K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

A jövő városának közlekedéséről szól az idei első Kreatív Kolozsvár est

közzétéve: 2018-01-05 14:07

Milyen lesz a jövő városának közlekedése? Erre keressük a választ Vitézy Dávid, a tömegközlekedés és a városi mobilitás szakértőjével 2018 első Kreatív Kolozsvár estjén, január 22-én.

A történelem folyamán sosem volt még olyan intenzív a városiasodás, mint napjainkban. Az ENSZ jelentése szerint a földlakók több, mint fele városokban él. Romániában mintegy 12 millióan laknak városokban, ami az összlakosság 55,1%-át teszi ki, de bőven elmarad az észak-amerikai régióhoz képest, ahol ez az arány 82%.

Az IT iparágat is régóta lázban tartja a kihívás, hogy milyen megoldásokkal lehet élhetőbbé tenni a városokat. Nem véletlen, hogy Japántól Hollandián át számos helyen kísérleteznek egyre komolyabban okosvárosi technológiákkal. Ez viszont nem egy standard folyamat, hiszen minden városnak meg kell birkóznia a maga urbanisztikai és építészeti sajátosságaival.

Első lépés – és a legnagyobb kihívás is egyben – a forgalom és a közlekedés szabályozása, amely Kolozsvár számára is akut probléma. Ezt tárgyalja A jövő városának közlekedése című előadás is.

Vitézy Dávid pályafutását a budapesti tömegközlekedés javításáért küzdő aktivistaként kezdte. 2010-ben a Budapesti Közlekedési Központ alapító vezérigazgatója volt. Vezetése alatt elfogadták a magyar főváros új közlekedési stratégiáját és a végrehajtása is számos eredményt hozott: villamosvonalak felújításától a Budai Fonódó villamoshálózat létrehozásáig, több száz új autóbusz, villamos, trolibusz beszerzéséig, a FUTÁR irányítási és tájékoztatási rendszer, a MOL Bubi közbringa-rendszer megindításáig. 2016 óta főigazgatóként felelős a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum rekonstrukciójáért. Közlekedési szakemberként és tanácsadóként közreműködik magyarországi és nemzetközi projektekben.

580vitezy

A rendezvényen való részvétel ingyenes, viszont a tér befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött! Jelentkezni ide kattintva lehet.

Időpont: 2018. január 22., 19 óra
Helyszín: Minerva-ház, Cs. Gyimesi Éva terem (Jókai/Napoca u. 16., első emelet)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.