2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
K Plusz tehetséggondozási keretprogram
  • Célkitűzés

    a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása
  • Részletek

    >>
ARCHÍVUM RSS

Légy tudatos! Gazdaságilag is megéri!

közzétéve: 2017-08-25 16:33

Légy jelen a pillanatban, légy tudatos a munkatársaiddal egy adott szituációban és légy tudatos a munkahelyeden, mert megéri – nagyjából így foglalhatnánk össze a Kreatív Kolozsvár Kávézó tudatossággal és egyensúllyal foglalkozó tematikus blokkját a Kolozsvári Magyar Napokon. Három teljesen különböző előadáson vettünk részt, de mindeniknek a tudatosság (különböző szinteken), illetve ennek gazdasági következményei voltak a téma. Az előadások sok esetben gyakorlati gyorstalpalók is voltak, sok-sok feladattal, ezeknek a visszaadására nem feltétlen vállalkozunk, helyette inkább kedvcsinálónak szánjuk az írást, hogy akit érdekel a téma az belevethesse magát. Az egyéntől fogunk haladunk a csoportos felé.

 

Mindfulness, avagy a tudatos jelenlét

Az előadás felvetése szerint az utóbbi években gyökeresen megváltozott a környezet, amiben élnünk kell. Az agyunk viszont lassabban változik, és még nem szokott ehhez hozzá. És azok a készségek, amik korábban hasznosnak bizonyultak, amiket az agyunk megtanult, most pont ellenünk dolgoznak. Ilyenek, hogy emlékszünk a rossz dolgokra, megpróbálunk megjegyezni minden információt, illetve jól tudjunk stresszelni, megfelelő helyzetben, de nem állandóan. Márky Ádám orvos és kutató szerint, aki a téma magyarországi szakértője az előbb említett tényezőknek az a következménye, hogy gyakorlatilag folyamatosan negatívan gondolkodunk, aggódunk a jövőnk miatt, akkor sem tudunk igazán figyelni, amikor igazán szeretnénk, illetve nem tudjuk kikapcsolni a stresszt.

Meg kellene tanulni kikapcsolni a stresszt, mert különben tönkremegy az egészségünk, a boldogságunk, illetve – ami vállalkozóként a legfontosabb – nem tudunk hatékonyan gondolkodni. A mindfulness ebben segít. Amerikában nagy multik alkalmazzák a technikát, az Apple-től kezdve egészen a Google-ig mindenki odafigyel, hogy az alkalmazott jól érezze magát a testében, mert akkor a munkában is hatékonyabb.

Márky Ádám

Márky Ádám

Márky szerint a stressz kikapcsolásához az kell, hogy a figyelmünket a jelenre koncentráljuk, mert akkor általában biztonságban vagyunk, és csak akkor kezdődnek a gondok, ha a múlt negatív eseményein töprengünk vagy a jövőn aggódunk. Szerinte ezzel lehet összefüggésben az extrém sportok népszerűsége is manapság, mert egy tudattalan jelenlétet hoz létre. Az adott pillanatra figyelünk, hogy szerencsésen megússzuk a kalandot.

A tudatos jelenlét azt jelenti, hogy energiát fordítunk arra, hogy jelen legyünk, arra figyeljünk, amit éppen csinálunk. Kutyasétáltatás közben arra figyeljünk, amit épp csinálunk, és ne azon gondolkodjon, hogy Trump le fogja rohanni Észak-Koreát. Odafigyelünk arra, hogy éppen hogyan lépünk, lélegzünk vagy beszélgetünk. A meditáció pedig a legjobb módszer arra, ahogy eljuthatunk a mindful állapotba.

Márky szerint a meditációnak három egyszerű szabálya van:
* a test és a gondolatok összefüggnek egymással, ezért ellazítjuk a testünket. Olyan pozíciót érdemes választani ehhez, mint például a bérkocsis ülés: a láb szilárdan a talajon, a hát pedig egyenes.
** passzívan figyelünk, ami azt jelenti, hogy nem akarunk semmit sem elérni vele, hanem egyszerűen csak megfigyeljük, hogy mit érzünk. Fontos, hogy ne üljünk le elvárásokkal, hogy ez egy jó érzés lesz, mert akkor nem tudunk kellőképpen ellazulni.Lehet célja a meditációnak, de az ne legyen elvárás.
***rajtakapjuk magunkat, ha elkalandozunk. Nem az a lényeg, hogy ne kalandozzon el a gondolatunk meditáció közben, hanem az, hogy viszonylag hamar rajtakapjuk magunkat, ha elkalandoztunk, valami másra gondolunk, mint saját magunk.

