Farkas András blogja
  • Menedzsment
  • PONT
  • Fejlesztési szakértő
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Waze, amikor a kollaboráció felülkerekedik

közzétéve: 2014-07-25 13:54

Szeretem a Waze-t, pedig nekem új játékszer. A Waze (úgy tudom, van egy olyan román fejlesztés is, hogy Colegu’) tulajdonképpen egy sofőrök (vagy utazók) közössége, ahol a felhasználók online rendszerben vezetik be, hogy éppen rendőrt, balesetet, építkezést, dugót vagy bármi más incidenst láttak az utakon. A hálózat nemzetközi, így bárhol beléphetsz.

A Waze nyílt együttműködésre, bizalomra alapoz, hiszen a mások által nyújtott információra épít. Ebben, akárcsak minden más tartalomban (lásd Wikipédia) mindig nagyobb hibahatár van, ráadásul ebben az esetben az információhalmaz dinamikusan változik. Az információ annál egzaktabba, minél inkább megvan a kritikus tömeg (a nappali, gyakran használt úrszágúti esetek sokkal relevánsabbak, mint egy olyan helyé, ahol például nincs jel). Mégis azt merem állítani, hogy az egyik leghasznosabb tömegalapú, kollaborációs hálózat, és remélem, minél jobban elterjed a közeljövőben.

Például az Index rendszeresen közöl cikket a Waze közösség jelentései alapján. Itt van egy Index jelentés arról, amikor vasárnap délután az M7-es a Balaton felől Budapest fele bedugul.

Waze szitu Erdélyben, realtime

Az illusztráción rendőröket, incidenseket de wazereket is láthattok. Ennél sokkal többen vannak a rendszerben, de nem mind publikusak. Ha pedig közelítesz (mikor autózol, az applikáció a közvetlen környezetedet mutatja), akkor természetesen nincsenek számok, hanem minden elem külön is megjelenik.

Múlt szerdán reggel Kolozsvár dugult be jelentősen, nem tudni, miért. A Waze valósan mutatta meg, hol vannak a legnagyobb dugók vagy lassú menetidők, és mivel éppen Zilah fele kellett kikecmeregjek a városból a Hajnal negyedből, legalább 15-20 percet megspóroltam pusztán a többi autós jelentése alapján.

Amit nagyon szeretek benne, hogy apró játéklogikára alapuló (gamification) és hangulati elemek vannak benne. Tegnap egyszerűen happy, míg ma reggel geek voltam. Egyben azt is látod, a többieknek milyen hangulata van.

Barátokat is láthatsz a rendszerben például úgy, hogy a Waze kontodat összekötöd a facebook-kal. Természetesen, lehetsz láthatatlan is benne úgy, hogy közben leadod az információkat a rendszernek, de mások nem látnak. Viszont ha látható vagy, lehet, hogy éppen a rég nem látott baráttal futsz szembe egy országúton és megálltok egy kávéra. Vagy csak éppen baráti alapon dudálsz a szembejövő ismerősre virtuálisan, szintén a rendszerben (teljesen mindegy egyébként, egy másik országba is átdudálhatsz, ha úgy szottyan kedved). Viszont ha a GPS-ed aktív, a rendszer nem engedi, hogy pötyögj az ismerősnek (mondván, úton vagy, ejnye-bejnye), illetve ha több mint egy percig állsz egy helyben, megkérdi, nem lehetséges, hogy véletlenül dugóba keveredtél? S ha igen, nem jeleznéd a többieknek is?

Felmerülhet a kérdés, hogy a Waze segítségével kikerülöd a büntetést gyorshajtásért, mert előre tudod, hol a rendőr vagy a radar és tulajdonképpen ez nem jó a közúti biztonságnak. Erre a válaszom egyszerű: a rendőrök a radarozással elsősorban megelőző cselekedetet hajtanak végre, és ezt tényeg így gondolom még a román rendőrök esetében is. Aki sokat jár országúton, tudja, hogy a rendőröknek szokásaik vannak és szoktatják az autósokat is: például fél évig addig erősködnek egy helyszínen, míg az autósok ösztönösen akkor is lassan fognak menni azon a szakaszon, mikor már a radarozásról a rendőrség ott le is szokott. A feleki hegy Kolozsvár mellett szerintem egy ilyen példa (a tordai oldalán), de a szászfenesi forgalom is jelentősen megszelídült az utóbbi években éppen azért, mert a rendőrök kitartóan a zónában vannak. A hajnal-monostori bekötő útra pedig egy hónapra erősítettek rá újból, biztos sok lehetett a baleset.

Ez a logika alapján, mikor meglátod a rendőrt a Waze-en, ugyanúgy lassítani fogsz. Mi több, mivel mindig ott van annak az esélye, hogy egy rendőr pozíciója még nincs a rendszerben, te leszel az első, aki bejelölöd, a megszokott helyeken így is úgy is lassítani fogsz.

Külföldi területen még sok pénz az adatforgalom, de a Roaming Free Day közeledtével (2015. decemberétől eltűnnek az EU-s roaming díjak az adatforgalom tekintetében is) már akár Németországban vagy Portugáliában is aktív Waze-elők lehetünk.

És így, egy „croudsource” logika alapján működő megoldás mindannyiunk dolgát segíti. Úgyhogy csak azt tudom ajánlani minden okostelefonos androidos-windowsos-ios használónak, pattanjon be.

Kicsit az az érzésem a Waze-ben, hogy a jó felülkerekedik. Jó emberek megosztanak egymással információt, mert úgy gondolják, ezzel segítenek a többieken. Cserében vissza is kapnak valamit, de mégis így érzem, a jó benne az, ami az igazán erős.

 

Waze, amikor a kollaboráció felülkerekedik bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Laci hozzászólása:

    Az egyik leghasznosabb app, amit valaha használtam.
    Egyszer összeszámolom, hogy mennyi időt és pénzt takarított meg számomra, de az a gyanúm, hogy sokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.