Kelemen Attila blogja
  • média, marketing
ARCHÍVUM RSS

Trendszerű, hogy a felnőttek is játékot vásárolnak. Maguknak

közzétéve: 2017-04-27 11:14

És ettől nő igazán a játékpiac. Az NPD Group friss elemzése szerint az, hogy a felnőttek maguknak vásárolnak “gyerek játékokat” közel kétharmadával növelte az eladásokat az utóbbi 5 évben. És a növekedési trend egyre élénkebb, tavaly már 20%-os volt, és ezzel háromszor magasabb, mint a gyerek szegmens esetében.

A marketing terminus azokra a felnőttekre, akik játékokat vásárolnak maguknak a kid adult, röviden: kidult. A terminus kölcsönvett, tágabb értelemben azokra a felnőttekre szokták használni, akik inkább a szüleiknél élnek, vagy “különösen infantilis” médiahasználati vagy  fogyasztói szokásaik vannak.

Hogy hangulatilag ez mit jelent? Íme egy rövid riport a távolkeletről:

A kidult szegmens elsősorban a 18-34 év közöttiek között erős, de az idősebbek között sem vagyunk ritkák. Levetkőztük gátlásainkat, és tüntető örömmel vásárolunk fényes nappal, mindenki szeme láttára játékokat, magunknak.

Miről is van szó? Sok mindenről. Kifestős könyvekről, kultusz brandek szettjeiről (LEGO par excellence, azon belül főleg vonatos, kalózos-hajós, Star Wars és speciálisabb szettek), design babákról, filléres apróságokról, vagy több száz euróba kerülő drónokról, gyűjthető mindenfélékről (collectibles). A paletta széles.

Miért? Lehet ebben nosztalgia, mindfulness mánia, benne lehet az, hogy a társadalom megengedőbb. Nagyon jellemző, hogy a kidult  erősen kötődik a képregény kultúrához. Ahogy nemzedékek cseperedtek, úgy cseperedtek a tematikák, a képregény formátunok is. Emlékszem arra a hírre, ami arról szólt, hogy Japánban hatalmas üzleti siker volt olyan gyerekeknek szóló képregényeket nyomtatni, amelyek borítója nem sejteti a tartalmát, így a metrón is nyugodtan olvashatják felnőttek… 

Amit érdemes belekalkulálni, hogy a gyártók is elkezdték pátyolgatni a kidult létet. Kreatívan és/vagy számítón, de az utóbbi években hatalmasat fejlődött a collectibles marketingje, vállalkozások indultak a játékok custom made (perszonalizált) továbbfejlesztésére. A Lego, a Mattel és a Hasbro ikonikus játékaihoz nem az eredeti gyártók által kreált, de brandszerűen nyilvántartott kis gyártók készítenek kiegészítőket, tárolókat, hack-eket, stb. A YouTube pedig, minthogy a legnagyobb fókuszcsoport, jelentős inspirációt nyújt a további kidult termékekhez, mert nagyon természetesen mutatja meg, hogy a felnőttek hogyan szeretnek játszani, mit kedvelnek és mit nem.