K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Hogy látja a vásárlás jövőjét a Google Magyarország igazgatója?

közzétéve: 2019-06-18 16:00

A segítségnyújtás a vállalatok növekedésének új frontvonala. Ebben az új korszakban egyre igényesebb és türelmetlenebb fogyasztóknak kell hasznos és értékes pillanatokat szerezni, és az is rendkívül fontossá vált, hogy legyünk elképesztően gyorsak. A weboldallátogatások 53%-át ugyanis megszakítják, ha a weblap betöltődése 3 másodpercnél tovább tart – mutatott rá Bíró Pál, a Google Magyarország igazgatója a Kolozsváron szervezett Innováció- és Tehetségkonferencián.

Bíró Pál korábban dolgozott reklámügynökségnél, és az RTL Klubnál is, onnan érkezett a Google-höz és lett előbb a YouTube magyarországi feje, később a Google magyar cégének vezére. Azzal indított, hogy a világon már közel 4 milliárd ember használja a világhálót. A globális internet-penetráció eléri az 51%-ot. A fejlett országokban persze még előrehaladottabb a helyzet, az Egyesült Államokban minden hetedik dollár már az online kereskedelemben kerül elköltésre. Az e-kereskedelem 14%-kal növekedik évente az USA-ban, és már 15%-át teszi ki a teljes kiskereskedelemnek. Ez a szám összehasonlításként mindössze 7% Magyarországon, 8% körülire becsülték Romániában.

Szóval hatalmas ütemben erősödik az internetre épülő gazdaság, és a különböző platformok térnyerése is erőteljes növekedésben van. Az elmúlt időszakban a két legjobban növekedő platform a jelentősebbek közül a YouTube és az Instagram volt, 2017 második negyedévétől 2018 utolsó negyedévéig 22%-ról 27%-ra ugrott a YouTube, 17%-ról 19%-ra az Instagram felhasználóinak aránya.

Bíró Pál elmondta, sokat beszélnek arról is a Google-nél, hogy minden harmadik ember játszik valamit, szerintük ez a jövő. Elmondta, a Google-nek is lesz egy izgalmas válasza erre a jelenségre, hamarosan kiadnak egy felhőben elérhető konzolt, Stadia néven. “A gaming egy elképesztően fontos szeletet fog képezni az online világban, és azt gondoljuk, hogy a következő évek erről fognak szólni” – mondta.

580

Az a cunami, ami az utóbbi időben ránk ömlött a minket segítő eszközök tekintetében, lassan már kezelhetetlen. Kicsit olyan a helyzet, mint egy autógyártónál. Hacsak nem vagy rajongó, akkor már nem tudod követni, hogy hányfajta modell van, milyen újításokkal álltak elő. És az eszközökhöz hasonlóan az IoT (Internet of Things, a dolgok internete, amiben minden eszköz, ami körülöttünk van, össze van már kötve, kommunikálnak egymással, sőt, együttesen önálló döntéseket is fognak hozni szerk. megj.) is hatalmas robbanás előtt áll – mondta a Google magyarországi vezetője. Hozzátette, amit elvárunk ettől az új világtól, az az, hogy segítsen, személyes javaslatokat adjon, valamint egyszerű és gördülékeny legyen. “Ne kelljen többször kattintani, ne kelljen várni, ne kelljen keresni. Mindenki a lehető legegyszerűbben szeretne hozzájutni az információhoz” – mondta.

Hogy az IoT mennyire jelen van a magyarországi Google életében is, az is mutatja, hogy míg korábban a Google magyarországi irodájában mindössze heten dolgoztak, és elsősorban üzleti feladatokat láttak el, az elmúlt évben egy felvásárlásnak köszönhetően már a területtel foglalkozó fejlesztőcsapattal is bővült a Google Magyarország. “Az elmúlt évben egy magyar startup, a LogMeIn eladta az egyik, kifejezetten IoT fejlesztésekkel foglalkozó divízióját. Tulajdonképpen átültek hozzánk ezek a fejlesztők, és a világon csak ők foglalkoznak a Google IoT Core termékével” – magyarázta Bíró, aki előadásában olyan tippeket is megfogalmazott a vállalatoknak és vállalati képviselőknek, amelyekből a legérdekesebbeket alább foglaltuk össze és emeltük ki:

1. A fogyasztók sokkal kíváncsibbak lettek. Az emberek most már nem csak a nagyon specifikus dolgokat nézik meg a Google keresőjében, mint például egy repülőjegy ára, hanem az olyan hétköznapi tárgyakra is rákeresnek, mint egy egyszerű fogkefe. Csak ebben az évben 100 ezernél is több különböző keresési kifejezés látott napvilágot fogkefére, YouTube-on pedig 1 millió olyan videó van, amely talál “a legjobb fogkefe” keresésre.

