladatokkal.

Egyéb

A pályázat kellően kidolgozott, felépítése logikus, elemei között követhető tartalmi összefüggés van.

A projekt ütemezése világos és megvalósítható.

A tájékoztatás biztosítása érdekében megfelelő tevékenységeket terveztek ahhoz, hogy a projekt eredményei szélesebb körben is ismertté váljanak.

Sajnos pontszám szerinti kritériumrendszert nem találtam.

Ütemezés, végrehajtás

Eltérően egyes romániai pályázati rendszerektől a Bethlen Gábor Alap nem tett közzé pályáztatási naptárt, így szintén csak előző tapasztalatok és becslések alapján az eredményhirdetésre május 20-31. között kerül majd sor, tehát június végéig várható szerződéskötés a nyertes pályázatok esetében. Szintén tavalyi tapasztalatra alapozva az első kifizetések júliusban kezdődhetnek el, viszont kérdés marad, hogy milyen mértékben lesznek elő- vagy utófinanszírozottak a pályázatok, emiatt megtörténhet, hogy a kifizetések tova 2013. április-májusban fejeződnek majd be.

Bethlen Gábor Alap 2012-es kiírások (hova lett 600 millió?) bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. sandor hozzászólása:

    Ha jól értettem az nyilvánosság elől ‘eltűnt’ pénz, jó része a ‘nemzeti jelentőségű intézményeknek’ minősítetteknek megy, mind pl. Kallós Alapítvány, szamosújvári szórványiskola építése, stb.
    Persze akkor is jelentős pénzkivonás történt, mert 2011-ben még rengetegen kaptak pénz pályázatok kívül, külön kormányhatározatokkal, vagy az Országgyűlés Hivatalától. Idén ezek a források úgy tűnik megszűntek. Tehát van pénzkivonás, de nem onnan és nem annyi + a nyilvánosan megpályázható pénzek erőteljesen csökkentek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.