Ha leültünk egy kényelmes pozícióba, akkor keressünk egy pontot a testünkön, ahol érezzük, hogy lélegzünk, és figyeljünk arra, hogy milyen érzés az. Behunyt szemmel. Ennyi az egész, csak ezt naponta kell gyakorolni. Kell gyúrjunk agyra, hogy minden szituációban tudjunk magunkra figyelni.

 

Érzelmi intelligencia a kommunikációban

Azokat a képességeket jelenti, amivel felismerjük a saját érzelmeinket, kezeljük azokat, illetve felismerjük a mások érzelmeit, és pozitívan befolyásoljuk azokat. Azok, akiknek kiemelten magas az érzelmi intelligencia szintje 30 százalékkal többet keresnek, mint azok, akik ilyen szempontból átlagosan teljesítenek – vezette fel előadását Fekete Kinga, a Prezi trénere. És valószínűleg ennél nagyobb horgot ritkán kapunk, hogy odafigyeljünk egy előadáson. Ez után érzelmi intelligencia – Prezinél is használt – négy területéről, illetve olyan technikákat mutatott, amellyel ezek fejleszthetőek.

* Self-awareness

Ez az alap, és arról szól, hogy felismerjük, hogy az adott pillanatban mi történik bennünk, tudatosítjuk, hogy miként érezzük magunkat. Ha az eddigiek alapján ez nagyon ismerős, akkor azt jelenti, hogy jó úton haladsz a megértésben, mert az érzelmi intelligencia ezen a területen szorosan összekapcsolódik a tudatos jelenléttel, a mindfulnesszel. Ezért itt külön gyakorlatot nem fogunk kiemelni, a korábban már említett meditációs tréninggel ez is fejleszthető.

Fekete előadásából még egy felmérést idézünk: azoknak a 83 százaléka jól teljesít a munkájában, akik jók ezen a területen, és csupán 2 százalékuk gyengén. Mert ha tudatos vagyok, akkor fel tudom ismerni, hogy mi okoz örömet és mi stresszel, és elkezdek afelé tendálni, ami örömet okoz, és azt nagyobb lelkesedéssel tudom csinálni. Ahhoz, hogy az érzelmi intelligenciát fejleszteni tudjuk, ezt a területet mindenképp fejleszteni kell Fekete szerint, mert a kettő egy egymásra épülő folyamatot képez, aminek az a célja, hogy az alany egyre tudatosabban legyen jelen egy adott szituációban.

** Self-management

Az előző terület folytatása ez, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk arra, hogy kezeljük az érzelmeinket. A kutatások szerint, ahhoz hogy kellően fókuszáltak legyünk, egy adott területre megfelelően koncentrálhassunk, a jobb és a bal agyfélteke összehangolása szükséges. Két egészen egyszerű feladatot is mutatott a szakember: a bal mutatóujj és jobb hüvelyujj, illetve jobb mutatóujj és bal hüvelykujj folyamatosan váltott összeérintését, a bal térd és jobb könyök, illetve jobb térd és bal könyök váltott összeérintését. De olyan feladatokat is mutatott, amelyek ott vannak az ember tudattalan reflexei között, csak ebben az esetben kontrolláltabb körülmények között gyakorolhatjuk, tudatosabbak lehetünk.

 

Farkas András, Fekete Kinga és Koltai Tamás

Farkas András, Fekete Kinga és Koltai Tamás

Fáradtan vagy stresszesen egy nagy levegővétel és nyújtózkodás is nagyon sokat segíthet az érzelmi állapotunkat egyensúlyba hozni, mert amikor idegesek vagyunk, izgulunk minimális kapacitással használjuk a tüdőnket. Egy hasi légzőgyakorlattal épp ezen változtathatunk. Ellazulva a jobb kezünket a mellcsontra, míg a bal kezünket a hasunkra tesszük. Az a cél, hogy először a bal kezünk emelkedjen, amikor a levegőt vesszük, és légzés közben bal kezünk jobban mozogjon, mint a jobb kezünk a mellcsontunkon.