2. A verseny sokkal nagyobb lett az online térben. Bíró szerint ebben a környezetben a marketingtevékenységét is újra kell gondolni, hiszen ott tartunk, hogy 10-ből 9 okostelefon-felhasználó online információkeresés közben még nem biztos benne, hogy milyen márkát, terméket fog vásárolni. “Fel kell készülni arra, hogy amikor egy vásárló mobiltelefonon keresztül gyorsan rákeres valamire, és találkozik egy számára meggyőző termékkel vagy szolgáltatással, akkor azt fogja választani, még ha addig nem is volt benne a fejében” – mondta Bíró.

3. A fogyasztó nemcsak kíváncsi, hanem sokkal nagyobbak az igényei is. Bíró ennek alátámasztására azt hozta fel, hogy 2015 óta megtriplázódtak azok a Google-keresések, amelyek a közelben fellelhető helyeket célozzák. Szerinte ez azt mutatja, hogy van egy erős tendencia, ami szerint a vásárlók már nem csak egyszerűen saját maguk szeretnének megvenni valamit, hanem az is egyre fontosabb, hogy a tartózkodási helyük közelében, minél gyorsabban tudjanak vásárolni. “Már nincs olyan, hogy az emberek holnapra vagy holnaputánra halasztják a vásárlást. Most, abban a pillanatban akarnak vásárolni, és ha azt nem lehet elérni egy boltban, akkor azt akarják, hogy szállítsák ki” – mutatott rá.

4. A releváns találat hatására szívesen váltunk márkát. Bíró szerint az okostelefon-felhasználók 56%-a kész más cégtől vagy márkától vásárolni akkor, ha az új cég hasznos információkkal szolgál számára. De a relevancia is legalább ennyire számít, az emberek 53%-a vallotta azt egy felmérés során, hogy amennyiben egy cég releváns találatot tud mutatni egy keresésére, akkor nagyon szívesen vált márkát vagy céget.

5. Az emberek türelmetlenek. Bíró Pál ezt azzal támasztotta alá, hogy az elmúlt években háromszorosára nőtt a “most nyitva” típusú szóösszetételek volumene a keresések során. “Az emberek azonnal szeretnék tudni, hogy a közelükben milyen boltok vagy éttermek vannak nyitva. A vásárlási folyamat is nagyon lerövidült. Régen sokat beszéltünk arról, hogy a vásárlás során milyen sok érintkezési pont van: óriásplakát, tévé, YouTube. Ezek az érintkezési pontok továbbra is megvannak, viszont az emberek sokkal gyorsabban döntenek. A vásárlással kapcsolatos gondolat megszületésétől a folyamat végéig mindössze egy nap telik el” – mondta Bíró.

6. A mobil mindent visz. Az nyilvánvaló, hogy az okostelefon-felhasználók sokkal inkább vásárolnak olyan márkát, amelynek van mobilbarát oldala. De a mobileszközök és mobilbarát oldalak jelentőségét talán még jobban segít alátámasztani az az adat, hogy globálisan az összes Google-keresés 70%-a már mobiltelefonról történik. És nagyon hasonlóképpen néz ez ki a YouTube esetében is, Bíró Pál elmondta, hogy percben kifejezve a mobiltelefonos YouTube-fogyasztás már messze veri az asztali számítógépeken futtatott videófogyasztást. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a nagyobb képernyők fejlődése, amelyeket szándékosan nem nevezett televíziónak, exponenicális növekedést mutatott az elmúlt években. Elmondta, arra számítanak a videó területén, hogy míg a mobiltelefonos tartalomfogyasztás továbbra is elképesztő ütemben fog fejlődni, addig az úgynevezett nappaliban történő élmény (living room experience) is egyre fontosabb lesz a felhasználók számára, és a jelenleg tapasztalt lineáris tartalomfogyasztás egyre inkább át fog alakulni.

A K Plusz program évadzáró konferenciájának mesterséges intelligenciáról szóló előadásáról itt írtunk.

Fotók: Kőmíves István

Hogy látja a vásárlás jövőjét a Google Magyarország igazgatója? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Molnár Szabolcs hozzászólása:

    Ezt a “most nyitva” efektúst én is tanúsíthatom. Szerintem alapkövetelmény, hogy 2019-ben egy annyi “live infót” tudjunk egy helyről, hogy nyitva van-e vagy sem. Ha ez az infó helytelen, akkor számomra az a hely bukta, vagy erősen megkérdőjelezhető, hogy még valaha újra próbálkozok-e.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.