2021. október 18. hétfõLukács
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%
Potozky László blogja
 • Környezetvédelem & civil szféra
 • Polgár-Társ Alapítvány
 • Igazgató
 • >>
ARCHÍVUM RSS

Rombolva építik Székelyföldet

, ,

közzétéve: 2015-04-14 21:14

Az utóbbi időben úgy tűnik, mintha mifelénk, Székelyföldön egyes intézmények és hatóságok hadat üzentek volna természetes folyóvizeinknek. Csak kapkodjuk a fejünket, törpeerőművekkel végeznek ki bővizű hegyi patakokat, míg máshol a múlt század ötvenes éveit idéző és a legtöbb esetben ésszerűtlen és sokszor szükségtelen mederszabályozási munkálatokkal tesznek tönkre értékes folyóvizeket, élőhelyeket. Már a védett területek sem védettek, fabatkát sem érnek a törvényes előírások, ha helyi döntéshozóinknak úgy tartja kedvük, hogy – akár fittyet hányva  azokra fránya törvényekre –, nekiessenek a folyóvizeinknek. Az eljárás a következő: az egyik intézmény engedélyezi, egy másik leszerződi és felügyeli a visszafordíthatatlan és törvénytelen természetrombolást. Ha netán valaki észleli és jelzi a törvényszegést, a harmadik, a kivizsgáló hatóság feltárja, megállapítja a törvénytelenséget, mi meg várjuk, hogy milyen lépéseket fog tenni, hogy a további rombolást megakadályozza, és hogy érvényt szerezzen a törvényeknek.

A legelkeserítőbb a romboláson túl az, hogy sok esetben mindezt a közösségek, civil szervezetek és a védett területek kezelőinek meghallgatása nélkül teszik. Az eredmény: a nemrég még bővizű és gazdag élővilággal rendelkező folyóvizeink, mint például az Úz, a Vargyas, a Kászon, a Nagy-Homoród, vagy a Nyárád, bizonyos szakaszokon szomorú és üres fantomvizekké alakultak.

És itt van a legújabb, a Kis-Homoród esete. Ezt is nekiláttak tönkretenni nagy hévvel,  a törvényes előírások megkerülésével.  A történet a következő:

1.  Az Olt Vízügyi Gondnokság 2012-ben a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől kérelmezi a környezetvédelmi engedély kibocsátását mederszabályozási munkálatokra a Kis-Homoród mentén. Natura 2000-es, védett területről lévén szó a Környezetvédelmi Ügynökség a törvénynek megfelelően eljárva döntést hoz, mely által az engedély kibocsátását egy természetvédelmi tanulmány, illetve a védett terület gondnoka által kiadott belegyezéstől teszi függővé. A Vízügyi Gondnokság ennek az előírásnak mindmáig nem tett eleget, annak ellenére, hogy intézményként a Környezetvédelmi Minisztérium alárendeltségébe tartozik, és a vizek védelmével is kellene foglalkoznia ahelyett, hogy korszerűtlen árvízvédelmi megoldásokkal ilyen mértékű természetrombolást idéz elő. Hosszú ideig nem értettem, melyek azok a szakmai szempontok, amik alapján ilyen megoldások mellett döntenek. Aztán több esetben hallottam már az ország különböző részeiről (sajnos máshol sem jobb a helyzet) az ehhez hasonló kezdeményezések kapcsán a legfontosabb vízügyi varázsérvet: „Van pénz, el kell költeni.”

2. Hargita Megye Tanácsa sürgősségi építkezési engedélyt állít ki a munkálatok elkezdésére. Az mindmáig rejtély, hogy miért volt szükség sürgősségi engedélyre. Az is, hogy miért adták ki az engedélyt környezetvédelmi dokumentáció nélkül. És tette mindezt az a Megyei Tanács, amelynek elnöke választások idején illetve a választások közötti időszakokban is nagy előszeretettel és gyakorisággal  ismételgeti , hogy „Székelyföldet építünk”. Valószínű, a Megyei Tanács háza táján a természetpusztító kezdeményezések engedélyezése is része a Székelyföld építésének. Végül is építkezési engedélyt bocsátanak ki. Természet- és tájromboló építkezésre.

3. A Vízügyi Gondnokság által megbízott cég nekilát a mederszabályozásnak a homoródkarácsonyfalvi szakaszon, és tizenöt méter szélesre és legalább négy méter mélyre vájja ki patakmedret. A fákat, bokrokat gyökerestől tépi ki, és teljesen kiírtja az illető szakasz élővilágát.  A látvány lesújtó.  Többek közt hódok, jégmadarak, valamint más védett és értékes fajok is áldozatul esnek a féktelen rombolásnak.

4. A rombolást látva jómagam és jónéhány más civil szervezeti képviselő beadvánnyal fordulunk a helyi, illetve az országos  Környezetvédelmi Őrséghez, és az ügy kivizsgálását illetve a munkálatok leállítását kérjük.

5. A Környezetvédelmi Őrség kiszáll a helyszínre, megállapítja és jegyzőkönyvbe veszi a   törvénysértéseket. És egyelőre ennyi. A munkálatok még nincsenek leállítva, a felelősök még nincsenek elővéve.

Seb tátong a tájon, az élővilág megsemmisítve. Vajon meddig lehet még feszíteni a húrt a természettel szemben?

Végezetül ki szeretném hangsúlyozni, nem vagyok az esetleges árvízvédelmi munkálatok ellenzője ott, ahol ezek szükségszerűek. A módszerekkel és az eljárásokkal van gondom. Jó volna kitekinteni más országok folyóvíz-menedzsmentjére is, ráeszmélni, hogy léteznek környezetbarát megoldások, hogy máshol az ilyen jellegű agresszív beavatkozások fel sem merülnek, sőt, a folyamatok fordítottak, a múlt ilyen jellegű tévedéseit, túlkapásait korrigálják modern megoldásokkal.

Ezért is felfoghatatlan és elfogadhatatlan számomra, hogy egy Európai Uniós tagországban, amelynek elvileg jogállamnak kellene lennie, megtörténhet az, hogy az állam egyes intézményei nem tartják be sem az országos, sem az uniós törvényeket, sőt összehangoltan együttműködve hágják át az előírásokat. És közben szédítik a polgárokat, hogy építik Székelyföldet.

Igen, építik: rombolva.

Dr.Szabó József fotója

Dr.Szabó József fotója

Rombolva építik Székelyföldet bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Lorant hozzászólása:

  A szuksegesseg nem tema, aki elfelejtette, nezze meg az alabbi fotokat:
  https://www.lovete.ro/index.php/hu/hirek-esemenyek/311-arviz-loevete-hataraban

 2. dr. Győrffy Éva hozzászólása:

  STOP a természet rombolásra ! Miért lehetséges mindez !?

 3. Becsi Gyöngyvér hozzászólása:

  Sajnos sokszor túl késön értesülünk az eseményekröl, és mit lehet tenni az ilyen szörnyüségek megakadályozása érdekében???

 4. Zsigmond Enikő hozzászólása:

  Az Uz völgye és a Vargyas patak tönkretételének én is szemtanúja vagyok, mindkettőt végig jártam. Csak a felháborodás és döbbenet tud megfogalmazódni bennem. Teljesen egyet értek Potoczky Lászlóval – ez a helyzet tarthatatlan. De talán, ha többen nyilvánítanánk véleményt, sikerülne meggátolni a további “folyószabályozások” kivitelezését, amelyek valójában a pénzmosásról szólnak. Remélem a korrupció ellenes bizottság egyszer csak erre is felfigyel, miután végzett a “csillaghullással” !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.