*** Social-awareness

Miután megtanultunk magunkra figyelni, és azt kezelni, irányíthatjuk a figyelmünket másokra. Ahogyan Fekete is mondta, amikor jól vagyunk, akkor figyelhetünk már másra, felismerhetjük, hogy ők hogy vannak, mi történik velük. Például, amikor megérezzük, hogy izzik a levegő egy helyiségben, ahová éppen akkor toppanunk be. Ennek a tudatosítását jelenti ez. Tudatosak vagyunk azzal, hogy mi történik körülöttünk. Ha valaki előre dől beszélgetés közben, akkor valószínűbb érdeklődőbb a téma iránt, mint aki összekulcsolt karral hátradől. Praktikaként az aktív hallgatást említette, mint használható technikát, amikor nem csak hallom, hogy mit beszélnek hozzám, hanem meg is értem, és vissza is jelzek.

**** Social-management

Az érzelmi intelligencia negyedik szintje, amikor már felismerjük, hogy mi történik a partnerünkkel, és segíteni is tudunk neki abban, hogy jobban érezze magát. Fekete szerint a vezetők képzése szól leginkább erről, hogy miként tudják felismerni és motiválni a csapatukat.

Technikaként egy nagyon egyszerű bizalomépítési módszert mutatott, hozzátéve azt is, hogy azért több napos tréningeket szoktak ők a social-management fejlesztésére szervezni. A technika lényege, hogy megnyílunk valakinek, és néhány percig az időjárásnál mélyebb témákról beszélünk az adott személlyel.

 

Zöldség a városban

A saját érzelmeink és egy adott társas szituációnak a tudatosítása után pedig jöhet a munkakörnyezet, illetve a fogyasztás tudatosításáról szóló előadás. Ez egy jól megszokott klasszikus esettanulmányokat felsorakoztató, vállalkozást bemutató, pozitív példákkal motiváló prezentáció volt. Koltai Tamás biológus, a Grofie társalapítója beszélt a munkahelyi és városi zöldfelületekről. A vállalkozást 5 évvel ezelőtt alapították azzal a céllal, hogy természettel való kapcsolattartást próbálják visszahozni az épített környezetbe. Főleg városi zöldfelületek, zöld homlokzatok, vertikális kertek kialakításával foglalkoznak. Olyan agrárinnovációs lehetőségeket kerestek, ahol tudatot tudnak formálni, ahol a környezeti tudatosságra vezethetik az embereket. Ebben az egyik lehetséges járható út a zöldfalak, ami jelenleg a vállalkozásuk fő profilja.

Első ötlet az volt, hogy olyan beltéri termesztőrendszert fognak fejleszteni, ami segít a hoteleknek, éttermeknek és bároknak a fűszernövény és salátaszükségleteik megtermesztésére. Ez az elképzelés elmondása szerint kapcsolódott volna ahhoz a nemzetközi trendhez, hogy a vállalatok a szükségleteiket a maguk által megtermelt növényekkel elégítik ki, amelyeket vagy beltérben, vagy akár a tetőn termesztenek. A 2008-as válság után több világcég is elkezdett ezzel foglalkozni, például a Toyota és a Panasonic is foglalkozik salátatermesztéssel. De ezt az elképzelésüket fel kellett adják, mert a magyarországi befektetési kör nem ismeri eléggé az agrárinnovációt ebben a formában, megelégszik azzal, ha a traktorát egy még nagyobbra cserélheti.

A Grofie egyik zöldfala

A Grofie egyik zöldfala

“Nagyon sok irodában tapasztaltuk, hogy az embereknek minimális szinten sincs kapcsolatuk a természettel, vagy a növényekkel Mindenhol zúg a légkondi, és egy másik irodaházra néz az ablak. Pedig egyértelműen bizonyítják a kutatások, hogy már egy minimális növény is elképesztő pozitív változást hoz a munkában, mind a produktivitásban, mind a szellemi frissesség megőrzésében. Sőt, még a légkondicionálásban is segít, kiegyenlíti a beltéri levegő páratartalmát” – érvelt a munkájuk mellett Koltai.

A tudatosság szintje lehet, ha megbízható, hazai forrásból szerzed be az alapanyagokat, nem csak a fal megépítéséhez szükséges zsákokat, hanem még a növényeket is, ők például hátrányos helyzetű, vagy autista személyek által termesztett növényeket telepítenek.  Egy ilyen zöldfalnak a telepítése, amellett hogy jobban érzik magukat az ott dolgozók, azzal is járhat, hogy elkezdenek a növényekkel foglalkozni, és azután már nem rettenek vissza, hogy a saját erkélyükön fűszernövényeket termesszenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.