K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

“A K+ tér érti a fiatalok nyelvét, és beszéli is azt” – a kétéves K+ közösségi teret köszöntötték Kolozsváron

közzétéve: 2018-02-08 11:05

Laza hangulatú estén ünnepelte második születésnapját a K+ közösségi tér szerdán. Az Unió (Memorandumului) utcai bérház alagsorában kialakított hely 2016. február 8-án nyitotta meg kapuit, s az azóta eltelt két év alatt a kolozsvári fiatalság, a civil szervezetek, a szakmai közösségek valódi, élő találkozási pontjává vált. A K+ tér fennállása óta több mint 100 saját rendezvénynek és több mint 180 befogadott rendezvénynek adott otthont. A közösségi térben két év alatt több mint 7 000 fiatal fordult meg.

A 2018. február 7-én szervezett születésnapi ünnepség díszvendége volt Novák Katalin, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára. “Egy kétéves gyerek már anyanyelvén tud beszélni, egészen jól jár, szaladgál – de mit várhatunk el egy két éves közösségi tértől? A K+ közösségi tér érti a fiatalok nyelvét, és tudja is beszélni azt, ez pedig komoly előrelépést jelent, hiszen a fiatalokhoz szólni nagy dolog” – mondta köszöntő beszédében Novák Katalin államtitkár, aki azt is kiemelte, hogy maga is követi a K+ közösségi térben zajló eseményeket, az azokat övező érdeklődést.

Novák Katalin

“A K+ közösségi tér nevéből a K a kreativitást és a közösséget is jelenti számomra. A fiatalok esetében a közösség nagyon fontos, az első, legelemibb közösség után a család után a kamaszkorban és fiatal felnőttkorban a kortárs közösségek is nagyon nagy szerepet játszanak. A közösség elemi igény, de ehhez terek is kellenek, nem csak a szó fizikai értelmében, hanem abban az értelemben is, hogy teret engedjenek az alkotásnak, szellemiségnek, a közös alkotás lehetőségének” – fogalmazott az államtitkár.

Novák Katalin úgy vélte, a K+ tér “tiszteletbeli tagja” a Magyarország közösségi terei által alkotott hálózatnak, amelyekből minden megyeszékhelyen van egy. Elmondta, a kolozsvári közösségi tér a legjobbak közé tartozik, mind adottságai, mind működése szempontjából, és arról biztosított, hogy a magyar kormány részéről a támogatás iránti elköteleződés, legyen szó tehetségápolásról vagy konkrét fenntartásról, továbbra is fennáll.

580

“Kolozsvár számára számos hozadéka volt az Ifjúsági Főváros évének, amely nem múlt el nyomtalanul. A K+ tér kezdeményezői szerencsére felismerték, hogy az ifjúsági főváros eszköz, amely katalizátor szerepét láthatja el, de azon túl is érdemes a fiatalokkal foglalkozni. Örülök, hogy a K+ tér létrehozása kapcsán megkeresték az önkormányzatot is, és bízom abban, hogy a magunk részéről jó partnereknek bizonyultunk” – mondta el az ünnepségen Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

olah

“A K+ közösségi tér az ififőváros örökségeként az értékeket és a szellemiségét viszi tovább. Tipikusan az a projekt, amiből több száz másik nő ki. Itt találkoznak a fiatalok, egymásra találnak az ötletek és tovább fejlődnek. Innen nőnek ki új és nagyobb partnerségek. Minden közösen befektetett energiánk itt megsokszorozódik” – mondta el Borzási Sarolta, a Magyar Ifjúsági Központ képviselője, a Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Főváros koordinátora.

Talpas Botond, a Magyar Ifjúsági Központ képviselője, az, Igen, tessék! Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte: “Ez a tér és a köré épült szervezetek közössége világosan látható lenyomata annak a pezsgésnek, amely Kolozsváron van. A kolozsvári évek jelentik az erdélyi magyar fiatalok, fiatal családok számára a nyitányt a nagybetűs életben. A színházban egy nyitányt rengeteg próba és felkészülés előz meg, esetünkben ez eleinte a család, majd az oktatási intézmények. Mi, a kolozsvári ifjúsági szervezetek és K+ ehhez a folyamathoz tudunk értéket, viziót és támaszt adni, felkészíteni magyar fiatalok ezreit arra, hogy a tudásukat, értékeiket a legügyesebben használják fel a jövőben. Ez a munkánk köszön vissza nekem az elmúlt évek rendezvényeinek, résztvevőinek számából is.”

“A K Plusz program és a K+ közösségi tér azt bizonyította be az elmúlt két évben, hogy szükséges és egyben lehetséges keretprogramokban gondolkodni, amikor nem egy szervezet valósít meg, hanem létrejön egy együttműködési ökoszisztéma, ezáltal tereket és projekteket gondolunk újra, találkozási pontokat azonosítunk. Társadalmunkban még sokkal több hasonló kezdeményezést látnék szívesen, ahol személyek és szervezetek túllépnek a megszokott kereteken, megismerik egymást, egymáshoz alkalmazkodnak és közösen valóban több mint kettővé varázsolják azt az egy-plusz-egyet” – mondta Farkas András, a PONT Csoport társalapítója.

farkas

A születésnapi ünnepség kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott ifjúsági szervezetek képviselőinek részvételével: a BBTE Mentor Klubot drd. Benedek István, a Gazdasági Tanácsadó Klubot dr. Szász Levente, a Kolozsvári Magyar Diákszövetséget Lőrincz István Zoltán, a Kreatív Kolozsvár programot Balázsi-Pál Ágnes, a Magyar Ifjúsági Központot Geréd Imre, a VIBE Kolit Rés Konrád-Gergely képviselte. A kerekasztalon a tehetséggondozásról és a K Plusz program jelentőségéről beszéltek.

torta

A K Plusz egy komplex tehetséggondozási keretprogram, amelynek legfontosabb célkitűzése a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása: képességeik, készségeik és kompetenciáik fejlesztése, kapcsolatrendszerük erősítése. A programot a PONT Csoport a kolozsvári Magyar Ifjúsági Központtal partnerségben koordinálja. A program az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Nemzeti Tehetségprogram révén részesült támogatásban. A program kiemelt szakmai partnerei az Igen, tessék! – Da, poftiți! Egyesület, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Mathias Corvinus Collegium.

Fotók: Șerar Szabolcs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.